I ovo nasilje je krivično djelo

Novim Zakonom nasilje u porodici više neće biti tretirano kao prekršaj, već kao krivično djelo.

Republika Srpska 14.04.2019 | 19:37
I ovo nasilje je krivično djelo
Pred narodnim poslanicima na narednom zasjedanju naći će se Zakon o izmjenama i dopuna zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Provjerili smo šta se mjenja i koliko će žrtve nasilja novim Zakonom biti zaštićene.

Novim Zakonom nasilje u porodici više neće biti tretirano kao prekršaj, već kao krivično dijelo. U Republici Srpskoj u narednom periodu i novčano će biti kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici. Jedna od žrtava nasilja u porodici ispričala je za našu televiziju kroz kakvu je torturu prošla.

"28 godina sam trpila nasilje u porodici, tukao me muž. Dobili smo šestoro djece, jedan sin je poginuo. Ja sam odlazila i vraćala se, ali uvijek je isto bilo. Uzela sam stvar u svoje ruke i otišla u Sigurnu kuću. Isti je bio i prema djeci i djecu je tukao i maltretirao", ispričala ježena koja je godinama trpila nasilje svog muža. 

Kazne i do 5.000 KM slijede i za zaposlene u organima zaštite koji dođu do saznanja da je učinjeno ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, a to ne prijave. Članovi porodice i građani koji budu ćutali, a znali su za nasilje, takođe, će biti kažnjeni.

Član 42. mijenja se i glasi:

(1) Od 1.000 KM do 3.000 KM kazniće se za prekršaj zaposleni u obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi, koji ne prijavi nasilje u porodici.

(2) Od 300 KM do 900 KM kazniće se za prekršaj građanin koji ne prijavi nasilje u porodici.

(3) Od 300 KM do 900 KM kazniće se za prekršaj član porodice ili porodične zajednice koji ne prijavi nasilje u porodici izvršeno prema djetetu, osim u slučaju kada je i sam žrtva nasilja u porodici.



Biće kažnjen i policijski službenik koji nakon prijave da je učinjeno nasilje u porodici o tome ne obavijesti Centar za socijalni rad. Prema novom Zakonu nasiljem u porodici smatraće se verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, onemogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti, namjerno oštećenje imovine člana porodice i oduzimanje prava na ekonomsku nezavisnost zabranom rada.

"Nema više prekršajne odgovorosti. Takođe smo uspostavili odgovornost građana da po sazanju da je učinjeno nasilje, to nasilje i prijave", 
izjavila je Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske. 

"Nasilnika treba izolovati, a žrtve nasilja treba da ostanu u svojim kućama. Ne možemo da dozvolimo da tu djecu odvedemo u novo okruženje i stres", smatra Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Fondacija Udružene žene Banjaluka inicijator je mnogih izmjena u Zakonu.

"Nasilje u porodici se mora spriječiti", ističe Gorica Ivić, Fondacija Udružene žene Banjaluka. 

Trenutno u Republici Srpskoj rade sigurne kuće - u Banjaluci, Modriči i Bijeljini. Prema podacima resorog ministarstva od 2013. do 2018. godine u sigurnim kućama u Republici Srpskoj bilo je smješteno ukupno 555 žrtva nasilja u porodici, 204 žene i 340 djece.

Nasilje u porodici može se prijaviti i besplatnim pozivom na broj 1264.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

iskustvo kaže

14.04.2019 17:43

Ništa nije do zakona.Sve je do ljudi ,Sudije ,radnici socijalnog,policija ,oni su ti koji pomažu nasilnicima i izgravaju svako slovo zakona.

ODGOVORITE
Name

iskustvo

14.04.2019 19:37

Iskustvo kaže da fizičkom nasilju prethodi psihičko nasilje.Ko radi sa djecom u srednjoj školi svaki dan se pita da li će djevojčice uopšte moći jednog dana biti u braku po načinu ponašanja.

