A UEFA na ovaj rasizam ćuti - odvratne poruke Pogbi!

Vezni fudbaler Mančester junajteda Pol Pogba dobio gomilu rasističkih uvreda zbog promašenog penala. Reagovao i Junajted.  

Fudbal 20.08.2019 | 20:21
A UEFA na ovaj rasizam ćuti - odvratne poruke Pogbi!
Pogba na meti rasista, igrači Junajteda traže hitne reakcije nadležnih...! Vezista Mančester junajteda Pol Pogba našao se na meti rasističkih komentara posle neiskorišćenog penala na utakmici sa Vulverhemptonom.

Pol Pogba je promašio penal za Mančester junajted protiv Vulverhemptona i meč je završen nerešeno - 1:1, ali ono što se potom dogodilo na društvenim mrežama zaslužuje svaku osudu.

Naime, besni zbog tog promašaja, pojedini "navijači" Junajteda su izneli niz rasističkih uvreda na račun Francuza, pa je i klub reagovao, saopštivši da osuđuje sve te poruke okarakterišući ih "gnusnim" i najavio da će pomoći da se identifikuju svi koji su ga vređali na rasnoj osnovi.

Pogba je inače treći fudbaler ove nedelje koji je pretrpeo rasne uvrede, nakon Jakue Meijete (23) iz Redinga i Tamija Abrahama (21) iz Čelsija, takođe zbog promašenih penala.

"Užasnuti smo takvim porukama i odlučno ih osuđujemo. Pojedinci koji su izneli takva mišljenja i stavove ne predstavljaju vrednosti velikog kluba i ohrabrujuće je videti da većina navijača osuđuje takve ispade. Mančester junajted ima nultu toleranciju prema bilo kakvom izrazu rasizma i diskriminacije", piše u saopštenju Mančester junajteda.

Vulvsi i Junajted odigrali su nerešeno 1:1, a udarac Pogbe sa bele tačke u 68. minutu odbranio je golman domaće ekipe Rui Patrisio.

Mnogima posle meča nije bilo jasno zašto je Pogba preuzeo odgovornost da šutira penal kada je u prvom kolu Markus Rašford realizovao udarac sa 11 metara u pobedi nad Čelsijem.

Ipak, ono što je u svemu najgore nije bio penal i promašaj, već lavina uvredljivih rasističkih komentara na društvenim mrežema na račun Pogbe.

Osim standardnih psovki, koristili su i uvrede tipa "plesni majmun" ili "majmun kingkong".

Ogromna većina korisnika mreža je osudila lica koja su upituli ove rasističke poruke, a oglasio se i Mančester junajted zvaničnim saopštenjem.

"Lica koja su izrazila takva uverenja ne reprezentuju vrednosti našeg velikog kluba i ohrabrujuće je videti da je velika većina navijača osudila njihove poruke na društvenim mrežama. Mančester junajted ima nultu toleranciju prema bilo kom obliku rasizma i diskriminacije i posvećeni smo našoj kampanji #AllRedAllEqual. Radićemo pažljivo na identifikaciji onih koji su poslali rasističke poruke, a ohrabrujemo i kompanije, vlasnike društvenih medija da preduzmu odgovarajuće akcije u ovakvim situacijama", stoji u saopštenju kluba sa "Old Traforda".

Oglasili su se i fudbaleri Mančester junajteda,

"Odvratno. Društvene mreže moraju da urade nešto povodom svega. Svaki otvoreni nalog treba da bude verifikovan brojem pasoša ili vozačke dozvole. Zaustavimo ove patetične trolove da putem brojnih naloga vređaju ljude", poručio je preko Tvitera Hari Megvajer.

Markus Rašford je samo dodao "Dosta je bilo, ovo mora da prestane", a potom je dodao:

"Mančester junajted je porodica. Pol Pogba je veliki deo te porodice. napadnete li jednog, napali ste sve nas".

Najnovija serija rasističkih uvreda usledila je u istoj nedelji kada su na meti rasista bili i Tejmi Abraham iz čelsija i Jaku Meite iz Redinga.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar