Uhapšen Mišel Platini!

Fudbalska legenda zaprljala ruke. . .  Bivši predsednik UEFA Mišel Platini je uhapšen u okviru istrage o dodeljivanju domaćinstva Mundijala 2022. godine.  

Fudbal 18.06.2019 | 12:49
Uhapšen Mišel Platini!
Kakav epski pad legende svetskog fudbala! Bivši predsednik UEFA Mišel Platini i velikan francuskog fudbala, uhapšen je danas u istrazi zbog dodeljivanja Kataru domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. godine.

Kako pišu francuski i engleski mediji, Platini je danas pre podne u Nanteru, predgrađu Pariza, priveden na ispitivanje zbog sumnjivih stvari u vezi sa dodeljivanjem Mundijala Kataru.

Platini je bio predsednik UEFA od 2007. do 2015. kada je morao da siđe s te funkcije zbog umešanosti u razne afere.

Pored Mišela Platinija, priveden je i Klod Gean, savetnik bivšeg predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija.

Svetski mediji prenose da je Platini uhapšen u utorak ujutru, kako bi bio ispitan u vezi sa malverzacijama oko dodele organizacije Svetskog prvenstva Kataru.

Mediji su preneli da je Platini odveden u prostorije Kancelarije sudske policije za borbu protiv korupcije u Nanteru.

Legendarni francuski fudbaler bio predsednik UEFA u periodu od 2007. do 2015. godine, kada je suspendovan od strane Etičkog komiteta FIFA.

Platiniju je Etički komitet zabranio rad u fudbalu do 2023. godine, pošto je utvrđeno da je dobio 1,6 miliona funti od bivšeg predsednika FIFA Sepa Blatera.

Platini nikada nije demantovao da je "menjao" svoj glas 2010. godine u zamenu za "pojačavanje uticaja Francuske".

Navodno je postojao sastanak između njega, tadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija i katarske vladajuće porodice, nekoliko dana uoči glasanja.

Tada je, navodno, Platiniju rečeno da francuski naftni interes mora da bude na prvom mestu.

Četiri godine nakon što ga je Etički komitet FIFA isključio i označio kraj njegove osmogodišnje vladavine evropskom "kućom fudbala" (UEFA), Mišel Platini suočio se sa mnogo ozbiljnijim problemom.

Legenda francuskog i svetskog fudbala uhapšen je u utorak ujutru, u sklopu istrage u vezi sa dodelom Svetskog prvenstva 2022. Kataru.

Prema pisanju tamošnjih medija, Platini je uhapšen po nalogu anti-korupcijskog biroa francuske policije, koja je postupala po dokumentima o kojima se priča još od decembra 2010.

Tada je otkriveno da je bilo kontroverzi u dodeli domaćinstva Mundijala Kataru, a Platini je 2014. priznao da je bio na sastanku sa prokazanim fudbalskim funkcionerom Mohamedom Bin Hamamom i to neposredno pre nego što je podigao ruku za Katar.

Britanski "Telegraf" objavio je da se Platini sreo sa čelnikom katarskog saveza "30 do 50" puta. Da je bilo korupcije dokazuje i podatak da je dve trećine tadašnjeg sastava izvršnog komiteta FIFA (16 od 24 osoba) smenjeno, suspendovano ili pod istragom.

FIFA je 2015. suspendovala Platinija na osam godina zbog malverzacija, a kazna je izrečena i bivšem predsedniku Međunarodne fudbalske asocijacije, Sepu Blateru.

Iako su obojica tada bili oslobođeni optužbi za korupciju, proglašeni su krivim po nekoliko tačaka, pre svega zbog konflikta interesa i prihvatanja milionske svote novca, u švajcarskim francima.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar