U američkom stavu o KiM ne vidimo šansu za dijalog

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promjene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.

Svijet 10.10.2019 | 10:33
U američkom stavu o KiM ne vidimo šansu za dijalog
On je za Večernje novosti, komentarišući odluku američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao da za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, pomenuvši i da je Rusija u više navrata naglašavala da, prije svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima.

Na pitanje da li se posljednjim potezom Bijele kuće – imenovanjem Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine, umanjuje uloga EU u procesu pregovora, Bocan-Harčenko je rekao da je Brisel sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga. 

– Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahtjeve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju -dodao je on.

Grenel će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je 4. oktobra američkog ambasadora u Njemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Grenel će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Njemačkoj.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

10.10.2019 08:39

Samo se vi sklonite i nemojte nas braniti...neka nas ameri biju..bolje nego kad nas vi branite

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.10.2019 13:54

Rusi su uvijek nasi prijatelji i oni misle da i danas ratuju na nasoj strani oni su Srbiju zamijenili sa Sirijom.To ih je malo zeznulo slabo postavljena signalizacija ili je neko okrenuo strelicu gdje je pisalo Srbija prema Siriji.Ali zato nisu Rusi krivi nego oni sto sabotiraju.

Name

Preporuka

10.10.2019 08:45

Demokratske promjene su proces. Cemu zurba? Treba ostati neutralan i gledati svoga posla.

ODGOVORITE
Name

Glup narod

10.10.2019 10:19

Kome su Rusi donijeli dobro.

ODGOVORITE
Name

Re

10.10.2019 14:19

ni sebi ne mogu donijeti dobro.

Name

re

10.10.2019 17:20

Kako Ameri izdase Kurde,tako ce i svoje satelite na zapadnom Balkanu.Garant.U vrijeme aktivnog rata u Siriji pratio sam sam neki libanski sajt na engleskoim.U reagovanjima na odredene tekstovi,mnogi su tvrdili da ce Ameri sigurno okrenuti leda Kurdima.Sto se ovih dana i dogada.Mi na Balkanu ne poznajemo Amere,a ovi Arapi dole, znaju ih kao svoj dzep.