Napustili su nas, posebno politika

Nakon sinoćnjeg gašenja “Aluminija” s elektronaponske mreže u krugu mostarskog kombinata jutros su osvanula prazna postrojenja. Među radnicima koji su došli vladala je depresivna atmosfera.

Bosna i Hercegovina 10.07.2019 | 11:33
Napustili su nas, posebno politika
Radnici su se vratili iz treće smjene ili su dolazili po svoje lične stvari. Parking je pun, ali niko nije bio za neku veliku priču.

U ponoć kad je “Aluminij” d.d. Mostar isključen s elektronaponske mreže svi su znali da je kraj, a kad u naredna tri sata nije nekim čudom došla struja znamo da povratka za bivšeg giganta više nema.

Portal Klix na kapiji zatiče Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora u ime malih dioničara, koji svoj komentar sažima u jednu riječ – katastrofa.

– Ćelije i anode su se spekle, to je kompletan gubitak i nema više povratka. Jedino nam preostaje graditi fabriku nanovo. Iskreno, nismo vjerovali da će do ovoga doći, do posljednjeg trenutka smo se nadali čudu. Federalna vlada, Vlada Republike Hrvatske, svi su nas ostavili, posebno politika – kaže Filipović.

Struja je bila osigurana za četiri posljednja dana, a Filipović podsjeća kako je oko Nove godine plaćana i po 96 evra za megavat-sat.

Željko Damjanović, član Nadzornog odbora u ime malih dioničara, kaže da je najtužnije što su oni sve vrijeme upozoravali kako je izlazna cijena struje u Elektroprivredi BiH 42 evra, a u Elektroprivredi HZHB 20 evra.

– Oni su struju prodavali raznim mešetarima, da bismo je mi plaćali 78 evra. U šeme su ušle razne lopine, mešetari. Ovaj proda onome, onaj onome… Iz struje se najviše novca izvlačilo, a nas su gurnuli u probleme i gledaj gdje smo sada – konstatuje Damjanović. 

“Aluminij” je za struju mjesečno plaćao od 18 do 20 miliona KM, a ranije je to bilo do deset.

Filipović dodaje kako se politika 20 godina trudila da uništi „Aluminij“ te da je konačno uspjela

– Ovo će biti haos za Mostar, Hercegovinu, a i širu regiju. Posljedice će biti socijalne, političke, ali i sve druge. Boga mi i fizičke. Mi smo noćas bili do nekih doba, ljudi su napeti. Mene je za vrijeme blokade udario specijalac, a ja sam samo štitio kolege. To su radnici, nisu kriminalci – kaže on.

Cilj jučerašnjih protesta i blokada saobraćajnica je bio, kažu nam, da se skrene pažnja na ovaj problem, a sada je sve izgubljeno.

– Prekjuče kad smo bili u Vladi FBiH u Sarajevu, znali smo da je kraj. Vidjeli smo po zamjenici premijera Milićević i ministru Džindiću da je neko donio odluku da je za „Aluminij“ kraj – dodaje Damjanović.

Filipović kaže da posljedice gašenja “Aluminija” mora snositi i najviši politički vrh, a navodi posebno predsjednika HDZ Dragana Čovića.

– Ovo je katastrofa. Sada da nam neko da struju nema vajde, gotovo je – kažu.

(Srpskainfo)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

pirmo

10.07.2019 09:42

Čuj svi ih ostavili???Pa kad ste ko mali dioničari određivali plate po 5000 nista zvali nijednu vladuKad ste Miji Brajkoviču isplačivali 100.000 evriča za uspješno vođenje firme i 100.000 opremnine nista zvali vlade......

ODGOVORITE
Name

Tacno

10.07.2019 10:15

Ovi radnici se nisu bunili kad im je uprava govorila da Srbe ,Bosnjake i cuke ne zele u Aluminiju. Ovi radnici su sutili dok im je uredno isplacivana PROSJECNA PLATA od 3210 KM, a direktoru 20000 KM. Sutili su dok su davali poklone, satove, novcana sredstva u iznosu od 400000 KM, od toga pola u kasi HDZ-a. Hajmo izracunati gubitak da su imali prosjecne federalne plate iz 2013 (3210-815): 15godina puta 12 mjeseci puta 2395KM Dobije se tacno 400 MILIONA ETO DUGA DRAGI RADNICI

Name

Ре

10.07.2019 10:19

Ударио га специјалац, који незна да више нема уплата никаквих из Алуминија и да сутра неће ни он добити плату а Беванда троши паре у Сплиту гдје живи а уништава БИХ.

Name

CIA snajka

10.07.2019 13:47

Sve dođe na svoje, neka sad dijele Njemačke plate u Bosni. Dobićete mudo Čovićevo, još bi trebali kuće da Vam otmu da se država namiri džukele nijedne.

