НАТО: Не вршимо притисак на БиХ

Из сједишта НАТО савеза у Бриселу речено је да НАТО у потпуности поштује суверенитет и независност Босне и Херцеговине и да НАТО не присиљава никога на сарадњу.

Босна и Херцеговина 21.05.2019 | 22:59
НАТО: Не вршимо притисак на БиХ
Наши партнерски програми прилагођени су потребама и захтјевима сваког појединачног партнера, кажу из НАТО савеза за портал Клиx.

Подсјећају да је БиХ још 2009. и 2010. године тражила укључење у Акциони план за чланство (МАП) те да су у Талину министри спољних послова чланица НАТО-а прихватили тај захтјев, али су одмах за БиХ ускратили практични алат за МАП, а то је Годишњи национални програм (АНП).

БиХ је тако неколико година радила на попису војне имовине и укњижавању на државу, што је био услов за наставак сарадње.

"На истом састанку у Талину министри спољних послова ускратили су практичну алатку - Годишњи национални програм за БиХ, кроз који се управља МАП-ом. У циљу јачања подршке БиХ, министри НАТО-а изразили су спремност да прихвате подношење првог Годишњег националног програма земље (АНП) у децембру 2018. године. АНП је документ развијен у националном власништву, који омогућава подршку НАТО-а реформама у областима као што су одбрамбене способности, регионална сигурност, спремност на катастрофе и одговор, те интероперабилност оружаних снага. Сада је на БиХ да одлучи да ли да прихвати ову понуду да достави АНП – наглашавају из НАТО-а.

Акциони план за чланство (МАП) је НАТО-ов програм савјетовања, помоћи и практичне подршке прилагођен индивидуалним потребама земаља које се желе придружити Алијанси.

"Учешће у МАП-у не прејудицира било какву одлуку Савеза о будућем чланству. Што се тиче свих одлука НАТО-а, Сјеверноатлантски савјет доноси све одлуке о новим члановима, на основу консензуса. Процес МАП-а пружа фокусиран и искрен механизам повратних информација о напретку земаља кандидата у њиховим програмима. То укључује и политичке и техничке савјете и подршку у реформским напорима, као и годишње састанке између свих чланица НАТО-а и земље кандидата на нивоу Сјеверноатлантског вијећа ради процјене напретка ", поручују из НАТО-а.

У посљедње вријеме се поред АНП-а спомиње и тзв. ИПАП програм, који означава појединачну и прилагођену сарадњу одређене земље са НАТО савезом. Политичке странке из РС, а прије свега СНСД и предсједник те странке Милорад Додик предлажу да БиХ по узору на Србију са НАТО савезом сарађује у оквиру ИПАП-а.

То је, како се наводи, тешко очекивати када је ријеч о пробосанским странкама, прије свега бошњачким политичким представницима, који су до сада као крајњи циљ истицали пуноправно чланство у НАТО савезу.

Из НАТО-а наводе да су Индивидуални партнерски акциони планови (ИПАП) отворени за земље које имају политичку вољу и способност да продубе своје односе са НАТО-ом, без наведеног циља да постану чланице организације. ИПАП-ови су осмишљени тако да обједине све различите механизме сарадње кроз које партнерска земља ступа у интеракцију са Савезом, чиме се фокус активности усмјерава на бољу подршку домаћим реформским напорима. Наглашава се да ИПАП треба јасно да одреди циљеве сарадње и приоритете реформе појединачне земље партнера и осигура да различити механизми који се користе директно одговарају тим приоритетима.

(Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

пирмо

21.05.2019 21:50

Нема МАП-а нема НАТО нема стабилизације нема нема ЕУ нема инвестиција....оста само србовање бошњиковање хрватсво од тога че мо живити....уздравље.А видим вође стада су се добро снашлеВише фирми нег чланова породице.......нека тако и треба све за вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не рисе

22.05.2019 05:14

На нецемо у НАТО кад би златном касиком јели!

Name

коментар

22.05.2019 05:40

апсолутно сте у праву. Народе све за вође, мало им је ово до сад. Баш нам је " лијеп" живот, живот какав смо заслужили. Вођама и репрезентацијама ордење дат за "злочине" над народима. Злочиначке пљачке, уништено здравство, школство, корумпирано судство, теxас на улицама итд, итд

Name

Ре

22.05.2019 06:57

Срби су познати по томе да воле јести корјење...Ако Срби хоце да једу корјење нек нам не сервирају исти мени. Засто мора бити увијек васа задња? Имате проблем са комплексом низе вриједности ако се повинујете зељи неког другог ?

Name

Рере

22.05.2019 08:29

Ствар је што ви имате комплекс увлачење у дупе окупаторима што ми нисмо , а нећемо ни бити

Name

Из гузице у главу или ?

21.05.2019 22:44

Суштина приче за БиХ је сљедећа: док год не буде сједила за истим столом са 30 других чланица НАТО-а, ствари неће бити исте. Није исто да ли сте на менију, или да гледате у мени и с њега бирате. То је огромна разлика. Огромна је разлика јесте ли за столом, и гласате, и питате се, и доносите одлуке заједно са 30 најмоћнијих и најразвијенијих држава свијета, или тих 30 држава одлучује сутра о вашој судбини, због чега морате страховати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 06:43

Сидји са дрога.мислис оне силе која је научила убијати цивиле због својих циљева

Name

Вук

22.05.2019 03:52

Дајте народу референдум о улазку у НАТО и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

22.05.2019 04:12

Ма гдје би Ви уопште вршили притисак на БиХ и на било кога?! Ко је луд да тако нешто и помисли? Ви сте добротвори, Ви сте нешто као хуманитарна организација, Ви сте у рангу Кола српских сестара, Мерхамета или Царитаса?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

22.05.2019 04:43

Ко то нату вјерује.Ниједан споразум не постују. Није дзаба Словенски министар рекао да му све ово лици на 39 ту годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антистен

22.05.2019 04:56

Не ви из Натоа...вец моја баба покојна ,лака јој земља....који лицемјери и манипулари.

ОДГОВОРИТЕ