Ako hoćeš u LŠ, ne smiješ da se plašiš Kluža!

Crveno-beli na žrebu od 14. 30 dobijaju protivnika u prvom kolu kvalifikacija za elitno takmičenje.

Fudbal 18.06.2019 | 13:27
Ako hoćeš u LŠ, ne smiješ da se plašiš Kluža!
Crvenoj zvezdi je zapala najteža moguća grupa potencijalnih protivnika na žrebu za Ligu šampiona, ali protekle dve sezone su jasno pokazale da ime i snaga protivnika ne igraju ključnu ulogu u evropskim kvalifikacijama. Stoga se niko na stadionu Rajko Mitić verovatno ne plaši mogućnosti da srpski šampion već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (14.30) naleti na rumunskog šampiona Kluž.

Jer, ako bi to bio slučaj, situacija bi mogla da bude pogubna za crveno-bele već na startu puta ka Ligi šampiona. Sa druge strane, jasno da bi litvanska Suduva i mađarski Ferencvaroš bili nešto poželjniji protivnici, a pogotovo estonski Kalju Nome i Ararat-Jermenija, ali ni tu ne bi smelo da bude nikakve vrste opuštanja.

Zanimljivo, Kluž je bio jedan od onih timova koji su aslužni za to što je Crvena zvezda povlašćena na žrebovima za prva dva kola kvalifikacija. U pitanju je odličan tim koji je dve godine uzastopno u šampionskoj trci iza sebe ostavljao FCSB, tako da ne bi bilo loše da crveno-beli ipak preskoče kuglicu sa njegovim imenom. Ipak, treba imati i na umu da, ovaj tim ipak nema istu snagu kao krajem prošle i početkom ove decenije, kada je igrao grupne faze Lige šampijona i Lige Evrope. Rumunski šampion je prošle sezone bio katastrofalan u klvalifikacijama, prvo je ispao od Malmea u drugogm kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, nakon čega je eliminisan u plej-ofu Lige Evrope od Didelanža.

Suduva naizgled deluje kao neugodan protivnik. Dvostruki uzastopni litvanski šampion dve vezane sezone ispadao je u plej-ofu Ligu Evrope, ali su crveno-beli ovog rivala isprašili prošle sezone u drugom kolu kvalifikacija ukupnim rezultatom 5:0.

Ferencvaroš je vratio šampionsku titulu posle godine u svoje vitrine i sada sasvim sugurno motivisano dočekuje novi izlazak na evroscenu. Ipak, u pitanju je klub koji od sezone 2004/2005. nije prebrodio drugo kolo kvalifikacija nekog evropskog takmičenja. Prošle sezone, mađarski velikan je ispao od Makabija iz Tel Aviva na startu kvalifkacija za Ligu Evrope, dok je u poslednjem učešću u kvalifikacijama za Ligu šampiona (2016/2017) eliminisan od albanskog Partizanija.

Kalju Nome je do druge šampionske titule u Estoniji stigao posle velike borbe sa Levadijom i Florom, dok je Ararat-Jermenija potpuno novi klub, osnovan 2017. godine i već u drugoj godini svog postojanja osvojio šampionsku titulu ispred Pjunika.

Crveno-beli će danas saznati ime prtotivnika u prvom kolu kvalifikacija, a ime potencijalnih rivala u drugom, tek sutra, pošto je UEFA izmenila proceduru žreba za uvodna kvalifikaciona kola.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar