Nedostatak sna smanjuje imunitet

Hronični nedostatak vremena tokom dana mnogi rešavaju nauštrb sna. Međutim, zbog premalo spavanja opada sposobnost organizma da se brani od raznih bolesti, što potvrđuje i nedavno je objavljena studija koja pokazuje da hronična pospanost uslovljava nedostatak važnih vitamina i minerala u organizmu.

Zdravlje 22.06.2019 | 14:11
Nedostatak sna smanjuje imunitet
Da li zbog posla, noćnih izlazaka ili gledanja televizijskog programa, tek, nedovoljno sna je za mnoge svakodnevica. Preporučenih sedam sati retko ko odspava, zbog čega organizam trpi, na duge staze. Čak i ukoliko se osoba oseća potpuno sveže nakon kratkog sna, poremećeni su mnogi metabolički pocesi u telu.

Između ostalog, prema nedavnom istraživanju Američkog udruženja za ishranu, hronični nedostatak sna dovodi do deficita važnih vitamina i minerala i njihovog lošeg sintetisanja u telu.

Pre svega, reč je o vitaminima A, D i B1, kao i magnezijumu, niacinu, kalcijumu, cinku i fosforu, pa se, u slučaju čestog nespavanja, preporučuje njihov pojačan unos, bilo ishranom ili kroz uzimanje suplemenata.
 
RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar