Тресе се тло: Шта кажу прогнозе

Два јака земљотреса, на подручју Мрамора код Тузле те на граници Црне Горе и БиХ, узнемирила су становнике БиХ.
Иако је познат податак да се тло под нама константно тресе због помицања тектонских плоча, ипак чињеница је да су земљотреси у БиХ све чешћа појава.

Босна и Херцеговина 21.07.2019 | 17:47
Тресе се тло: Шта кажу прогнозе
Тако је почетком седмице, у уторак, 16. јула, на подручју Стоца регистрован земљотрес јачине 3,3 степена према Рихтеровој скали, а дан раније тло се тресло код Томиславграда.

Крајем маја на подручју Мостара такође је забиљежен земљотрес, а сличне су се ситуације догађале и лани, као што се то догодило у августу прошле године у Зеници, када су узнемирени грађани истрчавали из својих станова на улицу.

Сеизмолошки апарати на подручју БиХ готово свакодневно биљеже земљотресе интензитета мањег од ИИИ степена Меркалијеве скале. Такве земљотресе, према подацима Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ), биљеже само инструменти.

На основу инструменталних података, како је то наведено на страници ФХМЗ, у наредних сто година на територију БиХ могу се очекивати земљотреси максималног интензитета до осам степени Меркалијеве скале.

Међутим, за период више од сто година може доћи до разорних земљотреса у југоисточном и сјеверозападном дијелу БиХ, а то је подручје Требиња, Неума, Бање Луке и планине Трескавице које, уз огромну материјалну штету на објектима, могу однијети бројне људске животе.

Посљедњи такав земљотрес у БиХ догодио се прије полавијека, тачније 27. октобра 1969. године у Бањалуци. Тај земљотрес је девастирао град, а погинуло је 15 Бањалучана, док их је више од хиљаду лакше и теже повријеђено.

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Фат

21.07.2019 16:01

Какви безбозници воде народ,земља не може тај неморал поднијети,брзо це дан ,кад цемо дозивати судбину Содома и Гомора, нормално је убити, нормално отети, нормално блуд ,Бог све види,када политичари цине неправду,народ аплаудирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.07.2019 09:09

Ни земљотреси више не могу да трпе ову лоповску власт, виде шта народу раде па реагују, позивају народ да се диже у побуну, да изађе на улице или га нече бити.

Name

Сигурна градња

21.07.2019 16:56

Преостало нам је да се озбиљно позабавимо тиме. Познато је да Јапанци зиве на веома трусном подруцју, али не одлазе, него граде стамбене и остале објекте тако да могу издрзати висок степен помјерања тла. Таква градња је скупља од "обицне", али сацува много висе зивота, а то је, свакако, највазније. Бојим се да це код нас и то проци као да ниста нисмо ни цули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.07.2019 17:44

Ниста ту ЉУДИ немогу природа је та која контролисе ток догадјаја а ми само моземо да се надамо да се ЗЕМЉОТРЕС недогоди или ако се вец догоди да НИКО НЕСТРАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2019 20:23

"Не могу, не догоди, не страда ..." Поново у сколу! Одмах! Ако останес овако неписмен, оставице те цура па ти ни земљотрес неце помоци.

Name

Баја

21.07.2019 22:31

Какви смо људи, ништа то није Творац види све али џабе све када ми то не видимо или не желимо да видимо! Додуше треба мало продрмати неке усијане главе чешће и жешће!

ОДГОВОРИТЕ