13 miliona evra za autoput kroz RS

Savjet ministara BiH na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdilo je prijedlog Ugovora o grantu (Koridor Vc u RS – Dio l) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina 12.06.2019 | 22:02
13 miliona evra za autoput kroz RS
Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH prijedlog Ugovora dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH.

Grant od 12.900.000 evra biće alociran na Republiku Srpsku – JP Autoputevi Republike Srpske u svrhu podrške finansiranju izgradnje dviju petlji na autoputu u Johovcu (Tovira) i Rudanki (Kostajnica), te dionice autoputa dužine 6,1 km između ovih petlji, kao i prilaznog puta s dvjema trakama u dužini oko jednog kilometra za povezivanje sa postojećom magistralnom cestom, uključujući prelaz preko rijeke Bosne.

U svrhu realizacije navedenog projekta EBRD je sa JP Autoputevi Republike Srpske kao zajmoprimcem, odnosno projektnim entitetom zaključio Ugovor o zajmu 27. 12. 2017. godine na iznos 70.000.000 evra. Na osnovu zaključenog Ugovora o zajmu, Banka je sa Bosnom i Hercegovinom kao davaocem garancije, odnosno primaocem granta zaključila Ugovor o garanciji 5. 1. 2018. godine.

(Biznis.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jaffa

13.06.2019 07:30

To Integralu samo za vraćanje starih dugova i pinku za političare...uskoro će dodatni radovi, preprojektovanje itd.

ODGOVORITE
Name

Bagra RS

13.06.2019 14:24

TO JE DOVOLJNO DA DODIK STANKOVIĆ BELA ČIZMICA TEGELTIJA I OSTALA MAFIJA DA OSVJEŽE SVOJE RAČUNE KOJI SE U MILIJARDAMA MJERE A NAROD GLADUJE NA SVAKOJ DIONICI AUTOPUTA OPRALI I POKRALI VIŠE STOTINA MILIONA ZA LIJEKOVE SEBI I SVOIMA DABOGDA DALI ZA DRUGO IM NETREBALE

ODGOVORITE