NATO: Ne vršimo pritisak na BiH

Iz sjedišta NATO saveza u Briselu rečeno je da NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine i da NATO ne prisiljava nikoga na saradnju.

Bosna i Hercegovina 21.05.2019 | 22:59
NATO: Ne vršimo pritisak na BiH
Naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtjevima svakog pojedinačnog partnera, kažu iz NATO saveza za portal Klix.

Podsjećaju da je BiH još 2009. i 2010. godine tražila uključenje u Akcioni plan za članstvo (MAP) te da su u Talinu ministri spoljnih poslova članica NATO-a prihvatili taj zahtjev, ali su odmah za BiH uskratili praktični alat za MAP, a to je Godišnji nacionalni program (ANP).

BiH je tako nekoliko godina radila na popisu vojne imovine i uknjižavanju na državu, što je bio uslov za nastavak saradnje.

"Na istom sastanku u Talinu ministri spoljnih poslova uskratili su praktičnu alatku - Godišnji nacionalni program za BiH, kroz koji se upravlja MAP-om. U cilju jačanja podrške BiH, ministri NATO-a izrazili su spremnost da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa zemlje (ANP) u decembru 2018. godine. ANP je dokument razvijen u nacionalnom vlasništvu, koji omogućava podršku NATO-a reformama u oblastima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna sigurnost, spremnost na katastrofe i odgovor, te interoperabilnost oružanih snaga. Sada je na BiH da odluči da li da prihvati ovu ponudu da dostavi ANP – naglašavaju iz NATO-a.

Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođen individualnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti Alijansi.

"Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu. Što se tiče svih odluka NATO-a, Sjevernoatlantski savjet donosi sve odluke o novim članovima, na osnovu konsenzusa. Proces MAP-a pruža fokusiran i iskren mehanizam povratnih informacija o napretku zemalja kandidata u njihovim programima. To uključuje i političke i tehničke savjete i podršku u reformskim naporima, kao i godišnje sastanke između svih članica NATO-a i zemlje kandidata na nivou Sjevernoatlantskog vijeća radi procjene napretka ", poručuju iz NATO-a.

U posljednje vrijeme se pored ANP-a spominje i tzv. IPAP program, koji označava pojedinačnu i prilagođenu saradnju određene zemlje sa NATO savezom. Političke stranke iz RS, a prije svega SNSD i predsjednik te stranke Milorad Dodik predlažu da BiH po uzoru na Srbiju sa NATO savezom sarađuje u okviru IPAP-a.

To je, kako se navodi, teško očekivati kada je riječ o probosanskim strankama, prije svega bošnjačkim političkim predstavnicima, koji su do sada kao krajnji cilj isticali punopravno članstvo u NATO savezu.

Iz NATO-a navode da su Individualni partnerski akcioni planovi (IPAP) otvoreni za zemlje koje imaju političku volju i sposobnost da prodube svoje odnose sa NATO-om, bez navedenog cilja da postanu članice organizacije. IPAP-ovi su osmišljeni tako da objedine sve različite mehanizme saradnje kroz koje partnerska zemlja stupa u interakciju sa Savezom, čime se fokus aktivnosti usmjerava na bolju podršku domaćim reformskim naporima. Naglašava se da IPAP treba jasno da odredi ciljeve saradnje i prioritete reforme pojedinačne zemlje partnera i osigura da različiti mehanizmi koji se koriste direktno odgovaraju tim prioritetima.

(Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

pirmo

21.05.2019 21:50

Nema MAP-a nema NATO nema stabilizacije nema nema EU nema investicija....osta samo srbovanje bošnjikovanje hrvatsvo od toga če mo živiti....uzdravlje.A vidim vođe stada su se dobro snašleViše firmi neg članova porodice.......neka tako i treba sve za vođe.

ODGOVORITE
Name

ne rise

22.05.2019 05:14

Na necemo u NATO kad bi zlatnom kasikom jeli!

Name

komentar

22.05.2019 05:40

apsolutno ste u pravu. Narode sve za vođe, malo im je ovo do sad. Baš nam je " lijep" život, život kakav smo zaslužili. Vođama i reprezentacijama ordenje dat za "zločine" nad narodima. Zločinačke pljačke, uništeno zdravstvo, školstvo, korumpirano sudstvo, texas na ulicama itd, itd

Name

Re

22.05.2019 06:57

Srbi su poznati po tome da vole jesti korjenje...Ako Srbi hoce da jedu korjenje nek nam ne serviraju isti meni. Zasto mora biti uvijek vasa zadnja? Imate problem sa kompleksom nize vrijednosti ako se povinujete zelji nekog drugog ?

Name

Rere

22.05.2019 08:29

Stvar je što vi imate kompleks uvlačenje u dupe okupatorima što mi nismo , a nećemo ni biti

Name

Iz guzice u glavu ili ?

21.05.2019 22:44

Suština priče za BiH je sljedeća: dok god ne bude sjedila za istim stolom sa 30 drugih članica NATO-a, stvari neće biti iste. Nije isto da li ste na meniju, ili da gledate u meni i s njega birate. To je ogromna razlika. Ogromna je razlika jeste li za stolom, i glasate, i pitate se, i donosite odluke zajedno sa 30 najmoćnijih i najrazvijenijih država svijeta, ili tih 30 država odlučuje sutra o vašoj sudbini, zbog čega morate strahovati.

ODGOVORITE
Name

Re

22.05.2019 06:43

Sidji sa droga.mislis one sile koja je naučila ubijati civile zbog svojih ciljeva

Name

Vuk

22.05.2019 03:52

Dajte narodu referendum o ulazku u NATO i EU.

ODGOVORITE
Name

Darwill

22.05.2019 04:12

Ma gdje bi Vi uopšte vršili pritisak na BiH i na bilo koga?! Ko je lud da tako nešto i pomisli? Vi ste dobrotvori, Vi ste nešto kao humanitarna organizacija, Vi ste u rangu Kola srpskih sestara, Merhameta ili Caritasa?!

ODGOVORITE
Name

Strasno

22.05.2019 04:43

Ko to natu vjeruje.Nijedan sporazum ne postuju. Nije dzaba Slovenski ministar rekao da mu sve ovo lici na 39 tu godinu.

ODGOVORITE
Name

Antisten

22.05.2019 04:56

Ne vi iz Natoa...vec moja baba pokojna ,laka joj zemlja....koji licemjeri i manipulari.

ODGOVORITE