Iz žarišta opasnog virusa pobjeglo 5 miliona ljudi

Skoro pola stanovnika Vuhana, iz kojeg je potekla epidemija novog koronavirusa, napustilo je ovaj kineski grad prije nego što je zatvoren, otkrili su zvaničnici. Gradonačelnik Vuhana Džou Sjanvang rekao je u nedjelju da je u Wuhan tokom kineskih novogodišnjih praznika napustilo oko pet miliona ljudi, što je pokrenulo strahove da će doći do globalne pandemije.

Svijet 28.01.2020 | 20:58
Iz žarišta opasnog virusa pobjeglo 5 miliona ljudi

Od virusa je do sada umrlo 106,a zaraženo je preko 4.500 osoba. U Wuhanu živi oko 11 miliona ljudi, a skoro pola ih je otišlo iz grada u periodu od 24 dana, između 30. decembra kad su se pojavili prvi izvještaji o zarazi, i 23. januara 2020, kad je grad stavljen u karantin.  

Putnici su otišli za Hong Kong, Tajland, Singapur i Japan, te druge delove Kine. U Kini je zatvoreno čak 17 gradova u kojima živi više od 50 miliona ljudi.

Stanovnici su svoj bijes povodom reakcija vlasti na epidemiju izrazili na društvenim mrežama. Neki su optužili vladu da je krila informacije u ranim danima epidemije. Džou je priznao jučer na državnoj televiziji da grad “nije dovoljno dobro upravljao krizom" i ponudio je svoju ostavku. Ali, on je ukazao da su mu ruke bile vezane pravilima, prema kojima je morao da dobije odobrenje iz Pekinga prije objavljivanja osjetljivih informacija o zaraznoj bolesti.

U međuvremenu je kineski Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja potvrdio da je novi virus potekao sa pijace morske hrane, gde su se prodavale žive životinje, uključujući mladunce vuka, lisice, pacove i paunove. 

- Čak 31 od ukupno 33 uzorka pozitivna na virus prikupljena su u zapadnom dijelu pijace, gde se odvija trgovina divljim životinjama. Ovaj rezultat ukazuje da je epidemija novog koronavirusa veoma povezana sa trgovinom divljim životinjama - naveo je Centar u saopćenju.

Prodaja divljih životinja je juče privremeno zabranjena. Juče je Mongolija zatvorila granicu s Kinom, a Malezija je objavila da će braniti ulaz samo posjetiocima iz pokrajine Hubej, čiji je najveći grad Vuhan.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha Ha

28.01.2020 20:20

Ko je jeo "Ikar" i "Korned Beef", a do danas je ostao ziv, ne mora da brine zbog ovoga virusa. Taj je imun na sve.

ODGOVORITE
Name

Носач

29.01.2020 08:01

Тко донесе (одакле и зашто баш у Кину) овај вирус?

ODGOVORITE