Ухапшен Мишел Платини!

Фудбалска легенда запрљала руке. . .  Бивши председник УЕФА Мишел Платини је ухапшен у оквиру истраге о додељивању домаћинства Мундијала 2022. године.  

Фудбал 18.06.2019 | 12:49
Ухапшен Мишел Платини!
Какав епски пад легенде светског фудбала! Бивши председник УЕФА Мишел Платини и великан француског фудбала, ухапшен је данас у истрази због додељивања Катару домаћинства Светског првенства 2022. године.

Како пишу француски и енглески медији, Платини је данас пре подне у Нантеру, предграђу Париза, приведен на испитивање због сумњивих ствари у вези са додељивањем Мундијала Катару.

Платини је био председник УЕФА од 2007. до 2015. када је морао да сиђе с те функције због умешаности у разне афере.

Поред Мишела Платинија, приведен је и Клод Геан, саветник бившег председника Француске Николаса Саркозија.

Светски медији преносе да је Платини ухапшен у уторак ујутру, како би био испитан у вези са малверзацијама око доделе организације Светског првенства Катару.

Медији су пренели да је Платини одведен у просторије Канцеларије судске полиције за борбу против корупције у Нантеру.

Легендарни француски фудбалер био председник УЕФА у периоду од 2007. до 2015. године, када је суспендован од стране Етичког комитета ФИФА.

Платинију је Етички комитет забранио рад у фудбалу до 2023. године, пошто је утврђено да је добио 1,6 милиона фунти од бившег председника ФИФА Сепа Блатера.

Платини никада није демантовао да је "мењао" свој глас 2010. године у замену за "појачавање утицаја Француске".

Наводно је постојао састанак између њега, тадашњег француског председника Николе Саркозија и катарске владајуће породице, неколико дана уочи гласања.

Тада је, наводно, Платинију речено да француски нафтни интерес мора да буде на првом месту.

Четири године након што га је Етички комитет ФИФА искључио и означио крај његове осмогодишње владавине европском "кућом фудбала" (УЕФА), Мишел Платини суочио се са много озбиљнијим проблемом.

Легенда француског и светског фудбала ухапшен је у уторак ујутру, у склопу истраге у вези са доделом Светског првенства 2022. Катару.

Према писању тамошњих медија, Платини је ухапшен по налогу анти-корупцијског бироа француске полиције, која је поступала по документима о којима се прича још од децембра 2010.

Тада је откривено да је било контроверзи у додели домаћинства Мундијала Катару, а Платини је 2014. признао да је био на састанку са проказаним фудбалским функционером Мохамедом Бин Хамамом и то непосредно пре него што је подигао руку за Катар.

Британски "Телеграф" објавио је да се Платини срео са челником катарског савеза "30 до 50" пута. Да је било корупције доказује и податак да је две трећине тадашњег састава извршног комитета ФИФА (16 од 24 особа) смењено, суспендовано или под истрагом.

ФИФА је 2015. суспендовала Платинија на осам година због малверзација, а казна је изречена и бившем председнику Међународне фудбалске асоцијације, Сепу Блатеру.

Иако су обојица тада били ослобођени оптужби за корупцију, проглашени су кривим по неколико тачака, пре свега због конфликта интереса и прихватања милионске своте новца, у швајцарским францима.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар