РГ - прича: Рафа у старом ритму! Ноле, пази на емоције!

Најбољи светски тенисери у наредне две недеље водиће жестоке битке на Ролан Гаросу.

Тенис 25.05.2019 | 15:35
РГ - прича: Рафа у старом ритму! Ноле, пази на емоције!
Знање, искуство, тактика, физичка и ментална спрема, концентрација, па и срећа. Све ће то бити потребно да се постане шампион. Можда и још понешто.

Све прогнозе кажу да су највећи фаворити Рафаел Надал и Новак Ђоковић, али занимљиво је открити и неке ствари које, могу, али не морају нужно имати утицаја на то ко ће на крају подићи пехар.

Ипак, ако мало желимо да се играмо, онда може да буде интересантно да видимо какав ће им бити биоритам током турнира!

Овог викенда почиње Ролан Гарос, а квота да ће Новак Ђоковић узети четврти гренд слем у низу је 3,60. Први фаворит у Паризу је Рафаел Надал с квотом 2,00, а квота на Федерера је чак 22. Погледајте све квоте кладионице МОЗЗАРТ за освајача Ролан Гароса.

Често чујемо људе како кажу: "Устао је на леву ногу, данас му ништа не полази за руком“. Или ово: "Не могу да се померим, немам довољно енергије, исцрпљен сам".

Можда некада нисмо ни свесни због чега на неке ствари реагујемо са превише емоција. Биоритам може да помогне да једноставно видимо у каквој смо тренутно фази.

Али пре него што покушамо да одгонетнемо какав је биоритам главних тениских звезда током Ролан Гароса, пре свега треба да разумемо, шта је то биоритам?

Синусоиде које откривају какав нам је период

Теорија биоритма није научно доказана, али постоји снажно веровање код многих да на сваког од нас утичу три основна биолошка циклуса (физички, емотивни и интелектуални) и то почевши од дана нашег рођења па надаље, током целог нашег живота.

Треба рећи и ово, физички циклус траје 23 дана и утиче на физичке факторе, као што су координација, снага, издржљивост, имунитет, генерално здравље.

Емотивни циклус траје 28 дана и утиче на наша емотивна стања. Рецимо осећање љубави или мржње, оптимизма, да ли смо полетни или насупрот томе можда депресивни. Дакле све у зачараном кругу емоција.

Интелектуални циклус траје 33 дана и утиче пре свега на наше памћење, брзину учења, способност расуђивања, тачност у израчунавању, менталну реакцију на догађаје око нас.

То су основни ритмови, а има и других подритмова, попут интуитивног.

И сви ти ритмови имају своје критичне дане, када из једне фазе, прелазе у другу. Тада и наше способности варирају и иду од веома добре до веома лоше, па физички критичан дан може да да недостатак енергије, код спортисте може да доведе до повреде или болести, те треба бити опрезан.

Интелектуално критичан дан може да доведе до непромишљених потеза, до погрешних прорачуна, а емотивно критични може да проузрокује праву експлозију емоција при којој смо у стању да изговоримо неке ствари које можда у том моменту не бисмо требали да кажемо.

Али, да не улазимо превише у теорију, него да видимо, у каквим су фазама они главни фаворити турнира у мушком синглу

Надал почиње спорије, али све је добро на крају

Кренућемо одмах од браниоца трофеја, Рафаел Надала. И одмах да кажемо да је прошле године, када је по 11. пут освојио Ролан Гарос имао веома добар биоритам током те две недеље од 27. маја до 10. јуна.

Рафа је турнир почео помало успорено, али је његова енергија постепено расла да би врхунац доживела у другој недељи турнира, дакле тачно у време мечева одлуке.

Тада су му и интелектуални биоритмички показатељи били веома стабилни, тако да не чуди што је у Булоњској шуми још једном подигао пехар.

Рафа у турнир улази са изузетно снажним емоцијама, са жељом да потврди да је Ролан Гарос његова територија. Задовољан због победе у Риму осећа да су ствари на свом месту, али почетних дана турнира има неколико изазова.

Изузетно је сензитиван и склон да реагује непромишљено рецимо на неке провокације са стране, а склон је првих неколико дана и импулсивном доношењу одлука.

И још нешто. Он турнир започиње у негативној физичкој фази. Као да му недостаје мало енергије. Међутим, како такмичење одмиче, све је бољи, све је снажнији. Отуда је за њега идеално што у прва два кола игра са играчима из квалификација.

Једноставно, неће морати превише да се троши, а касније ће му, барем како биоритам показује, бити све лакше. И биће готово у оној истој фази као и прошле сезоне, посебно по физичком и интелектуалном показатељу.

Новак мора да се припази у полуфиналу

Најбољи тенисер света почиње турнир одморан. Прикупио је довољно енергије недељу дана пре почетка турнира, долази у физички одличном стању, а и интелектуални биоритмички показатељи указују да је у првих неколико дана на врхунцу.

Уколико буде рационално трошио енергетске резервоаре, биће све у реду. Међутим, за Новака ипак има неколико дана на које ће морати да обрати пажњу уколико жели да дође до четврте узастопне Гренд слем титуле.

Прва два дана јуна могу бити незгодна, када Новак осећа извесну емотивну нестабилност и склон је нешто импулсивнијој реакцији. Мора се чувати да не буде испровоциран рецимо неким од новинарских питања!

Такође, уколико прегрми 7. јун када би по плану требало да се игра полуфинале, биће све у реду. Тог дана има две критичне тачке, посебно мора да пази да га емоције не понесу превише. Такође мора да пази и на то какве ће одлуке доносити, мучиће се са концентрацијом.

Мораће све своје снаге да употреби да тог дана дође до жељеног успеха, јер ашто је врло битно физички ће бити у реду.

Федерер и Тим се муче у другој недељи

Федерер добро почиње турнир, првих неколико дана су одлични, али зато од 31. маја до 3. јуна улази у период неколико веома осетљивих дана.

Први дан јуна може бити неугодан, посебно са физичког аспекта. Осећа велики замор и јако је емотиван у том периоду. Може бити понет снажним емоцијама, што понекад може да буде разарајуће.

Генерално, Роџеру како буде одмицао турнир, биће све теже.

Што се тиче Доминика Тима, њему је 31. мај дан када осећа да нема довољно енергије. Тада је некако и емотивно испражњен.

Постепено потом креће физички опоравак и прилив нове енергије, али су 4, 6. и 7. јун дани када мора бити опрезан и кад много тога може да не крене онако како жели.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар