Све више оболелих од меланома

Према подацима Института за јавно здравље, у Србији се сваких пет година бележи пораст оболелих од меланома за око 15 до 20 одсто, а приметан је пораст оболелих у популацији младјој од 40 година и код женског пола, изјавила је дерматоонколог ВМА Лидија Кандолф Секуловић.

Здравље 11.05.2019 | 20:38
Све више оболелих од меланома
Ризична група су и мушкарци преко 50 година, који често имају меланом на ледјима и то врсту која брзо расте и мења се. У Србији годишње умре око 150 људи од ове болести, број новооболелих је око 650, а у току је лечење и праћење око 1000 људи. Меланом је у првих 10 канцера по смртности, рекла је проф. др Лидија Кандолф Секуловић у емисији ТВ Прве „На првом месту“.

Она је указала да су у највећем ризику да добију меланом, врсту рака коже, особе које имају преко 50 младежа и младеже који су неправилни. Затим, повећан је ризик код особа које су се неопрезно излагале сунцу током детињства и имале више опекотина од сунца у детињству. Потом особе које су одлазиле у соларијум, јер само један одлазак у соларијум већ повећава ризик од настанка меланома и других облика рака коже.

Меланом чини опасним чињеница да уколико добије дебљину вецу од 1 мм постоји ризик да се прошири на лимфне чворове и унутрашње органе, указала је она и апеловала на све да се самопрегледају бар једном месечно и да реагују уколико примете нешто што је неправилог облика, расте, добија више боја и има неправилне ивице.

Онколошки хирург Марко Бута је рекао да је хирургија скоро увек основни вид лечења меланома и да је веома битно колико широко треба уклонити меланом.

Меланоми који су учаурени, који нису пробили базалну мембрану, имају ризик нула да су се проширили у лимфне судове. Такви пацјенти су излечени и живот им је спасен, рекао је он.

Када се исцрпе све могућности, а болест се проширила до те мере да не може да се уклони хируршким методама, приступа се иновативним лековима, који су постали доступни и нашим пацијентима 2017. Од ове године је имунунотерапија која подстиче имунолошки одговор домаћина на меланом доступна за све групе пацијената, а остало је да се, до краја године, комбинована циљна терапија стави на листу чиме би се заокружило лечење ИВ стадијума болести са бољим исходима, истакла је проф. др Лидија Кандолф Секуловић.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

добронамјеран савјет

12.05.2019 05:37

Имала сам проблем , више га немам , пила сам чај од мјешавине куркуме, цимета и ђумбира у који сам стављала са лимун и мед. свако јутро , а понекад и навече. покушајте и ви, али немојте очекивати резултата одмах , већ након 2-3 мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