Portova godina za zaborav: Ode i Kup u Lisabon!

Sporting spasio sezonu udarcima sa bele tačke i stigao do 17. trofeja u klupskoj istoriji!

Fudbal 26.05.2019 | 09:54
Portova godina za zaborav: Ode i Kup u Lisabon!
Jednom delu Lisabona titula, a drugom - kup! Ostade Porto bez znamenja ove sezone, jer drugi trofej, onaj manje važan, ide Sportingu koji je u finalu Kupa Portugalije preko "nesrećnih" Zmajeva obojio sezonu u uspešnu. Tim holandskog trenera Marsela Kajzera savladao je na Nacionalnom stadionu u Oeirašu velikog rivala posle produžetaka i penala - 5:4 (2:2, 1:1, 1:1), nakon ogromne drame i velike borbe.

Opet je bela tačka bila kobna po izbranike Serža Konseisaoa koji su se pokazali kao potpuni gubitnici kada se o tituli odlučuje udarcima s 11 metara. Verovali ili ne, čak sedam uzastopnih poslednjih duela koji su se odlučivali penalima Porto je izgubio, a četiri puta sa bele tačke ga je tukao samo Sporting u poslednje dve sezone. Lagani mat i veliko slavlje Lavova.Ukupno 17. kup u istoriji i na neki način nastavak žetve trofeja, jer je prethodne i ove godine osvojen Liga kup, pa zeleno-beli imaju razloga za zadovoljstvo.

Sinoć je presudio promašaj Fernanda u šestoj seriji, nakon kojeg je napadač Lavova Felipe doneo radost ekipi sa stadiona Žoao Alvalade. Zasluženu, jer je Sporting bio i bolji tokom svih 120 minuta, ali mu je pehar umalo izmakao u 121. kada je Porto čudesno preko svog defanzivca Felipea stigao do izjednačenja iz bukvalno poslednjeg udarca na meču. A delovalo je da će Sporting slaviti zahvaljujući pogotku Basa Dosta u prvom produžetku.

Bivši centarfor Volfzburga i Herenvena je u 101. minutu umakao pažnji čuvara, sačekao centaršut Akunjes levog krila, pomogao mu je svojski nespretnom intervencijom kasniji heroj štoper Felipe, a takve poklone 29-godišnji špic ne odbija. Posebno što je utisak da je Kajzerov tim u svemu nadvisio Porto i servirao berzopoteznu osvetu za poraz u ligaškom obračunu pre sedam dana.

I tad je Sporting bolje otvorio utakmicu, imao prednost, da bu u finišu primio dva gola, ali je večeras, u mnogo bitnijem deulu, sve došlo na naplatu. Pre tog Dostovog gola - njegovog 23. u sezoni računajuči sva takmičenja - Zeleni su pokazali karakter i uspeli zahvaljujući kapitenu Brunu Fernandešu da se vrate u igru samo koji minut pošto je rival prvi potegao i poveo preko Soareša.

No, jedan od najefikasnijih vezista planete nije se mirio sa primljenim golom u završnom napadu u prvom poluvremenu odapeo je strelu sa 20-ak metara, lopta na putu ka mrežu zakačila Danila taman toliko da prevari golmana Vanju, za ukupno 33. gol čoveka za kojeg se interesuje Pep Gvardiola. I upravo je Brunoopet bio večeras jedan od najboljih igrača i čovek koji se pobrinuo da se zeleno-beli deo Lisabona večeras raduje.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar