Напустили су нас, посебно политика

Након синоћњег гашења “Алуминија” с електронапонске мреже у кругу мостарског комбината јутрос су осванула празна постројења. Међу радницима који су дошли владала је депресивна атмосфера.

Босна и Херцеговина 10.07.2019 | 11:33
Напустили су нас, посебно политика
Радници су се вратили из треће смјене или су долазили по своје личне ствари. Паркинг је пун, али нико није био за неку велику причу.

У поноћ кад је “Алуминиј” д.д. Мостар искључен с електронапонске мреже сви су знали да је крај, а кад у наредна три сата није неким чудом дошла струја знамо да повратка за бившег гиганта више нема.

Портал Клиx на капији затиче Жељка Филиповића, члана Надзорног одбора у име малих дионичара, који свој коментар сажима у једну ријеч – катастрофа.

– Ћелије и аноде су се спекле, то је комплетан губитак и нема више повратка. Једино нам преостаје градити фабрику наново. Искрено, нисмо вјеровали да ће до овога доћи, до посљедњег тренутка смо се надали чуду. Федерална влада, Влада Републике Хрватске, сви су нас оставили, посебно политика – каже Филиповић.

Струја је била осигурана за четири посљедња дана, а Филиповић подсјећа како је око Нове године плаћана и по 96 евра за мегават-сат.

Жељко Дамјановић, члан Надзорног одбора у име малих дионичара, каже да је најтужније што су они све вријеме упозоравали како је излазна цијена струје у Електропривреди БиХ 42 евра, а у Електропривреди ХЗХБ 20 евра.

– Они су струју продавали разним мешетарима, да бисмо је ми плаћали 78 евра. У шеме су ушле разне лопине, мешетари. Овај прода ономе, онај ономе… Из струје се највише новца извлачило, а нас су гурнули у проблеме и гледај гдје смо сада – констатује Дамјановић. 

“Алуминиј” је за струју мјесечно плаћао од 18 до 20 милиона КМ, а раније је то било до десет.

Филиповић додаје како се политика 20 година трудила да уништи „Алуминиј“ те да је коначно успјела

– Ово ће бити хаос за Мостар, Херцеговину, а и ширу регију. Посљедице ће бити социјалне, политичке, али и све друге. Бога ми и физичке. Ми смо ноћас били до неких доба, људи су напети. Мене је за вријеме блокаде ударио специјалац, а ја сам само штитио колеге. То су радници, нису криминалци – каже он.

Циљ јучерашњих протеста и блокада саобраћајница је био, кажу нам, да се скрене пажња на овај проблем, а сада је све изгубљено.

– Прекјуче кад смо били у Влади ФБиХ у Сарајеву, знали смо да је крај. Видјели смо по замјеници премијера Милићевић и министру Џиндићу да је неко донио одлуку да је за „Алуминиј“ крај – додаје Дамјановић.

Филиповић каже да посљедице гашења “Алуминија” мора сносити и највиши политички врх, а наводи посебно предсједника ХДЗ Драгана Човића.

– Ово је катастрофа. Сада да нам неко да струју нема вајде, готово је – кажу.

(Српскаинфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

пирмо

10.07.2019 09:42

Чуј сви их оставили???Па кад сте ко мали дионичари одређивали плате по 5000 ниста звали ниједну владуКад сте Мији Брајковичу исплачивали 100.000 еврича за успјешно вођење фирме и 100.000 опремнине ниста звали владе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

10.07.2019 10:15

Ови радници се нису бунили кад им је управа говорила да Србе ,Босњаке и цуке не зеле у Алуминију. Ови радници су сутили док им је уредно исплацивана ПРОСЈЕЦНА ПЛАТА од 3210 КМ, а директору 20000 КМ. Сутили су док су давали поклоне, сатове, новцана средства у износу од 400000 КМ, од тога пола у каси ХДЗ-а. Хајмо израцунати губитак да су имали просјецне федералне плате из 2013 (3210-815): 15година пута 12 мјесеци пута 2395КМ Добије се тацно 400 МИЛИОНА ЕТО ДУГА ДРАГИ РАДНИЦИ

Name

Ре

10.07.2019 10:19

Ударио га специјалац, који незна да више нема уплата никаквих из Алуминија и да сутра неће ни он добити плату а Беванда троши паре у Сплиту гдје живи а уништава БИХ.

Name

ЦИА снајка

10.07.2019 13:47

Све дође на своје, нека сад дијеле Њемачке плате у Босни. Добићете мудо Човићево, још би требали куће да Вам отму да се држава намири џукеле ниједне.

Name

Миле

10.07.2019 13:52

Цему сикирација, видит цу са Драганом да мој Игор улети са несто кеса, остало од јабука и ресимо проблем

Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

10.07.2019 14:04

Сви сте ви криминалци умрезени у безакоње. Мислили сте извлацити новац из будјета на дуге стазе у корист пијединаца каобсто многи и раде.На крају бумеранг!

Name

Ре

10.07.2019 15:28

Па ста оцекују да им вјецно неко упумпава паре а они плате боље него у Њемацкој.. а Хдз није да да примирисе нико од босњака или срба.. јос сад уцјењују федералну владу пријете.. ма раде ста хоце.. њихов циљ и јест да оно мало хрвата сто има да сви зиве као лордови а срби и босњаци да ринтаце за њих... неце моци макар сви поцркали..

Name

јоца

10.07.2019 09:42

Е камо среце да је сад готово. Није људи. Сад це да буде дупло горе. Плацаце те струју дупло висе него инаце... нек вам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угасити него ста

10.07.2019 09:54

Дефинитивно се слазем...крајње је вријеме да се погасе све фирме које зиве на дрзавним јаслама и које нису насле нацина да барем буду на некој нули, а не у дебелим минусима. Неки узивају, док неки раде за 300марака, или морају пут под ноге, па са двије кесе у рукама правац свабија...гаси све, без обзира цији политицки лого носе, ХДЗ, СДА или које вец

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРАЦ

10.07.2019 09:55

АЈД МОСТАРЦИ..СВИ СТЕ ДРЗАВЉАНИ ХРВАТСКЕ..МОЗЕТЕ ГДЈЕ ХОЦЕТЕ..И ВИ И ВАСА ДЈЕЦА..СВЕ ЈЕ ПРОПАСТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана

10.07.2019 09:55

Радници казу, политицари су конацно успјели да унисте фабрику. Па какви су то политицари који русе умјесто да граде и обнављају фабрике? Страсна голгота над недузним становниством и радницима који остају без посла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амира

10.07.2019 10:35

Радник имао 2500км плату директор 20 000км радни стаз нису плацали и струју исплацивали дивиденде отпремнине 100 000е у губитку били од 1996 до 2018 15мил еура годисње и неваља федерација

Name

Ре Амира

10.07.2019 12:24

Просјечна плата у Алуминију је била преко 3.000 КМ. Фирма је исплаћивала разне премије, а неке и у износу од 400.000 КМ. Сви ови радници су то одобравали и нису се бунили иако су знали да то води у пропаст. Ови радници се нису бунили када је руководство Алуминија куповало струју од подобних по 2-3 пута већој цијени од продајне у ЕП БиХ. Ови радници су се бунили када је федерална инспекција покушала ући у Алуминиј и исту спријечили (без да је ико одговарао). Сви ови радници су били против да се са Хр. покрене спор око бесплатног кориштења водених акумулација за производњу ел.енергије од стране Хрватске, па и под цијену да Алуминиј добија јевтинију струју од Хр. Ови радници су сви чланови ХДЗ-а (другачије се није могло ући у Алуминиј- два битна услова: Хрват и члан ХДЗ-а). Сви ови радници су пролазили поред натписа на улазу: " Забрањен улаз Бошњацима, Србима и псима" и њима то није сметало!? Сви ови радници и даље виде кривца у "другом"! И зато сви ови радници могу лагано у пм ићи, а не блокирати саобраћај и нормалан народ зај....

Name

ре Амира

10.07.2019 13:12

Јасно је као дан да су Алуминиј уништили управа и радници, у питању је деценијско бахаћење и расипништво, огромне плате, бенефиције и ко зна шта...кажу да је само Брајковић у два наврата добијао по 400.000 КМ награда, ово је школски примјер како се недомаћинским радом уништава профитабилна компанија. Стално се задуживати а плате и све могуће бенефиције држати на високом нивоу је сулуда пословна политика, па то зна онај обични сељак на њиви. Послије Алуминијума долази на ред ЕП ХБХДЗ, јер та електро привреда је највише ПРЕПРОДАВАЛА струју управо за Алуминиј, јер алуминиј је ОГРОМАН потрошач струје, Та хадезеовска ЕП је врло мали произвођач струје, ја незнам да ли уопште имају неки енергетски погон.

Name

ре ре Амира

10.07.2019 13:19

Забога, куповина струје по висим цијенама од трзисних је био национални интерес. Кра-Де-Зе

Name

ре

10.07.2019 15:01

Можеш замислити који је то безобразлук, Хрватска користи воду из Бушког језера а да никада није ни марку платила БиХ, Хрватска водом из Бушког језера производи струју коју продаје ЕПХДЗхб (како се већ зове) а они продају у Алуминијум, то траје већ деценијама, дакле, Хрватска пљачка БХ имовину (воду) и продаје је у Алуминиј који ради у БиХ, то је један невиђен крадезе парадокс. И на крају "шлаг на торту", господи је за све криво Сарајево, ХАХХАХАХА Ни образа ни стида. Од свега направили су 400 милиона дуга, које је потрошио...зна се...крадезеее

Name

Скептик

10.07.2019 10:06

Јесу ли и за ово криви Срби, великосрпска политика, четници, агресори...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

10.07.2019 10:08

Залосно,али јос горе сто је фирма била у рукама радника са 44%,али као и све фирме код нас,радник док има плату се не секира,то сто слабо фирма послује нас не интересује док год има одакле да се наплацује плата и други бенефити,. Овог гиганта су адници сами појели и свукли у раван. Управа је намјерно куповала скупу струју,јер како другације објаснити,кад и мимо БИХ трзиста ел.енергије цитав свијет даје на тендере ел.енергију сваке године,засто нисте куповали и склапали уговоре као и све друге фирме на годисњој разини,него куповали управо од сверцера по дуплој или тродуплој цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.07.2019 10:11

Политичари су све уништили. Који народ представљају? Толико породица уништише. Сију бијелу кугу и прогон својих бирача. СТРАШНО!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

10.07.2019 11:24

Све док руководиоци не одговарају тако ће бити у цијелој БиХ. Нема правосудних институција. Није за очекивати да радничке интересе ,а и државне заштите Тегелтија Јукићка Тадића и њихова машинерија. Они су ту да заштите националне лидере и све крупне криминалце .

Name

РАТНИ ПРОФИТЕРИ

10.07.2019 10:54

ГЛАСАЈТЕ ЗА КРИМИНАЛЦЕ КОРУПЦИОНАРЕ ВЛАСНИКЕ НАРКО КАРТЕЛА ТО НИСУ П ОД ПОЛИТИЧАРА ТАКО ВАМ И ТРЕБА НАРОДЕ ДАЈТЕ СЕ ПРОБУДИТЕ СТЈЕРАЈТЕ ТУ БАГРУ КАСНО ЈЕ АЛИ ДИЖИТЕ СЕ ДОК НИЈЕ ПРЕКАСНО ЈЕР ПОЧЕТ ЋЕ ПРЕКОПАВАТИ ГРОБЉА И ПРАВИТИ ЗГРАДЕ СА ГРАЂЕВИНСКОМ МАФИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

плати па клати

10.07.2019 11:54

ОТЕТО ПРОКЛЕТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

10.07.2019 12:36

Па,јасно је да је "Алуминиј" плијен "стожерне странке" (као што су неке друге фирме "под шапом" других "водећих" странака) и да је та (назови) "управа" радила под њеним "менторством"... Како год,на крају се све "преломило" преко леђа ових јадних радника... Мада,ко зна,можда није све изгубљено,јер је Д. Човић изјавио "да ови људи неће бити заборављени",а њему ипак "треба" вјеровати,нема шта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно

10.07.2019 12:40

да нико од радника не оптужује ХДЗ и Човића за пропаст, а управо Алуминиј је за њих био крава музара. Тако ће и сутра кад пропадне Рафинерија Брод опет неко други бити крив, а не Додик и СНСД. Овај народ је дефинитивно тотално глуп и од националне острашћености слијеп код очију. Додуше, то се видјело још 1990 кад је огромном већином гласао за рат и пропаст. Жао ми је само оних десетак посто разумних који су већ тада видјели куда нас води националистичка багра која је демагогијом дошла на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

10.07.2019 13:56

Је управо овако, како сте написали. Апсолутно се слажем, одличан је коментар.

Name

Босан@ц

10.07.2019 13:16

Нисте се чули змијари када је "Србима, Муслиманима и псима забрањен улаз" био. Цркните сада И сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ситница

10.07.2019 20:38

Још једна ситница.Када један народ бројчано падне испод 10% постаје национална мањина.Неће вас спасити ни 100 Дејтона

Name

Мато

11.07.2019 04:23

Тако је било И Са рафинеријом појела маца миса

ОДГОВОРИТЕ