Откривамо како доживјети стоту

Избјегавао је гледање телевизије, никада није пушио, а ни пио алкохол. Јео је само свјеже поврће из властитог врта и месо из домаће производње. Пио је млијеко и свјежу изворску воду. Спавао би по 11 сати – открио је Јунус-бек Јевкуров детаље о животу најстаријег човјека на свијету.

Занимљивости 17.05.2019 | 07:55
Откривамо како доживјети стоту
Апаз Илијев који је тврдио да је најстарији човјек на свијету, преминуо је у 123. години.

– Апаз је живио одгајајући осморо дјеце. Имао је 35 унука и 34 праунука. Волио је свој живот. Почео је радити са седам година као пастир, борио се у руском грађанском рату од 1917. до 1922. године. С 45 година је постао возач трактора и тако упознао своју супругу која је преминула 2014. године. 1944. године Стаљин га је депортовао у Казахстан гдје је живио у великом сиромаштву – рекао је Јунус-бек Јевкуров, предсједник Републике Ингушетије у склопу Руске Федерације, преноси Индеx и наставља:

– Избјегавао је гледање телевизије, никада није пушио, а ни пио алкохол. Јео је само свјеже поврће из властитог врта и месо из домаће производње. Пио је млијеко и свјежу изворску воду. Спавао би по 11 сати – открио је Јунус-бек Јевкуров.

Апаз је наводно имао и све своје зубе. Да су му документи сачувани, његов би случај био забиљежен у Гинисовој књизи рекорда, али овако никад нећемо знати да ли је заистина надмашио тренутно најстаријег човјека на свијету, Јапанца Јироемона Кимура, који је преминуо у 116. години.

(индеx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зивотна филозофија

17.05.2019 09:38

Боље је добро него дуго зивјети, казу док узивају и нису поцели подобро старити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како до 100-тке

17.05.2019 11:50

Чист зрак, здрава храна, избјегавати животињске масноће и рафинисани шећер, јести воће и поврће, физичка активност, пушење и алкохол избацити, смањити стрес... и 100-ја је загарантована, али како све то испунити, немогуће.

ОДГОВОРИТЕ