"Sibirski Maldivi"

Bistro plavo jezero u Sibiru, nedaleko od Novosibirska, čija je boja rezultat hemijske reakcije toksičnog otpada iz lokalne elektrane, predstavlja senzaciju koju nazivaju "Sibirski Maldivi".

Putovanja 15.07.2019 | 09:06
"Sibirski Maldivi"
Ova tirkizna voda privlači veliki broj ljudi koji se fotografišu pored jezera i na društvenim mrežama pored slika pišu šaljive komentare poput "Nije Černobilj, ali je i dalje opasno" i "Nije opasno plivati ovde. Sledećeg jutra noge su mi pocrvenele i svrbe me dva dana, ali onda je sve prošlo. Ali šta ne biste radili zbog takvih slika?". Taj korisnik je dodao da je voda "kiselog ukusa".

Ekolozi, međutim, upozoravaju da ne bi trebalo dolaziti u kontakt sa vodom. Ruski ekolog Dmitrij Šahov upozorio je da voda može izazvati alergijske reakcije ili čak hemijske opekotine ako se proguta ili dodirne.

"Ova voda je zasićena teškim metalima i štetnim supstancama", rekao je on.

Lokalni stanovnici ne moraju da odlaze u tropske krajeve kako bi napravili fotografije tirkizne vode za društvene mreže.

"Možemo ih uporediti jedino sa slikama Maldiva", rekao je jedan lokalni stanovnik. Svakoga dana ovde se fotografiše na stotine ljudi, od influensera do mladenaca.

Sibirska kompanija za proizvodnju električne energije saopštila je da je rasporedila stražare kako bi štitili okolinu od prestupnika, ali i insistira da jezero ne predstavlja opasnost za životnu sredinu.



B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar