Stroge kazne za napad na novinare

Novinari u Republici Srpskoj osam godina čekaju da vlast usvoji inicjativu da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice, međutim, za sada ništa konkretno nije uređeno.

Republika Srpska 14.04.2019 | 10:51
Stroge kazne za napad na novinare
U Federaciji BiH stvari su se, prije nekoliko dana, pomakle sa mrtve tačke, jer je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

Iako se radi tek o inicijativi, još uvijek je više od onoga što imaju novinari Srpske. Međutim, sudeći po najavama narodnog poslanika i predsjednika GO PDP Banjaluka, Draška Stanivukovića, stvari bi se uskoro mogle promijeniti.

Kao što je ranije najavio, Stanivuković je sa svojim pravnim timom spremio niz novih zakona, kao i izmjena postojećih, a neki od njih tiču se upravo novinara.

– Pravni savjet Gradskog odbora PDP već sedmicama radi na tri nova zakona, a tu je i izmjena Krivičkog zakona Republike Srpske u poglavlju krivičnih djela protiv sloboda i prava građana, u kom smo definisali i dodatni član koji napad na novinare tretira kao napad na službena lica – rekao je on za Srpskaifo.

Kako nam je Stanivuković otkrio, ako ove izmjene budu prihvaćene, za pokušaj napada na novinare predviđene su kazne do tri godine zatvora, a za nanošenje tjelesnih povreda idu kazne do pet godina zatvora.

– Cilj je da izjednačimo napad na novinare sa napadima na službena lica. Jasno je, novinar nije službeno lice, zato i nismo mijenjali poglavlje krivičnih djela protiv službenih lica, već ono u krivičnom djelu protiv slobode prava građana – objasnio je on.

Stanivuković tvrdi da je ovaj zakon radio stručni tim pravnika na bazi zahtjeva novinara. 

– Kao prvo, ovo nije ništa odjednom, o ovome se govori već godinama, a kao drugo, za razliku od onoga u Federaciji BiH, koje je incijativa, kod nas ide izmjena zakona, dakle konkretan potez – rekao je Stanivuković.

Ništa bez odobrenja novinara

Narodni poslanik naglašava da njegov prijedlog neće ići u skupštinsku proceduru sve dok mediji koji su zainteresovani za ovo pitanje, kao i novinari, ne daju saglasnost.

– Vjerujem da smo ovo, uz pomoć kvalitetnih pravnika, dobro uradili, ali nećemo ništa da predlažemo bez saglasnosti novinara. Zato ćemo u ponedjeljak, kada budemo predavali nacrt Zakona o zaštiti prava na slobodu i život bez straha, novinarima dati nacrt izmjene Krivičnog zakonika koji se tiče njih – naveo je Stanivuković.

Naglašava da su ovo novinari već godinama tražili, te da on ne krade ideje, već pomaže da one konačno uđu u proceduru.

– Ovo je samo naša reakcija na apel i inicijativu novinara, na ono što su oni sami predložili i nikako neće ići u proceduru bez njihove saglsnosti – naglasio je Stanivuković, rekaviši da podršku ima od kolega iz SDS i PDP, te da je ovo prilika da poslanici iz vlasti pređu sa riječi na djelo.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zoo Cuvar

14.04.2019 09:02

Da da, tako treba...Ukinuti sve zakone koji imaju veze sa policijom i spreciti ih u obavljanju svoje duznosti a novinare proglasiti ovlastenim sluzbenim licima i svim mogucim zakonima ih zastititi...Zasluzili su nema sta...

ODGOVORITE
Name

Re zoo cuvar

14.04.2019 09:27

Pa nalaziš se na pravom mjestu ali nije istina da si čuvar. Ti si pod ključem.

Name

Gojko

14.04.2019 09:34

Ha ha ha, svaka čast, a ove licemere kazniti novčano, to ih najviše boli

Name

Re

14.04.2019 09:56

mup pc = ubice i kriminalci, lukcu!

Name

Ratko

14.04.2019 10:08

Pa ti mislis da si zoo cuvar, gde smo mi?, obicni gradjani.

Name

pravda

14.04.2019 09:06

drasko svaka ti cast dostojan si slavnog vladike njegosa svaka ti je ka njegoseva

ODGOVORITE
Name

Boxon

14.04.2019 09:13

Pa i u vazecem Krivicnom zakoniku RS postoji vec Kd vezano za upucivanje prijetnje nekom licu. Postoji i prekrsaj itd. Međutim, ako ćemo uvesti novo kd i novu kategoriju ostecenih, treba takodje sankcionisati i novinare koji pisu lazne vijesti. Novinari su postali kao hijene i lesinari. To je iz razloga što za većinu profesija trebate zavrsiti neku skolu a za danasnjeg novinara ne trebate ništa. Od 100 novinara njih 99 nema adekvatno obrazovanje.

ODGOVORITE
Name

Uspravan hod

14.04.2019 12:33

Narodu je manja šteta od novinarskih pisanja, istinitih i lažnih, jer od toga ne zavisimo egzistencijalno, možemo čitati, ili ne. Njihov rad treba biti zaštićen, kao i svih građana, jer smo svjedoci stradanja i iživljavanja, nad svim starosnim dobima, bez kriterija, beskrupulozno. Zlo je i naopako, da nam se zabrani misliti, normalno hodati, nekoga sresti, a civilizovan život je odavno protjeran s ovih prostora. Podrška mladom Drašku, sazdan je od istine i pravde, a posrnula opozicija se treba ugledati na njega,.., sveli su se na ljušture, čast za nekoliko. pojedinaca.

Name

007

14.04.2019 09:17

treba zaštiti novinare,ali i oni treba da iznose istinite podatke,a ne neke tračeve bezargumenata.Ipak su oni glas javnosti.

ODGOVORITE
Name

BL

14.04.2019 09:23

Kad bi se ovo usvoilo,prvi bi rudonja zaglavio prdekanu.

ODGOVORITE
Name

Zašto

14.04.2019 09:33

Zašto se ne pročita od juče blog Borislava Radovanovića. U kome on potpuno opravdano kritikuje novinare u Republici Srpskoj. I čak izražava sumnju da će napadač pod imenom Marko Čolić biti oslobođen optužbi zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije

ODGOVORITE
Name

Milan

14.04.2019 09:49

Ako vas on ne spasi nema vam pomoci jadni vi sa njim a policiju mozes vrjedati bas ste pametni jadno je ovo drustvo sa njim

ODGOVORITE
Name

kimi

14.04.2019 09:49

Da li pod ovo spadaju i novinari RTRS ili se oni mogu bez problema napadati ,tuci,otimati im mikrofone ,itd?

ODGOVORITE
Name

kako to,

14.04.2019 09:56

Kako oni onda smiju pisati protiv sluzbenih lica? Ako su oni isto sluzbenici ? U mojoj Republici smije se samo pisati ako se neko meni ne svidja! bez obzira koji cin on ima,

ODGOVORITE
Name

istina

14.04.2019 13:03

Novinari vise stite od policije ljude da nije novinara narod bi bijo glup a policija bi im izbilo i ono malo pameti

ODGOVORITE