Sve više obolelih od melanoma

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se svakih pet godina beleži porast obolelih od melanoma za oko 15 do 20 odsto, a primetan je porast obolelih u populaciji mladjoj od 40 godina i kod ženskog pola, izjavila je dermatoonkolog VMA Lidija Kandolf Sekulović.

  • Magazin
  • Zdravlje


Rizična grupa su i muškarci preko 50 godina, koji često imaju melanom na ledjima i to vrstu koja brzo raste i menja se. U Srbiji godišnje umre oko 150 ljudi od ove bolesti, broj novoobolelih je oko 650, a u toku je lečenje i praćenje oko 1000 ljudi. Melanom je u prvih 10 kancera po smrtnosti, rekla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović u emisiji TV Prve „Na prvom mestu“.

Ona je ukazala da su u najvećem riziku da dobiju melanom, vrstu raka kože, osobe koje imaju preko 50 mladeža i mladeže koji su nepravilni. Zatim, povećan je rizik kod osoba koje su se neoprezno izlagale suncu tokom detinjstva i imale više opekotina od sunca u detinjstvu. Potom osobe koje su odlazile u solarijum, jer samo jedan odlazak u solarijum već povećava rizik od nastanka melanoma i drugih oblika raka kože.

Melanom čini opasnim činjenica da ukoliko dobije debljinu vecu od 1 mm postoji rizik da se proširi na limfne čvorove i unutrašnje organe, ukazala je ona i apelovala na sve da se samopregledaju bar jednom mesečno i da reaguju ukoliko primete nešto što je nepravilog oblika, raste, dobija više boja i ima nepravilne ivice.

Onkološki hirurg Marko Buta je rekao da je hirurgija skoro uvek osnovni vid lečenja melanoma i da je veoma bitno koliko široko treba ukloniti melanom.

Melanomi koji su učaureni, koji nisu probili bazalnu membranu, imaju rizik nula da su se proširili u limfne sudove. Takvi pacjenti su izlečeni i život im je spasen, rekao je on.

Kada se iscrpe sve mogućnosti, a bolest se proširila do te mere da ne može da se ukloni hirurškim metodama, pristupa se inovativnim lekovima, koji su postali dostupni i našim pacijentima 2017. Od ove godine je imununoterapija koja podstiče imunološki odgovor domaćina na melanom dostupna za sve grupe pacijenata, a ostalo je da se, do kraja godine, kombinovana ciljna terapija stavi na listu čime bi se zaokružilo lečenje IV stadijuma bolesti sa boljim ishodima, istakla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović.

(B92)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

dobronamjeran savjet

12.05.2019 07:37

Imala sam problem , više ga nemam , pila sam čaj od mješavine kurkume, cimeta i đumbira u koji sam stavljala sa limun i med. svako jutro , a ponekad i naveče. pokušajte i vi, ali nemojte očekivati rezultata odmah , već nakon 2-3 mjeseca.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.