Most nije mogao da izdrži veliki broj turista

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu sa 78. 000 evra, jer je dizajnirao most preko Grand kanala koji ne može da izdrži veliki broj turista.

Svijet 25.08.2019 | 16:28
Most nije mogao da izdrži veliki broj turista
Odluku je donio sud u Italiji 9. avgusta i obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje, prenosi CNN.

Most Ponte dela Konstitucione, dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obilježavao 60 godišnjicu postojanja.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zamijeni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Kalatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera Čikago spajer otkazan 2015. godine zbog, navodno, "svetske ekonomske krize".

Kontroverza oko mosta je posljednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posljedicama prekomjernog turizma.

U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene stožije kontrole turista - posjetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 evra, a zabranjeni su koferi sa točkićima.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju "Uživaj i podrži Veneciju", koja podstiče posjetioce da poštuju grad tokom posjete.

Komentari / 0

Ostavite komentar