Srbija: Izborni cenzus smanjen na tri odsto

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmjene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri odsto.

Srbija 08.02.2020 | 19:22
Srbija: Izborni cenzus smanjen na tri odsto

Zakoni su izmijenjeni i u dijelu koji se odnosi na broj žena na izbornim listama.

Do sada je bila obaveza da na izbornim listama u Srbiji bude 30 odsto žena (manje zastupljenog pola) i to da na tri kandidata, bude raspoređena jedna žena, dok je novim izmjenama predviđeno da na listama bude 40 odsto žena i to da na svakih pet kandidata moraju biti dvije kandidatkinje.

Izmjene dva zakona odnose se i na stranke nacionalnih manjina.

Kao i do sada stranke nacionalnih manjina neće morati da ostvare cenzus propisan za većinske stranke da bi dobile mandate, već da pređu prirodni prag broja. Pri raspodjeli mandata primjenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina biće uvećani za 35 odsto.

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog savjeta o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina, što je, takođe, novina.

(Anadolija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Raso

08.02.2020 21:57

Jedno je pravo da se izglasa zakon da kanddidat nemoze zloupotrebit gradjana I dobit mjesto u skupstini slucaj u rs Stanivukovic

ODGOVORITE
Name

Najveca prica

09.02.2020 14:40

Izborni cenzus smanjen na 3 odsto ili najmanje da se ima 1 godina u Hagu.

ODGOVORITE