Njemačkoj treba milion radnika

U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mesta, što je skoro 200. 000 više nego u istom periodu lane, saopštila je danas Savezna agencija za zapošljavanje, navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

  • Vijesti
  • Svijet


Tržište rada je i dalje neosetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi državni rast mogao da oslabi. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju s prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima", rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji sarađuje sa Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta, prenosi Index.hr.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih slede građevinarstvo i zdravstvo. 

Takođe, najveća potražnja je i za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

Istovremeno je, međutim, porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

Dakle, mnogo veće pare mogu se zaraditi, nego u Srbiji. Kao što se pričalo pre koju godinu, kada je masovno počelo da se odlazi na rad u inostranstvo: "Ko poslednji izađe iz Srbije, neka ugasi svetlo..."

(Kurir/Tanjug)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

istina

14.05.2019 22:21

Ne uzimati pare iz drzava nata samo komunisticke zasto narod ide kad mogu doci fabrike dizte se j——- te na...... ter politicarima ko u vase ime vas brane sam sam od tih vec 40 godina kazu bice bolje na drugom svijetu a njima i na ovom i nadrigom pozrav USA

Izgleda da ni tebi nije jasno sta si napisao.

Ragib

14.05.2019 22:42

U i Republici Srpskoj je slična izreka Ko zadnji izađe neka ugasi svjetlo.

re Istina

15.05.2019 07:17

Baron Muenchhausen

15.05.2019 00:14

Bujrum, evo cekamo vas rasireni ruku da dodjete!

Markus

15.05.2019 00:29

Što ne napišite da Njemackoj treba jeftine radne snage koju mogu da zezaj kako hoće,a plate samo koliko moraju.Za sve koji planiraju da odu u Njemačku na rad vazi jedna stvar,a to je:U Njemačkoj nema lošeg vremena,loše vremenske prognoze.Samo može biti loša odjeća!Pametnom sve rečeno

Pa tako je i ovdje. Vecina ljudi svoju bijednu platu zaradi rmbanjem, a tek ce penzije biti bijedne.

Toza

15.05.2019 07:55

RE MARKUS

15.05.2019 08:04

NE ZA.....SIROTINJU..NIKO OD DOBRA NE BJEZI..OVO JE DODIKOVINA SAMO JOS DA IZADJE USLUZBENOM LISTU PROMJENA IMENA...A TI AKO MOZES KOME POMOZI DA ODE DA RADI I ZA RAD DA BUDE PLACEN..NE ZAJEBAVAJ POSTEN SVIJET..

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.