Name

re

14.04.2019 20:47

Zašto djevočice?Jednako je važno ponašanje i dječaka i djevojčica,A brak je slobodan izbor dvoje ljudi,nije obaveza.Ovdje je rječ o fizičkom nasilju,nasilju jačeg nad slabijim ,bilo ženskom ili muškom. Vi ste u pravu ,fizički nasilnik je uglavnom osaba sa jednom od bolesti iz širokog spektra psih.oboljenja,i njegovo ponašanje utiče na užu i širu zajednicu

Name

Re

15.04.2019 04:34

Vidiš iskustvo kaže baš nešto suprotno. Nebih polemisao ali nisi u pravu, a reći ću ti samo jedan termin pa se raspitaj šta je i ko je to "privilegovani svjedok".

Name

Tko oprrosti zlobnome jveć se upola osvetio

15.04.2019 08:42

U osveti i ljubavu žena je barbarskija od muškarca.Ko zna !

Name

Novi Gebels

14.04.2019 18:10

Najjači nasilnik u Republici Srpskoj Dragan Lukač govori o nasilju u porodici. Njegova djeca će biti sigurna. Ali kada on tuče drugu djecu kao svog komšiju na Petrićevcu onda prođe bez presude. Kada hoće da se obračuna fizički sa narodnim poslanikom u narodnoj skupštini Adamom Šukalom onda to nije nasilje. Kada je hteo da se obračuna sa Davorom Dragičevićem koji je uhapšen 25.12 onda to nije nasilje. Davor je bio u pritvoru u policijskoj stanici centar Banja Luka

ODGOVORITE
Name

Re

15.04.2019 04:36

Nisam znao da je Lukač u rodbindkim vezama sa svim tim nabrojanim. Je.o vas i Lukač i Mile i Željka može li kafa bez njih?!

Name

Novi Gebels

15.04.2019 09:33

Ti ili ne razumiješ šta sam ja napisao ili ne znaš čitati? Pa sigurno da Lukač nije u rodbinskim vezama sa komšijom koga je pretukao, Adamom Šukalom, Davorom Dragičevićem. Zato se tako i ponaša?!

Name

007 Бонд

14.04.2019 18:35

Србија има добра законе. ...Овде се насилници који праве нансиље у породици на 31 дан удаље из куће и добију забрану приласка кући, + што одмах добију кривични досије, + их суд казни новчано. ...А има и закон о сексуалном узнемиравању, при чему мушко не може да се обрати женској особи док она то не одобри. ... Сад ће да се усвоји и нов закон за убице деце - при чему ће такви људи да иду на доживотну робију. А педофили и силоватељи ће по повратку из затвора да буду означени јавно као педофили и силоватељи (сви ће да знају шта су), и мораће редовно да се јављају полицији... Значи: Република Српска да копира добре законе од Србије.

ODGOVORITE
Name

007 Bond

14.04.2019 18:46

Odlicna ideja!

Name

Re

15.04.2019 04:41

A šta od toga nema kod nas u zakonu. Udaljiti se iz stana, kuće... može udaljiti 6 mjeseci isto toliko se može zabraniti prilazak žrtvi nadilja na udaljenisti manjoj od 200 metara itd. Čitajte malo, raspitajte se ne lupajte ko otvoren prozor.

Name

objektivno sagledano

14.04.2019 19:04

Podrrzavam.

ODGOVORITE
Name

Glas javnosti

14.04.2019 19:32

Konačno dotući porodicu, na svaki način...A šta ćemo s time da pola muškaraca poslije razvoda ne može da vidi svoju djecu..jer majke zloupotrebjavaju djecu i misle da su vlasnici djece...centar ništa ne radi...sudovi takođe..dopustili su advokatima ulazak u centar kao da je sudnica...Ubite ovo sto je još malo ostalo od tradicionalne porodice...

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

14.04.2019 20:52

Da li si normalan? Svake sedmice čitamo da je neka žena napadnuta, pretučena, ubijena! Porodicu su dotukli nasilnici sa svojim "tradicionalnim vrijednostima" po ženinim leđima. Liječi se, budalo!

Name

Romanija

15.04.2019 07:20

A neznam sta je problem? Uvijek su se zena tukle! Uvijek se govorilo da nikad nije viška motorku naostriti i zenu istuci

ODGOVORITE