Čitav svijet čeka Toronto na tronu, ali...

. . . Golden Stejt bi to da spreči! 

Košarka 10.06.2019 | 21:27
Čitav svijet čeka Toronto na tronu, ali...
Hoćemo li tokom noći dobiti 20. šampiona u istoriji NBA lige? 

Košarkaši Toronto Reptorsa imaju ogromnu priliku da zasednu na košarkaški tron i na sjajan način završe ovu sezonu. Kavaj Lenard i njegovi saigrači imaju 3-1 u seriji, te tri meč-lopte od kojih će dve biti na njihovom parketu.

Noćas nas očekuje prava ludnica u Torontu čiji su navijači u vrlikom broju putovali i u Ouklend. Tamo su Reptorsi upisali dve pobede, te iskoristili nepovoljno zdravstveno stanje Voriorsa. Klej Tompson je propustio treću utakmicu u kojoj Golden Stejt nije imao gotovo nikakve šanse, a Kevina Duranta i dalje nema u ekipi. Nije jasno hoće li Durant večeras igrati, i dalje je upitan za utakmicu, ali čini se da će ipak stisnuti zube i igrati. Hoće li to pomoći Ratnicima, ostaje da vidimo, ali sigurno je da je Golden Stejt i te kako bolja ekipa s njim na parketu.

Bilo bi nepravedno vođstvo Toronta pripisati isključivo zdravstvenom stanju igrača Golden Stejta. Istina je da su Reptorsi iskoristili sve što im je ponuđeno, ali je isto tako istina da su odigrali odlično. Kavaj Lenard izgleda kao najbolji igrač na terenu, a trener Nik Nurs je dobio dosta od svih ostalih igrača – Kajl Lauri, Fred Vanvlit i Deni Grin igraju dobro na bekovskim pozicijama, Paskal Sjakam svojom energijom i efikasnošću rasterećuje Lenarda, a Mark Gasol i Serž Ibaka svima čuvaju leđa pod košem. Sve u svemu, ako Toronto dođe do prstena, jasno će biti da su ga oni osvojili, a ne da ga je Golden Stejt izgubio.

Nije da Kavaj Lenard ima mnogo izbora. Najbolji igrač Toronta jednostavno mora odraditi utakmicu na najvišem nivou ako želi da donese istorijsku titulu u Kanadu. Bez obzira što su njegovi saigrači odradili dobre utakmice u ovoj seriji, on je ipak najveća zvezda i očekujemo da će lopta često biti u njegovim rukama. A, s obzirom na učinak u celom plej-ofu – 31,1 poen, 9,1 skokova, 3,9 asistencija, 49,8% šuta te 39,1% za tri, jasno je zašto igramo na 'više'.

Serž Ibaka ima zanimljiv plej-of. Španski centar kongoanskih korena igra toplo-hladno i teško je prognozirati kako će izgledati na parketu, a iako se u seriji protiv Voriorsa, a posebno u prošloj utakmici, nametnuo kao važno oružje i mogao bi i noćas dobiti veću minutažu, isplati se igrati na 'manje' skokova u njegovom slučaju. Ibaka je u ovoj seriji jednom imao više od pet skokova i jasno je da to nije njegova primarna uloga. Da su blokade u pitanju, onda bi se zamislili. Ovako... Igrajte na 'manje'.

Demarkus Kazins je imao 'labudovu pesmu' u drugoj utakmici serije. Ubacio je centar Voriorsa 11 poena, te imao 10 skokova i šest asistencija u za sada jedinoj pobedi Golden Stejta u seriji i činilo se da će moći pomoći svojoj ekipi u pohodu na novi prsten. No, već u sledećoj utakmici se videlo da je taj učinak bio zavaravanje, da Kazins ni blizu nije igrač kakvog smo nekada gledali u Sakramentu. Nije dobar u napadu, nije aktivan u odbrani, a dovoljno je bilo videti da je u trećoj utakmici više minuta dobio Endrju Bogut. Kako se u prošloj utakmici na parket vratio Kevon Luni, tako je jasno da će Stiv Ker noćas Kazinsakoristiti minimalno, a mogli bi se našaliti – i manje od toga. Neće Kazins dobiti mnogo prostora, niti će biti učinkovit u tome što dobije. Ova opklada nam se čini najvećim zicerom dana.

Hoće li Kevin Durant igrati i ako hoće, kako će izgledati? Može li Klej Tompson odigrati noćas kao u prošloj utakmici? Hoće li se Drejmond Grin probuditi? Može li Golden Stejt dobiti velike minute od 'pomoćnog osoblja'? To su pitanja na koje Stiv Ker traži odgovore, ali jedno je gotovo pa sigurno – Stef Kari će odigrati svoje. Iako nije u svakoj utakmici bio na potpunoj šuterskoj visini, u ovoj seriji, kao i u onoj protiv Portlanda, nas je podsetio na to koliko je dobar igrač i koliko je uvek spreman da pruži najviše kada je to najpotrebnije.

NBA - FINALE

03.00: Toronto - Golden Stejt /3:1 u seriji/

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar