Из жаришта опасног вируса побјегло 5 милиона људи

Скоро пола становника Вухана, из којег је потекла епидемија новог коронавируса, напустило је овај кинески град прије него што је затворен, открили су званичници. Градоначелник Вухана Џоу Сјанванг рекао је у недјељу да је у Wухан током кинеских новогодишњих празника напустило око пет милиона људи, што је покренуло страхове да ће доћи до глобалне пандемије.

Свијет 28.01.2020 | 20:58
Из жаришта опасног вируса побјегло 5 милиона људи

Од вируса је до сада умрло 106,а заражено је преко 4.500 особа. У Wухану живи око 11 милиона људи, а скоро пола их је отишло из града у периоду од 24 дана, између 30. децембра кад су се појавили први извјештаји о зарази, и 23. јануара 2020, кад је град стављен у карантин.  

Путници су отишли за Хонг Конг, Тајланд, Сингапур и Јапан, те друге делове Кине. У Кини је затворено чак 17 градова у којима живи више од 50 милиона људи.

Становници су свој бијес поводом реакција власти на епидемију изразили на друштвеним мрежама. Неки су оптужили владу да је крила информације у раним данима епидемије. Џоу је признао јучер на државној телевизији да град “није довољно добро управљао кризом" и понудио је своју оставку. Али, он је указао да су му руке биле везане правилима, према којима је морао да добије одобрење из Пекинга прије објављивања осјетљивих информација о заразној болести.

У међувремену је кинески Центар за контролу и превенцију обољења потврдио да је нови вирус потекао са пијаце морске хране, где су се продавале живе животиње, укључујући младунце вука, лисице, пацове и паунове. 

- Чак 31 од укупно 33 узорка позитивна на вирус прикупљена су у западном дијелу пијаце, где се одвија трговина дивљим животињама. Овај резултат указује да је епидемија новог коронавируса веома повезана са трговином дивљим животињама - навео је Центар у саопћењу.

Продаја дивљих животиња је јуче привремено забрањена. Јуче је Монголија затворила границу с Кином, а Малезија је објавила да ће бранити улаз само посјетиоцима из покрајине Хубеј, чији је највећи град Вухан.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха Ха

28.01.2020 20:20

Ко је јео "Икар" и "Корнед Бееф", а до данас је остао зив, не мора да брине због овога вируса. Тај је имун на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Носач

29.01.2020 08:01

Тко донесе (одакле и зашто баш у Кину) овај вирус?

ОДГОВОРИТЕ