Otkrivamo kako doživjeti stotu

Izbjegavao je gledanje televizije, nikada nije pušio, a ni pio alkohol. Jeo je samo svježe povrće iz vlastitog vrta i meso iz domaće proizvodnje. Pio je mlijeko i svježu izvorsku vodu. Spavao bi po 11 sati – otkrio je Junus-bek Jevkurov detalje o životu najstarijeg čovjeka na svijetu.

Zanimljivosti 17.05.2019 | 07:55
Otkrivamo kako doživjeti stotu
Apaz Ilijev koji je tvrdio da je najstariji čovjek na svijetu, preminuo je u 123. godini.

– Apaz je živio odgajajući osmoro djece. Imao je 35 unuka i 34 praunuka. Volio je svoj život. Počeo je raditi sa sedam godina kao pastir, borio se u ruskom građanskom ratu od 1917. do 1922. godine. S 45 godina je postao vozač traktora i tako upoznao svoju suprugu koja je preminula 2014. godine. 1944. godine Staljin ga je deportovao u Kazahstan gdje je živio u velikom siromaštvu – rekao je Junus-bek Jevkurov, predsjednik Republike Ingušetije u sklopu Ruske Federacije, prenosi Index i nastavlja:

– Izbjegavao je gledanje televizije, nikada nije pušio, a ni pio alkohol. Jeo je samo svježe povrće iz vlastitog vrta i meso iz domaće proizvodnje. Pio je mlijeko i svježu izvorsku vodu. Spavao bi po 11 sati – otkrio je Junus-bek Jevkurov.

Apaz je navodno imao i sve svoje zube. Da su mu dokumenti sačuvani, njegov bi slučaj bio zabilježen u Ginisovoj knjizi rekorda, ali ovako nikad nećemo znati da li je zaistina nadmašio trenutno najstarijeg čovjeka na svijetu, Japanca Jiroemona Kimura, koji je preminuo u 116. godini.

(index)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zivotna filozofija

17.05.2019 11:38

Bolje je dobro nego dugo zivjeti, kazu dok uzivaju i nisu poceli podobro stariti.

ODGOVORITE
Name

kako do 100-tke

17.05.2019 13:50

Čist zrak, zdrava hrana, izbjegavati životinjske masnoće i rafinisani šećer, jesti voće i povrće, fizička aktivnost, pušenje i alkohol izbaciti, smanjiti stres... i 100-ja je zagarantovana, ali kako sve to ispuniti, nemoguće.

ODGOVORITE