Name

Mile

10.07.2019 13:52

Cemu sikiracija, vidit cu sa Draganom da moj Igor uleti sa nesto kesa, ostalo od jabuka i resimo problem

Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

10.07.2019 14:04

Svi ste vi kriminalci umrezeni u bezakonje. Mislili ste izvlaciti novac iz budjeta na duge staze u korist pijedinaca kaobsto mnogi i rade.Na kraju bumerang!

Name

Re

10.07.2019 15:28

Pa sta ocekuju da im vjecno neko upumpava pare a oni plate bolje nego u Njemackoj.. a Hdz nije da da primirise niko od bosnjaka ili srba.. jos sad ucjenjuju federalnu vladu prijete.. ma rade sta hoce.. njihov cilj i jest da ono malo hrvata sto ima da svi zive kao lordovi a srbi i bosnjaci da rintace za njih... nece moci makar svi pocrkali..

Name

joca

10.07.2019 09:42

E kamo srece da je sad gotovo. Nije ljudi. Sad ce da bude duplo gore. Placace te struju duplo vise nego inace... nek vam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

Ugasiti nego sta

10.07.2019 09:54

Definitivno se slazem...krajnje je vrijeme da se pogase sve firme koje zive na drzavnim jaslama i koje nisu nasle nacina da barem budu na nekoj nuli, a ne u debelim minusima. Neki uzivaju, dok neki rade za 300maraka, ili moraju put pod noge, pa sa dvije kese u rukama pravac svabija...gasi sve, bez obzira ciji politicki logo nose, HDZ, SDA ili koje vec

ODGOVORITE
Name

SEMBERAC

10.07.2019 09:55

AJD MOSTARCI..SVI STE DRZAVLJANI HRVATSKE..MOZETE GDJE HOCETE..I VI I VASA DJECA..SVE JE PROPAST..

ODGOVORITE
Name

Hana

10.07.2019 09:55

Radnici kazu, politicari su konacno uspjeli da uniste fabriku. Pa kakvi su to politicari koji ruse umjesto da grade i obnavljaju fabrike? Strasna golgota nad neduznim stanovnistvom i radnicima koji ostaju bez posla!

ODGOVORITE
Name

Amira

10.07.2019 10:35

Radnik imao 2500km platu direktor 20 000km radni staz nisu placali i struju isplacivali dividende otpremnine 100 000e u gubitku bili od 1996 do 2018 15mil eura godisnje i nevalja federacija

Name

Re Amira

10.07.2019 12:24

Prosječna plata u Aluminiju je bila preko 3.000 KM. Firma je isplaćivala razne premije, a neke i u iznosu od 400.000 KM. Svi ovi radnici su to odobravali i nisu se bunili iako su znali da to vodi u propast. Ovi radnici se nisu bunili kada je rukovodstvo Aluminija kupovalo struju od podobnih po 2-3 puta većoj cijeni od prodajne u EP BiH. Ovi radnici su se bunili kada je federalna inspekcija pokušala ući u Aluminij i istu spriječili (bez da je iko odgovarao). Svi ovi radnici su bili protiv da se sa Hr. pokrene spor oko besplatnog korištenja vodenih akumulacija za proizvodnju el.energije od strane Hrvatske, pa i pod cijenu da Aluminij dobija jevtiniju struju od Hr. Ovi radnici su svi članovi HDZ-a (drugačije se nije moglo ući u Aluminij- dva bitna uslova: Hrvat i član HDZ-a). Svi ovi radnici su prolazili pored natpisa na ulazu: " Zabranjen ulaz Bošnjacima, Srbima i psima" i njima to nije smetalo!? Svi ovi radnici i dalje vide krivca u "drugom"! I zato svi ovi radnici mogu lagano u pm ići, a ne blokirati saobraćaj i normalan narod zaj....

Name

re Amira

10.07.2019 13:12

Jasno je kao dan da su Aluminij uništili uprava i radnici, u pitanju je decenijsko bahaćenje i rasipništvo, ogromne plate, beneficije i ko zna šta...kažu da je samo Brajković u dva navrata dobijao po 400.000 KM nagrada, ovo je školski primjer kako se nedomaćinskim radom uništava profitabilna kompanija. Stalno se zaduživati a plate i sve moguće beneficije držati na visokom nivou je suluda poslovna politika, pa to zna onaj obični seljak na njivi. Poslije Aluminijuma dolazi na red EP HBHDZ, jer ta elektro privreda je najviše PREPRODAVALA struju upravo za Aluminij, jer aluminij je OGROMAN potrošač struje, Ta hadezeovska EP je vrlo mali proizvođač struje, ja neznam da li uopšte imaju neki energetski pogon.

