Tramp odložio deportaciju

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će odložiti masovnu deportaciju imigranata najavljenu za nedelju.  Tramp je saopštio da će pokušati da dođe do kompromisa sa demokratama u vezi sa imigracionim pitanjima.

Svijet 22.06.2019 | 21:58
Tramp odložio deportaciju
Tramp je na Tviteru ranije naveo da će "milioni ilegalnih imigranata" biti deportovani iz SAD, te da će biti deportovani oni kojima je već naloženo da napuste zemlju.

"To znači da beže od organa reda i sudova. Reč je o ljudima koji treba da se vrate u svoje zemlje i koji su prekršili zakon time što su došli i što su ostali ovde", napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

"Vašington post" navodi da se u Beloj kući krajem nedelje raspravljalo o opsegu operacije.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Kevin Mekalinen upozorio je da tokom hapšenja imigranata postoji rizik od razdvajanja dece od roditelja, ali je vršilac dužnosti Službe za zaštitu granice i carine Mark Morgan kazao da "porodice ne mogu biti izuzete iz primene imigracionog zakona i da zakon mora biti primenjivan jednako".

Morgan je pozvao porodice koje imaju naređenje o deportaciiji da se same predaju imigracionim službama.

Navodi se da su gradonačelnici Los Anđelesa i Čikaga objavili da gradska policija neće učestvovati u ovim racijama.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut rekla je da je naredila policiji da onemogući pristup bazi podataka Službi za zaštitu carina i granica, dok je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti rekao da "nadležne službe u Los Anđelesu nikada neće učestvovati u takvim racijama".

"Glas Amerike" navodi da članovi Trampove administracije tvrde da će biti deportovano milion migranata kojima je već naređeno da napuste zemlju. Najveći broj migranata koji je tokom jedne godine deportovan iz SAD bio 435.000 i to je bilo 2013.

Aktivisti koji se bave zaštitom imigranata tvrde da Tramp ovu operaciju koristi u političke svrhe i upozoravaju da širi strah među imigrantima.

Administracija, međutim, tvrdi da će ovakve operacije obeshrabriti one imigrante koji žele da ilegalno uđu u SAD.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

M

22.06.2019 22:15

Ajmo sad ovi pametni koji priželjkuju nato.sad ćete dobiti još migranata kao poklon.amerika zasere pa drugi ispaštaju.al budalama i treba.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2019 23:42

Bar zaseru pa obrisu sto su zasrali, ovi seljacki diktatori seru li seru, pa vas onda mazu po glavu, licu..... Pa vam se sad posrali i u usta, e sad buon apetit.....

Name

Dado

22.06.2019 22:39

Ti si ih Bombardovo pa ih primi...

ODGOVORITE
Name

re

23.06.2019 22:02

ne neće nego će ih primiti oni koji žele u nato

Name

guz

22.06.2019 22:41

Kao sto su nekad Amerikanci otimali zemlju Indijanaca,pobije cetiri kolca,nacrta mapu,i kaze....ovo je sad moje....ko ce te protjerati i njihove pretke.

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.06.2019 10:48

PA LJUDI NAMA SU DODIJALI NASI DOMAĆI SA PREDIZBORNIM KAMPANJAMA PA JOŠ I TRANPOVA SVAKI DAN.ČOVIJEK SE IGRA RIJALITIJA DO SAVRŠENSTVA.

ODGOVORITE