Строге казне за напад на новинаре

Новинари у Републици Српској осам година чекају да власт усвоји иницјативу да се напад на њих третира као напад на службено лице, међутим, за сада ништа конкретно није уређено.

Република Српска 14.04.2019 | 10:51
Строге казне за напад на новинаре
У Федерацији БиХ ствари су се, прије неколико дана, помакле са мртве тачке, јер је Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио иницијативу да се напади на новинаре третирају као напади на службена лица.

Иако се ради тек о иницијативи, још увијек је више од онога што имају новинари Српске. Међутим, судећи по најавама народног посланика и предсједника ГО ПДП Бањалука, Драшка Станивуковића, ствари би се ускоро могле промијенити.

Као што је раније најавио, Станивуковић је са својим правним тимом спремио низ нових закона, као и измјена постојећих, а неки од њих тичу се управо новинара.

– Правни савјет Градског одбора ПДП већ седмицама ради на три нова закона, а ту је и измјена Кривичког закона Републике Српске у поглављу кривичних дјела против слобода и права грађана, у ком смо дефинисали и додатни члан који напад на новинаре третира као напад на службена лица – рекао је он за Српскаифо.

Како нам је Станивуковић открио, ако ове измјене буду прихваћене, за покушај напада на новинаре предвиђене су казне до три године затвора, а за наношење тјелесних повреда иду казне до пет година затвора.

– Циљ је да изједначимо напад на новинаре са нападима на службена лица. Јасно је, новинар није службено лице, зато и нисмо мијењали поглавље кривичних дјела против службених лица, већ оно у кривичном дјелу против слободе права грађана – објаснио је он.

Станивуковић тврди да је овај закон радио стручни тим правника на бази захтјева новинара. 

– Као прво, ово није ништа одједном, о овоме се говори већ годинама, а као друго, за разлику од онога у Федерацији БиХ, које је инцијатива, код нас иде измјена закона, дакле конкретан потез – рекао је Станивуковић.

Ништа без одобрења новинара

Народни посланик наглашава да његов приједлог неће ићи у скупштинску процедуру све док медији који су заинтересовани за ово питање, као и новинари, не дају сагласност.

– Вјерујем да смо ово, уз помоћ квалитетних правника, добро урадили, али нећемо ништа да предлажемо без сагласности новинара. Зато ћемо у понедјељак, када будемо предавали нацрт Закона о заштити права на слободу и живот без страха, новинарима дати нацрт измјене Кривичног законика који се тиче њих – навео је Станивуковић.

Наглашава да су ово новинари већ годинама тражили, те да он не краде идеје, већ помаже да оне коначно уђу у процедуру.

– Ово је само наша реакција на апел и иницијативу новинара, на оно што су они сами предложили и никако неће ићи у процедуру без њихове саглсности – нагласио је Станивуковић, рекавиши да подршку има од колега из СДС и ПДП, те да је ово прилика да посланици из власти пређу са ријечи на дјело.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Зоо Цувар

14.04.2019 09:02

Да да, тако треба...Укинути све законе који имају везе са полицијом и спрецити их у обављању своје дузности а новинаре прогласити овластеним слузбеним лицима и свим могуцим законима их заститити...Заслузили су нема ста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зоо цувар

14.04.2019 09:27

Па налазиш се на правом мјесту али није истина да си чувар. Ти си под кључем.

Name

Гојко

14.04.2019 09:34

Ха ха ха, свака част, а ове лицемере казнити новчано, то их највише боли

Name

Ре

14.04.2019 09:56

муп пц = убице и криминалци, лукцу!

Name

Ратко

14.04.2019 10:08

Па ти мислис да си зоо цувар, где смо ми?, обицни градјани.

Name

правда

14.04.2019 09:06

драско свака ти цаст достојан си славног владике његоса свака ти је ка његосева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

14.04.2019 09:13

Па и у вазецем Кривицном законику РС постоји вец Кд везано за упуцивање пријетње неком лицу. Постоји и прекрсај итд. Међутим, ако ћемо увести ново кд и нову категорију остецених, треба такодје санкционисати и новинаре који пису лазне вијести. Новинари су постали као хијене и лесинари. То је из разлога што за већину професија требате заврсити неку сколу а за данасњег новинара не требате ништа. Од 100 новинара њих 99 нема адекватно образовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усправан ход

14.04.2019 12:33

Народу је мања штета од новинарских писања, истинитих и лажних, јер од тога не зависимо егзистенцијално, можемо читати, или не. Њихов рад треба бити заштићен, као и свих грађана, јер смо свједоци страдања и иживљавања, над свим старосним добима, без критерија, бескрупулозно. Зло је и наопако, да нам се забрани мислити, нормално ходати, некога срести, а цивилизован живот је одавно протјеран с ових простора. Подршка младом Драшку, саздан је од истине и правде, а посрнула опозиција се треба угледати на њега,.., свели су се на љуштуре, част за неколико. појединаца.

Name

007

14.04.2019 09:17

треба заштити новинаре,али и они треба да износе истините податке,а не неке трачеве безаргумената.Ипак су они глас јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2019 09:23

Кад би се ово усвоило,први би рудоња заглавио прдекану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

14.04.2019 09:33

Зашто се не прочита од јуче блог Борислава Радовановића. У коме он потпуно оправдано критикује новинаре у Републици Српској. И чак изражава сумњу да ће нападач под именом Марко Чолић бити ослобођен оптужби због покушаја убиства новинара БН телевизије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.04.2019 09:49

Ако вас он не спаси нема вам помоци јадни ви са њим а полицију мозес врједати бас сте паметни јадно је ово друство са њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

кими

14.04.2019 09:49

Да ли под ово спадају и новинари РТРС или се они могу без проблема нападати ,туци,отимати им микрофоне ,итд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

како то,

14.04.2019 09:56

Како они онда смију писати против слузбених лица? Ако су они исто слузбеници ? У мојој Републици смије се само писати ако се неко мени не свидја! без обзира који цин он има,

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.04.2019 13:03

Новинари висе стите од полиције људе да није новинара народ би бијо глуп а полиција би им избило и оно мало памети

ОДГОВОРИТЕ