Name

re re Amira

10.07.2019 13:19

Zaboga, kupovina struje po visim cijenama od trzisnih je bio nacionalni interes. Kra-De-Ze

Name

re

10.07.2019 15:01

Možeš zamisliti koji je to bezobrazluk, Hrvatska koristi vodu iz Buškog jezera a da nikada nije ni marku platila BiH, Hrvatska vodom iz Buškog jezera proizvodi struju koju prodaje EPHDZhb (kako se već zove) a oni prodaju u Aluminijum, to traje već decenijama, dakle, Hrvatska pljačka BH imovinu (vodu) i prodaje je u Aluminij koji radi u BiH, to je jedan neviđen kradeze paradoks. I na kraju "šlag na tortu", gospodi je za sve krivo Sarajevo, HAHHAHAHA Ni obraza ni stida. Od svega napravili su 400 miliona duga, koje je potrošio...zna se...kradezeee

Name

Skeptik

10.07.2019 10:06

Jesu li i za ovo krivi Srbi, velikosrpska politika, četnici, agresori...?

ODGOVORITE
Name

ipe

10.07.2019 10:08

Zalosno,ali jos gore sto je firma bila u rukama radnika sa 44%,ali kao i sve firme kod nas,radnik dok ima platu se ne sekira,to sto slabo firma posluje nas ne interesuje dok god ima odakle da se naplacuje plata i drugi benefiti,. Ovog giganta su adnici sami pojeli i svukli u ravan. Uprava je namjerno kupovala skupu struju,jer kako drugacije objasniti,kad i mimo BIH trzista el.energije citav svijet daje na tendere el.energiju svake godine,zasto niste kupovali i sklapali ugovore kao i sve druge firme na godisnjoj razini,nego kupovali upravo od svercera po duploj ili troduploj cijeni.

ODGOVORITE
Name

Istina

10.07.2019 10:11

Političari su sve uništili. Koji narod predstavljaju? Toliko porodica uništiše. Siju bijelu kugu i progon svojih birača. STRAŠNO!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Луле

10.07.2019 11:24

Све док руководиоци не одговарају тако ће бити у цијелој БиХ. Нема правосудних институција. Није за очекивати да радничке интересе ,а и државне заштите Тегелтија Јукићка Тадића и њихова машинерија. Они су ту да заштите националне лидере и све крупне криминалце .

Name

RATNI PROFITERI

10.07.2019 10:54

GLASAJTE ZA KRIMINALCE KORUPCIONARE VLASNIKE NARKO KARTELA TO NISU P OD POLITIČARA TAKO VAM I TREBA NARODE DAJTE SE PROBUDITE STJERAJTE TU BAGRU KASNO JE ALI DIŽITE SE DOK NIJE PREKASNO JER POČET ĆE PREKOPAVATI GROBLJA I PRAVITI ZGRADE SA GRAĐEVINSKOM MAFIJOM

ODGOVORITE
Name

plati pa klati

10.07.2019 11:54

OTETO PROKLETO

ODGOVORITE
Name

Zenica

10.07.2019 12:36

Pa,jasno je da je "Aluminij" plijen "stožerne stranke" (kao što su neke druge firme "pod šapom" drugih "vodećih" stranaka) i da je ta (nazovi) "uprava" radila pod njenim "mentorstvom"... Kako god,na kraju se sve "prelomilo" preko leđa ovih jadnih radnika... Mada,ko zna,možda nije sve izgubljeno,jer je D. Čović izjavio "da ovi ljudi neće biti zaboravljeni",a njemu ipak "treba" vjerovati,nema šta...

ODGOVORITE
Name

Interesantno

10.07.2019 12:40

da niko od radnika ne optužuje HDZ i Čovića za propast, a upravo Aluminij je za njih bio krava muzara. Tako će i sutra kad propadne Rafinerija Brod opet neko drugi biti kriv, a ne Dodik i SNSD. Ovaj narod je definitivno totalno glup i od nacionalne ostrašćenosti slijep kod očiju. Doduše, to se vidjelo još 1990 kad je ogromnom većinom glasao za rat i propast. Žao mi je samo onih desetak posto razumnih koji su već tada vidjeli kuda nas vodi nacionalistička bagra koja je demagogijom došla na vlast.

ODGOVORITE
Name

Sve

10.07.2019 13:56

Je upravo ovako, kako ste napisali. Apsolutno se slažem, odličan je komentar.

Name

Bosan@c

10.07.2019 13:16

Niste se čuli zmijari kada je "Srbima, Muslimanima i psima zabranjen ulaz" bio. Crknite sada I sami.

ODGOVORITE
Name

Sitnica

10.07.2019 20:38

Još jedna sitnica.Kada jedan narod brojčano padne ispod 10% postaje nacionalna manjina.Neće vas spasiti ni 100 Dejtona

Name

Mato

11.07.2019 04:23

Tako je bilo I Sa rafinerijom pojela maca misa

ODGOVORITE