Користили Брегину песму за рекламу, сад морају да плате 80.000 евра!

Музичар тужио компанију која је користила његову музику у рекламне сврхе.

Забава 25.11.2019 | 19:00
Користили Брегину песму за рекламу, сад морају да плате 80.000 евра!
Високи трговачки суд у Загребу потврдио је пресуду по девет година старој тужби којом је Горан Бреговић тражио накнаду штете од Карловачке пиваре, односно Хајнекена (Хеинекен), због неовлашћеног коришћења његових музичких дела.

Према пресуди, коју је прошле недеље потврдио Високи трговачки суд, Хајнекен ће Бреговићу морати да исплати 600 хиљада куна (80,7 хиљада евра) плус затезне камате, преноси портал Сеебиз.

Суд је утврдио да је Хеајнекен, који је власник Карловачке пиваре, без одобрења аутора користио ауторско музичко дело Горана Бреговића "Битанга и принцеза".

Хајнекен је музику користио у склопу маркетиншке кампање "Карловачко ливе 2007", а песму су прерадили, односно синхронизовали у ТВ и радио спот и поставили рекламни садржај на званичну интернет службену страницу карловачко.хр. На тај начин су, закључио је суд, повредили власничко право аутора.

Бреговић је због повреде ауторског права тужио и за друге песме које су биле јавно извођене у оквиру кампање "Карловачко ливе 2007.' од 1. новембра до 31. децембра те године, али је суд тај захтев одбио.

Извор:Мондо.рс Фото:Горан Сивачки

Коментари / 0

Оставите коментар