Ако хоћеш у ЛШ, не смијеш да се плашиш Клужа!

Црвено-бели на жребу од 14. 30 добијају противника у првом колу квалификација за елитно такмичење.

Фудбал 18.06.2019 | 13:27
Ако хоћеш у ЛШ, не смијеш да се плашиш Клужа!
Црвеној звезди је запала најтежа могућа група потенцијалних противника на жребу за Лигу шампиона, али протекле две сезоне су јасно показале да име и снага противника не играју кључну улогу у европским квалификацијама. Стога се нико на стадиону Рајко Митић вероватно не плаши могућности да српски шампион већ у првом колу квалификација за Лигу шампиона (14.30) налети на румунског шампиона Клуж.

Јер, ако би то био случај, ситуација би могла да буде погубна за црвено-беле већ на старту пута ка Лиги шампиона. Са друге стране, јасно да би литванска Судува и мађарски Ференцварош били нешто пожељнији противници, а поготово естонски Каљу Номе и Арарат-Јерменија, али ни ту не би смело да буде никакве врсте опуштања.

Занимљиво, Клуж је био један од оних тимова који су аслужни за то што је Црвена звезда повлашћена на жребовима за прва два кола квалификација. У питању је одличан тим који је две године узастопно у шампионској трци иза себе остављао ФЦСБ, тако да не би било лоше да црвено-бели ипак прескоче куглицу са његовим именом. Ипак, треба имати и на уму да, овај тим ипак нема исту снагу као крајем прошле и почетком ове деценије, када је играо групне фазе Лиге шампијона и Лиге Европе. Румунски шампион је прошле сезоне био катастрофалан у клвалификацијама, прво је испао од Малмеа у другогм колу квалификација за Лигу шампиона, након чега је елиминисан у плеј-офу Лиге Европе од Диделанжа.

Судува наизглед делује као неугодан противник. Двоструки узастопни литвански шампион две везане сезоне испадао је у плеј-офу Лигу Европе, али су црвено-бели овог ривала испрашили прошле сезоне у другом колу квалификација укупним резултатом 5:0.

Ференцварош је вратио шампионску титулу после године у своје витрине и сада сасвим сугурно мотивисано дочекује нови излазак на евросцену. Ипак, у питању је клуб који од сезоне 2004/2005. није пребродио друго коло квалификација неког европског такмичења. Прошле сезоне, мађарски великан је испао од Макабија из Тел Авива на старту квалифкација за Лигу Европе, док је у последњем учешћу у квалификацијама за Лигу шампиона (2016/2017) елиминисан од албанског Партизанија.

Каљу Номе је до друге шампионске титуле у Естонији стигао после велике борбе са Левадијом и Флором, док је Арарат-Јерменија потпуно нови клуб, основан 2017. године и већ у другој години свог постојања освојио шампионску титулу испред Пјуника.

Црвено-бели ће данас сазнати име пртотивника у првом колу квалификација, а име потенцијалних ривала у другом, тек сутра, пошто је УЕФА изменила процедуру жреба за уводна квалификациона кола.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар