Trese se tlo: Šta kažu prognoze

Dva jaka zemljotresa, na području Mramora kod Tuzle te na granici Crne Gore i BiH, uznemirila su stanovnike BiH.
Iako je poznat podatak da se tlo pod nama konstantno trese zbog pomicanja tektonskih ploča, ipak činjenica je da su zemljotresi u BiH sve češća pojava.

Bosna i Hercegovina 21.07.2019 | 17:47
Trese se tlo: Šta kažu prognoze
Tako je početkom sedmice, u utorak, 16. jula, na području Stoca registrovan zemljotres jačine 3,3 stepena prema Rihterovoj skali, a dan ranije tlo se treslo kod Tomislavgrada.

Krajem maja na području Mostara takođe je zabilježen zemljotres, a slične su se situacije događale i lani, kao što se to dogodilo u avgustu prošle godine u Zenici, kada su uznemireni građani istrčavali iz svojih stanova na ulicu.

Seizmološki aparati na području BiH gotovo svakodnevno bilježe zemljotrese intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale. Takve zemljotrese, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), bilježe samo instrumenti.

Na osnovu instrumentalnih podataka, kako je to navedeno na stranici FHMZ, u narednih sto godina na teritoriju BiH mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do osam stepeni Merkalijeve skale.

Međutim, za period više od sto godina može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, a to je područje Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice koje, uz ogromnu materijalnu štetu na objektima, mogu odnijeti brojne ljudske živote.

Posljednji takav zemljotres u BiH dogodio se prije polavijeka, tačnije 27. oktobra 1969. godine u Banjaluci. Taj zemljotres je devastirao grad, a poginulo je 15 Banjalučana, dok ih je više od hiljadu lakše i teže povrijeđeno.

(Avaz)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Fat

21.07.2019 16:01

Kakvi bezboznici vode narod,zemlja ne može taj nemoral podnijeti,brzo ce dan ,kad cemo dozivati sudbinu Sodoma i Gomora, normalno je ubiti, normalno oteti, normalno blud ,Bog sve vidi,kada političari cine nepravdu,narod aplaudiraju

ODGOVORITE
Name

re

22.07.2019 09:09

Ni zemljotresi više ne mogu da trpe ovu lopovsku vlast, vide šta narodu rade pa reaguju, pozivaju narod da se diže u pobunu, da izađe na ulice ili ga neče biti.

Name

Sigurna gradnja

21.07.2019 16:56

Preostalo nam je da se ozbiljno pozabavimo time. Poznato je da Japanci zive na veoma trusnom podrucju, ali ne odlaze, nego grade stambene i ostale objekte tako da mogu izdrzati visok stepen pomjeranja tla. Takva gradnja je skuplja od "obicne", ali sacuva mnogo vise zivota, a to je, svakako, najvaznije. Bojim se da ce kod nas i to proci kao da nista nismo ni culi.

ODGOVORITE
Name

Nikola

21.07.2019 17:44

Nista tu LJUDI nemogu priroda je ta koja kontrolise tok dogadjaja a mi samo mozemo da se nadamo da se ZEMLJOTRES nedogodi ili ako se vec dogodi da NIKO NESTRADA

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2019 20:23

"Ne mogu, ne dogodi, ne strada ..." Ponovo u skolu! Odmah! Ako ostanes ovako nepismen, ostavice te cura pa ti ni zemljotres nece pomoci.

Name

Баја

21.07.2019 22:31

Какви смо људи, ништа то није Творац види све али џабе све када ми то не видимо или не желимо да видимо! Додуше треба мало продрмати неке усијане главе чешће и жешће!

ODGOVORITE