Koristili Breginu pesmu za reklamu, sad moraju da plate 80.000 evra!

Muzičar tužio kompaniju koja je koristila njegovu muziku u reklamne svrhe.

Zabava 25.11.2019 | 19:00
Koristili Breginu pesmu za reklamu, sad moraju da plate 80.000 evra!
Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu po devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivare, odnosno Hajnekena (Heineken), zbog neovlašćenog korišćenja njegovih muzičkih dela.

Prema presudi, koju je prošle nedelje potvrdio Visoki trgovački sud, Hajneken će Bregoviću morati da isplati 600 hiljada kuna (80,7 hiljada evra) plus zatezne kamate, prenosi portal Seebiz.

Sud je utvrdio da je Heajneken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko delo Gorana Bregovića "Bitanga i princeza".

Hajneken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje "Karlovačko live 2007", a pesmu su preradili, odnosno sinhronizovali u TV i radio spot i postavili reklamni sadržaj na zvaničnu internet službenu stranicu karlovačko.hr. Na taj način su, zaključio je sud, povredili vlasničko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pesme koje su bile javno izvođene u okviru kampanje "Karlovačko live 2007.' od 1. novembra do 31. decembra te godine, ali je sud taj zahtev odbio.

Izvor:Mondo.rs Foto:Goran Sivački

Komentari / 0

Ostavite komentar