И ово насиље је кривично дјело

Новим Законом насиље у породици више неће бити третирано као прекршај, већ као кривично дјело.

Република Српска 14.04.2019 | 19:37
И ово насиље је кривично дјело
Пред народним посланицима на наредном засједању наћи ће се Закон о измјенама и допуна закона о заштити од насиља у породици. Провјерили смо шта се мјења и колико ће жртве насиља новим Законом бити заштићене.

Новим Законом насиље у породици више неће бити третирано као прекршај, већ као кривично дијело. У Републици Српској у наредном периоду и новчано ће бити кажњаване особе које не пријаве насиље у породици. Једна од жртава насиља у породици испричала је за нашу телевизију кроз какву је тортуру прошла.

"28 година сам трпила насиље у породици, тукао ме муж. Добили смо шесторо дјеце, један син је погинуо. Ја сам одлазила и враћала се, али увијек је исто било. Узела сам ствар у своје руке и отишла у Сигурну кућу. Исти је био и према дјеци и дјецу је тукао и малтретирао", испричала јежена која је годинама трпила насиље свог мужа. 

Казне и до 5.000 КМ слиједе и за запослене у органима заштите који дођу до сазнања да је учињено или да постоји и најмања сумња да је учињено насиље у породици, а то не пријаве. Чланови породице и грађани који буду ћутали, а знали су за насиље, такође, ће бити кажњени.

Члан 42. мијења се и гласи:

(1) Од 1.000 КМ до 3.000 КМ казниће се за прекршај запослени у образовној, социјалној и здравственој установи, који не пријави насиље у породици.

(2) Од 300 КМ до 900 КМ казниће се за прекршај грађанин који не пријави насиље у породици.

(3) Од 300 КМ до 900 КМ казниће се за прекршај члан породице или породичне заједнице који не пријави насиље у породици извршено према дјетету, осим у случају када је и сам жртва насиља у породици.



Биће кажњен и полицијски службеник који након пријаве да је учињено насиље у породици о томе не обавијести Центар за социјални рад. Према новом Закону насиљем у породици сматраће се вербални напад, вријеђање, псовање, онемогућавање приступа здравственој заштити, намјерно оштећење имовине члана породице и одузимање права на економску независност забраном рада.

"Нема више прекршајне одговорости. Такође смо успоставили одговорност грађана да по сазању да је учињено насиље, то насиље и пријаве", 
изјавила је Соња Давидовић, министар породице омладине и спорта Републике Српске. 

"Насилника треба изоловати, а жртве насиља треба да остану у својим кућама. Не можемо да дозволимо да ту дјецу одведемо у ново окружење и стрес", сматра Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске. 

Фондација Удружене жене Бањалука иницијатор је многих измјена у Закону.

"Насиље у породици се мора спријечити", истиче Горица Ивић, Фондација Удружене жене Бањалука. 

Тренутно у Републици Српској раде сигурне куће - у Бањалуци, Модричи и Бијељини. Према подацима ресорог министарства од 2013. до 2018. године у сигурним кућама у Републици Српској било је смјештено укупно 555 жртва насиља у породици, 204 жене и 340 дјеце.

Насиље у породици може се пријавити и бесплатним позивом на број 1264.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

искуство каже

14.04.2019 17:43

Ништа није до закона.Све је до људи ,Судије ,радници социјалног,полиција ,они су ти који помажу насилницима и изгравају свако слово закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искуство

14.04.2019 19:37

Искуство каже да физичком насиљу претходи психичко насиље.Ко ради са дјецом у средњој школи сваки дан се пита да ли ће дјевојчице уопште моћи једног дана бити у браку по начину понашања.

Name

ре

14.04.2019 20:47

Зашто дјевочице?Једнако је важно понашање и дјечака и дјевојчица,А брак је слободан избор двоје људи,није обавеза.Овдје је рјеч о физичком насиљу,насиљу јачег над слабијим ,било женском или мушком. Ви сте у праву ,физички насилник је углавном осаба са једном од болести из широког спектра псих.обољења,и његово понашање утиче на ужу и ширу заједницу

Name

Ре

15.04.2019 04:34

Видиш искуство каже баш нешто супротно. Небих полемисао али ниси у праву, а рећи ћу ти само један термин па се распитај шта је и ко је то "привилеговани свједок".

Name

Тко опррости злобноме јвећ се упола осветио

15.04.2019 08:42

У освети и љубаву жена је барбарскија од мушкарца.Ко зна !

Name

Нови Гебелс

14.04.2019 18:10

Најјачи насилник у Републици Српској Драган Лукач говори о насиљу у породици. Његова дјеца ће бити сигурна. Али када он туче другу дјецу као свог комшију на Петрићевцу онда прође без пресуде. Када хоће да се обрачуна физички са народним послаником у народној скупштини Адамом Шукалом онда то није насиље. Када је хтео да се обрачуна са Давором Драгичевићем који је ухапшен 25.12 онда то није насиље. Давор је био у притвору у полицијској станици центар Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 04:36

Нисам знао да је Лукач у родбиндким везама са свим тим набројаним. Је.о вас и Лукач и Миле и Жељка може ли кафа без њих?!

Name

Нови Гебелс

15.04.2019 09:33

Ти или не разумијеш шта сам ја написао или не знаш читати? Па сигурно да Лукач није у родбинским везама са комшијом кога је претукао, Адамом Шукалом, Давором Драгичевићем. Зато се тако и понаша?!

Name

007 Бонд

14.04.2019 18:35

Србија има добра законе. ...Овде се насилници који праве нансиље у породици на 31 дан удаље из куће и добију забрану приласка кући, + што одмах добију кривични досије, + их суд казни новчано. ...А има и закон о сексуалном узнемиравању, при чему мушко не може да се обрати женској особи док она то не одобри. ... Сад ће да се усвоји и нов закон за убице деце - при чему ће такви људи да иду на доживотну робију. А педофили и силоватељи ће по повратку из затвора да буду означени јавно као педофили и силоватељи (сви ће да знају шта су), и мораће редовно да се јављају полицији... Значи: Република Српска да копира добре законе од Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

14.04.2019 18:46

Одлицна идеја!

Name

Ре

15.04.2019 04:41

А шта од тога нема код нас у закону. Удаљити се из стана, куће... може удаљити 6 мјесеци исто толико се може забранити прилазак жртви надиља на удаљенисти мањој од 200 метара итд. Читајте мало, распитајте се не лупајте ко отворен прозор.

Name

објективно сагледано

14.04.2019 19:04

Подррзавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас јавности

14.04.2019 19:32

Коначно дотући породицу, на сваки начин...А шта ћемо с тиме да пола мушкараца послије развода не може да види своју дјецу..јер мајке злоупотребјавају дјецу и мисле да су власници дјеце...центар ништа не ради...судови такође..допустили су адвокатима улазак у центар као да је судница...Убите ово сто је још мало остало од традиционалне породице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

14.04.2019 20:52

Да ли си нормалан? Сваке седмице читамо да је нека жена нападнута, претучена, убијена! Породицу су дотукли насилници са својим "традиционалним вриједностима" по жениним леђима. Лијечи се, будало!

Name

Романија

15.04.2019 07:20

А незнам ста је проблем? Увијек су се зена тукле! Увијек се говорило да никад није вишка моторку наострити и зену истуци

ОДГОВОРИТЕ