SAD upozorile: Mogući napadi

Ambasada SAD u Izraelu objavila bezbednosno upozorenje za sve američke građane u Izraelu.

Svijet 14.05.2019 | 13:00
SAD upozorile: Mogući napadi
Ambasada SAD je apelovala na Amerikance da budu oprezni i da izbegavaju da putuju u područja koja su bila na udaru raketiranja iz pojasa Gaze u nedavnoj eskalaciji nasilja između Hamasa i izraelske vojske.

Upozorenje je objavljeno sinoć pred godišnjicu otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu koja se poklapa sa nedeljom nadmetanja za pesmu Evrovizije.

"Terorističke grupe mogu da izaberu godišnjicu koja se poklapa sa takmičenjem za pesmu Evrovizije (14-18. maja) u Tel Avivu i Danom Nakba (15. maja) da izvedu nasilne proteste ili napad", navedeno je u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ambasade.

U Izraelu je 12. maja zvanično otvorena nedelja Evrovizije u Tel Avivu i hiljade policajaca, zaposlenih u hitnoj pomoći, između ostalih, razmešteno je u Evrovizijskom selu, jer se očekuje da 300.000 ljudi poseti grad tim povodom.

Palestinske frakcije u Gazi mobilišu ljude za marš ka granici Izraela 15. maja, kada Palestinci obeležavaju Nakbu (katastrofu), kako nazivaju stvaranje Izraela 1948. godine. U ratu koji je potom izbio stotine hiljada ih je pobeglo ili je isterano iz svojih domova na današnjoj izraelskoj teritoriji.

"Bezbednosni incidenti mogu se dogoditi daleko van Gaze u svako doba, kao što se pokazalo od 3. do 5. maja raketnim napadima na jug Izraela, uključujući gradove Ašdod, Aškelon i Ber Ševu i 14. i 25. marta raketnim napadima na centralni Izrael", navedeno je u upozorenju američke ambasade.

U sukobima pretprošlog vikenda Palestinci su ispalili preko 700 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, ubivši četvoricu civila.

To su prve izraelske žrtve od rata između izraelske vojske i Hamasa 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha i sa kopna ubivši 25 Palestinaca, među njima deset ekstremista, dve trudnice i bebu.

Ispaljivanje izolovanih raketa 14. i 25. marta palestinske ekstremističke organizacije su pripisale pogrešnom rukovanju prilikom održavanja.

"Pošto se bezbednosni incidenti, uključujući raketnu vatru, često dogadjaju bez upozorenja gradjani SAD se snažno pridržavaju da ostanu budni i preduzmu odgovarajuće korake da povećaju svesnost o bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da se na raketiranje i ispaljivanje minobacačkih raketa aktiviraju sirene i da su takva upozorenja realna.

Tokom prošlogodišnjeg protesta povodom Dana Nakba nakon otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu poginulo je više od 60 Palestinaca od izraelske vatre.

Izrael tvrdi da brani svoju granicu i optužuje ekstremiste Hamasa koji vlada Gazom da koriste masovne proteste kraj granične ograde kao pokriće za napade.

Ti protesti se održavaju obično jednom nedeljno, petkom, još od kraja marta 2018. godine.

Palestinci protestuju protiv blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak u svoje domove u sadašnjem Izraelu.

Takmičenje za pesmu Evrovizije održava se u Tel Avivu pošto je izraelska pevačica Neta Barzilai pobedila prošle godine u Lisabonu pesmom "Toj". Prvo polufinale je večeras, drugo u četvrtak, a finale je u subotu.

(Beta)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Joja

14.05.2019 11:09

treba citavom svetu izdati upozorenje od napada amerike pizda im materina teroristicka ....

ODGOVORITE
Name

Zlaja

14.05.2019 11:48

Da stvar bude još interesantnija,ti isti Amerikanci su obučavali i snadbjevali oružjem skoro sve terorističke organizacije. Zato i znaju kad i kako će ovi da udare

ODGOVORITE
Name

Dj

15.05.2019 02:09

IMALI IGDE NA SVIJETU DRZAVA DA AMERICKI LOPOVI NISU NAPALI CITAVOM SVIJETU TREBA IZDAT UPOZORENJE OD TERORISTA USA

ODGOVORITE