RG - priča: Rafa u starom ritmu! Nole, pazi na emocije!

Najbolji svetski teniseri u naredne dve nedelje vodiće žestoke bitke na Rolan Garosu.

Tenis 25.05.2019 | 15:35
RG - priča: Rafa u starom ritmu! Nole, pazi na emocije!
Znanje, iskustvo, taktika, fizička i mentalna sprema, koncentracija, pa i sreća. Sve će to biti potrebno da se postane šampion. Možda i još ponešto.

Sve prognoze kažu da su najveći favoriti Rafael Nadal i Novak Đoković, ali zanimljivo je otkriti i neke stvari koje, mogu, ali ne moraju nužno imati uticaja na to ko će na kraju podići pehar.

Ipak, ako malo želimo da se igramo, onda može da bude interesantno da vidimo kakav će im biti bioritam tokom turnira!

Ovog vikenda počinje Rolan Garos, a kvota da će Novak Đoković uzeti četvrti grend slem u nizu je 3,60. Prvi favorit u Parizu je Rafael Nadal s kvotom 2,00, a kvota na Federera je čak 22. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Rolan Garosa.

Često čujemo ljude kako kažu: "Ustao je na levu nogu, danas mu ništa ne polazi za rukom“. Ili ovo: "Ne mogu da se pomerim, nemam dovoljno energije, iscrpljen sam".

Možda nekada nismo ni svesni zbog čega na neke stvari reagujemo sa previše emocija. Bioritam može da pomogne da jednostavno vidimo u kakvoj smo trenutno fazi.

Ali pre nego što pokušamo da odgonetnemo kakav je bioritam glavnih teniskih zvezda tokom Rolan Garosa, pre svega treba da razumemo, šta je to bioritam?

Sinusoide koje otkrivaju kakav nam je period

Teorija bioritma nije naučno dokazana, ali postoji snažno verovanje kod mnogih da na svakog od nas utiču tri osnovna biološka ciklusa (fizički, emotivni i intelektualni) i to počevši od dana našeg rođenja pa nadalje, tokom celog našeg života.

Treba reći i ovo, fizički ciklus traje 23 dana i utiče na fizičke faktore, kao što su koordinacija, snaga, izdržljivost, imunitet, generalno zdravlje.

Emotivni ciklus traje 28 dana i utiče na naša emotivna stanja. Recimo osećanje ljubavi ili mržnje, optimizma, da li smo poletni ili nasuprot tome možda depresivni. Dakle sve u začaranom krugu emocija.

Intelektualni ciklus traje 33 dana i utiče pre svega na naše pamćenje, brzinu učenja, sposobnost rasuđivanja, tačnost u izračunavanju, mentalnu reakciju na događaje oko nas.

To su osnovni ritmovi, a ima i drugih podritmova, poput intuitivnog.

I svi ti ritmovi imaju svoje kritične dane, kada iz jedne faze, prelaze u drugu. Tada i naše sposobnosti variraju i idu od veoma dobre do veoma loše, pa fizički kritičan dan može da da nedostatak energije, kod sportiste može da dovede do povrede ili bolesti, te treba biti oprezan.

Intelektualno kritičan dan može da dovede do nepromišljenih poteza, do pogrešnih proračuna, a emotivno kritični može da prouzrokuje pravu eksploziju emocija pri kojoj smo u stanju da izgovorimo neke stvari koje možda u tom momentu ne bismo trebali da kažemo.

Ali, da ne ulazimo previše u teoriju, nego da vidimo, u kakvim su fazama oni glavni favoriti turnira u muškom singlu

Nadal počinje sporije, ali sve je dobro na kraju

Krenućemo odmah od branioca trofeja, Rafael Nadala. I odmah da kažemo da je prošle godine, kada je po 11. put osvojio Rolan Garos imao veoma dobar bioritam tokom te dve nedelje od 27. maja do 10. juna.

Rafa je turnir počeo pomalo usporeno, ali je njegova energija postepeno rasla da bi vrhunac doživela u drugoj nedelji turnira, dakle tačno u vreme mečeva odluke.

Tada su mu i intelektualni bioritmički pokazatelji bili veoma stabilni, tako da ne čudi što je u Bulonjskoj šumi još jednom podigao pehar.

Rafa u turnir ulazi sa izuzetno snažnim emocijama, sa željom da potvrdi da je Rolan Garos njegova teritorija. Zadovoljan zbog pobede u Rimu oseća da su stvari na svom mestu, ali početnih dana turnira ima nekoliko izazova.

Izuzetno je senzitivan i sklon da reaguje nepromišljeno recimo na neke provokacije sa strane, a sklon je prvih nekoliko dana i impulsivnom donošenju odluka.

I još nešto. On turnir započinje u negativnoj fizičkoj fazi. Kao da mu nedostaje malo energije. Međutim, kako takmičenje odmiče, sve je bolji, sve je snažniji. Otuda je za njega idealno što u prva dva kola igra sa igračima iz kvalifikacija.

Jednostavno, neće morati previše da se troši, a kasnije će mu, barem kako bioritam pokazuje, biti sve lakše. I biće gotovo u onoj istoj fazi kao i prošle sezone, posebno po fizičkom i intelektualnom pokazatelju.

Novak mora da se pripazi u polufinalu

Najbolji teniser sveta počinje turnir odmoran. Prikupio je dovoljno energije nedelju dana pre početka turnira, dolazi u fizički odličnom stanju, a i intelektualni bioritmički pokazatelji ukazuju da je u prvih nekoliko dana na vrhuncu.

Ukoliko bude racionalno trošio energetske rezervoare, biće sve u redu. Međutim, za Novaka ipak ima nekoliko dana na koje će morati da obrati pažnju ukoliko želi da dođe do četvrte uzastopne Grend slem titule.

Prva dva dana juna mogu biti nezgodna, kada Novak oseća izvesnu emotivnu nestabilnost i sklon je nešto impulsivnijoj reakciji. Mora se čuvati da ne bude isprovociran recimo nekim od novinarskih pitanja!

Takođe, ukoliko pregrmi 7. jun kada bi po planu trebalo da se igra polufinale, biće sve u redu. Tog dana ima dve kritične tačke, posebno mora da pazi da ga emocije ne ponesu previše. Takođe mora da pazi i na to kakve će odluke donositi, mučiće se sa koncentracijom.

Moraće sve svoje snage da upotrebi da tog dana dođe do željenog uspeha, jer ašto je vrlo bitno fizički će biti u redu.

Federer i Tim se muče u drugoj nedelji

Federer dobro počinje turnir, prvih nekoliko dana su odlični, ali zato od 31. maja do 3. juna ulazi u period nekoliko veoma osetljivih dana.

Prvi dan juna može biti neugodan, posebno sa fizičkog aspekta. Oseća veliki zamor i jako je emotivan u tom periodu. Može biti ponet snažnim emocijama, što ponekad može da bude razarajuće.

Generalno, Rodžeru kako bude odmicao turnir, biće sve teže.

Što se tiče Dominika Tima, njemu je 31. maj dan kada oseća da nema dovoljno energije. Tada je nekako i emotivno ispražnjen.

Postepeno potom kreće fizički oporavak i priliv nove energije, ali su 4, 6. i 7. jun dani kada mora biti oprezan i kad mnogo toga može da ne krene onako kako želi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar