Kamen temeljci zarasli u korov

Kamen temeljac kao da i nije postavljen ako svečanosti ne prisustvuje najviši politički vrh, ali i pored toga neki od temeljaca nisu dočekali da iz njih nikne građevina.

Republika Srpska 13.04.2019 | 23:02
Kamen temeljci zarasli u korov
Jedan od takvih je kamen za najavljenu gradnju hidroelektrane „Mrsovo“ u opštini Rudo, na Limu, koga su još u junu 2014. položili tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik i ruski bogaraš Rašid Serdarov.

U opštini Rudo saznali smo da se kompanija „Komsar enerdži“ Rašida Serdarova nije ni pomakla dalje od početka gradnje objekta koji je trebalo da košta 200 miliona KM. Istu sudbinu doživjela je i planirana gradnja trećeg bloka TE „Ugljevik“ čiji investitor je trebalo da bude ista kompanija, a završetak objekta bio je planiran do kraja 2016.

Kako se spekuliše u političkim krugovima, u međuvremenu je „puklo“ između Serdarova i rukovodstva Srpske, a spominjala se i mogućnost tužbe, navodno zbog poslovne pravare.

Na pitanje Srpskainfo da li ostaju pri namjeri da izgradi HE „Mrsovo“ i TE „Ugljevik 3“ iz firme „Komsar enerdži Republika Srpska” d.o.o. odgovorili su pozitivno. Tvrde da će nastaviti aktivnosti na izgradnji ovih objekata, kao nosioci koncesija.

Međutim, upitani zbog čega nisu ispoštovali rokove za završetak gradnje, kažu da su „složena situacija na finansijskim tržištima, kao i niske (nepovoljne) cijene električne energije u predhodnim godinama, te promjena direktiva EU vezanih za emisije i efikasnost elektrana, značajno usporili aktivnosti na realizaciji projekata.

– Naime, obračuni rentabilnosti projekta, na bazi tada važećih niskih cijena električne energije na evropskom tržištu uz važeće koncesione uslove, pokazivali su granične vrijednosti što je strateškim partnerima predstavljalo ključni problem za donošenje pozitivne odluke za dalje investiranje. Takve okolnosti usporile su sve aktivnosti na razvoju projekta jer bilo koje angažovanje velikih finansijskih sredstava na otkupu zemljišta za rudnike i ulaganja u TE bilo bi vrlo rizično i uz to i nerentabilno – kaže tehički sekretar Tanja Ilić.

Prema njenim riječima, tokom 2018. tržište električne energije se značajan oporavilo pa je taj rast stvorio nove pretpostavke za intezivnije i izvjesnije pregovore sa partnerima oko izgradnje termoelektrane (EPC) i prodaje električne energije (PPA).



– Dakle, 2018. godina je bila godina pregovaranja sa strateškim partnerima u cilju traženja optimalnih tehničko – tehnoloških i finansijskih rješenja za daljni razvoj projekta. Očekujemo da se pregovori sa partnerima oko izgradnje termoelektrane i prodaje električne energije dovrše u narednom periodu kako bi se ubrzano mogle nastaviti aktivnosti na izgradnji termoelektrane i otvaranju rudnika – kaže Ilićeva.

Inače „Komsar“ ima i firmu za međunarodnu trgovinu strujom koja se zove „Comsar energy trading d.o.o.“ Banjaluka i ima licencu DERK. U 2017. godini prikazli da su imali promet odnosno prihode od trgovine strujom oko 1,9 hiljada KM, a prikazali rashode od gotovo 84.000 KM, što znači gubitak oko 81.000 KM sa samo dvoje zaposlenih.

 Jedan od temeljaca koji je doživeo istu sudbin bio je i onaj za gradnju drugog bloka Termoelektrane „Gacko“ snage 660 megavata. Posađen je u maju 2007. u  vrijeme kada je direktor Elektroprivrede RS još bio Pantelija Dakić. 

Investitor je trebalo da bude češka elektroprivreda ČEZ, ali smo umjesto novog postrojenja vrijednog 1,4 milijarde KM dobili sporove, međunarodnu arbitražu i milionsku štetu po budžet RS.
 
Novi pokušaj da se u Gacku napravi drugi blok uslijedio je u decembru 2017. kada je u Banjaluci potpisan sporazum s novim investitorom – Kineskom mašinskom inženjerskom korporacijom. Ugovorom je definisano osnivanje zajedničkog preduzeća, u kojem će kineska strana imati 51 odsto udjela, a RS 49 procenata.

Naravno, temeljci nisu popularni samo za vrijeme aktuelne vlasti, nego su to bili i u vrijeme onih prije njih, možda čak i u većoj mjeri.

Tako je Dragan Čavić, u vrijeme dok je bio predsjednik Srpske, obećao gradnju stadiona za banjalučki FK „Omladinac“ i pokraj njega tržnog centra, ali od toga nije bilo ništa.

Ostaje da se vidi kada će biti završene sportska dvorana i bolnica u Doboju i druge građevine za koje su temeljci postavljeni u prošloj – izbornoj godini.

Apsolutni hit predizbornih temeljaca je izgradnja hidroelektrane Vranduk, na Bosni u Zenici. Radovi su svečano otvarani tri puta, ali do danas nisu počeli.

Pred izbore 2010. vrpcu je presjekao i radilište u Vranduku “svečano otvorio” Haris Silajdžić iz Stranke za BiH, a 2014. tadašnji federalni premijer, danas predsjednik SDP Nermin Nikšić. Bakir Izetbegović, lider SDA, to je po treći, jubilarni put ponovio pred izbore 2016.

Međutim, EBRD je odlučila da obustavi radove i naredi vraćanje terena u prvobitno stanje nakon što je „Strabag“ izašao iz projekta, a “Euro – Asfalt” i “Končar” nisu uspjeli promijeniti ugovor s EBRD i nastaviti radove.

(Srpskainfo)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Komsija

13.04.2019 21:33

Hvala Bogu dobro je sto nece prokisnuti!

ODGOVORITE
Name

lažna vrpca

14.04.2019 08:41

koliko je tih lažnih traka Dodik presjekao, a sad će presjeći pravu vrpcu, ulazak u NATO i nestanak RS, jer to je uslov da se amnestira od kriminala.

Name

batagon

14.04.2019 09:01

sad će Dodik, Dukić i Viško sjeći vrpcu Batagonu, a Bisera će držati tepsiju.

Name

E narode glupi

14.04.2019 03:19

Manipulacija i predizbotna obećanja marketiski trik..

ODGOVORITE
Name

@Роки

14.04.2019 04:59

Ја који никад нисам гласао за владајућу тројку , мени је све ово у РС смјешно а они који гласају за њих су преварени , нервозни , издани разочарани и маса ће их извршити самоубиство . Сами су криви. јбга.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

14.04.2019 05:06

Ovakvo ponašanje je moguće samo na prostoru koji se zove Bosna i Hercegovina i Republika Srpska. Dovoljno je da si stranac i da nađeš načina za susret sa nekim od političara višeg ranga, ispričaš priču da imaš firmu i da želiš investirati u energetske projekte ili eventualno neke druge. Tu naravno prednjače prevaranti, braća Rusi. Naši političari, a još kad se sa svim tim složi veliki šef, u jeku potrebe udvaranja glasačima i pod pritiskom svoje pohlepe za novcem, i ono što imalo pismen ekspert za razvojne projekte bi odbacio kao neosnovano, proglašavaju kao veliku stvar i razvojnu priliku za Republiku Srpsku. Narod, po prirodi stvari ima kratko pamćenje i sve to zaboravi kad dođu sljedeći izbori, pod šatorima i gajbom pive rukovodi se novim lažnim projektima i glasa za neponovljive i vječne političare. "Akademska zajednica" naravno ćuti na sve to, jer institucionalni vrh te zajednice su postavili polititišari i ljudi iz vrha imaju nekoliko plata i osjećaju se udobno i konforno. Da stvar bude još gora novokoomponovanim sistemom visokog obrazovanja, svaki dan se štancuju novi akademci i novi doktori nauka koji sve jasu sno nisu ono zašto dobijaju diplomu. Na drugoj strani inteligentni, umni i čestiti koji ne mogu sve to da gledaju odlaze u razvijene zemlje bez namjere da se ikada vrate. Ozbiljna analiza pokazuje na je Bosna i Hercegovina i Republika Srpska sistem sa ogromnim rasto entropije i bez ikakvih šansi u budučnosti ukoliko se ne dese brze i radilalne razvojne promjene. Koje su to promjene, kako trba da sesprovedu, kada i ko danas neznaju ni politička pozicija ni opozicija, ali znaju određeni eksperti u starijim godinama. Naravno njih niko niti sluša niti čita ono što oni pišu. Pogotovo ne čitaju političari i novokomponovani vlasnici, menadžeri i doktori nauka jer su oni dio podrške sadašnjem stilu vođenja Republike Srpske, Kako naš narod kaže, može Bog da da ali dobro biti neće, jer bi Republika Srpska uskoro mogla postati prazan prostor koji će naseliti neki drugi narodi bez ikakve naknade. Naravna da će neki političari biti dio i toga projekta. Njih po prirodi stvari ne interesuje budućnost i njihove odluke su uvjek zasnovane na sadačnjim ličnim potrebama i željama. Šelja je uzmi danas što možeš više, jer se nezna šta će sutra biti i gdje će ko biti.

ODGOVORITE
Name

BL

14.04.2019 05:10

Naravno da je tako kada se investitor trazi i nalazi kroz dogovor a ne preko javnog poziva tj.tendera i to medjunarodnog za velike projekte.Mile je zbog ovakvog zakljucivanja poslova UNISTIO RS.Razmislite vi koji za njega glasate.,

ODGOVORITE
Name

Bjezanija

14.04.2019 05:30

PROPAST LJUDI.DODIK JE REKAO DA JE NJIH NEKOLIKO BOGATASKIH PORODICA I TO JE TO.POMORICE NAS POLITICARI SA NEPRAVDOM I GLADJU.VIDITE DA SMO POSTALI OVCE ZA KLANJE..JOS OMLADINA SE KOPRCA BJEZI VANI DA PREZIVI

ODGOVORITE
Name

Realista

14.04.2019 05:45

Sve muljatori ,samo svoj interes, na štetu naroda. Naivni narod opet istim facama daje glas. Opametite se podrżite mlade i sposobne ljude,a ne one koji pred svake izbore zidju kule u oblacima.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

14.04.2019 06:11

Prostor Bosne i Hercegovine, a prije svega Republika Srpska je postao prostor, odnosno administradivno-državna zajednica, na kojem je prva mjera vrijednosti PREVARA. Strani "investitori" varaju političare, političari NAROD (građane), a savremeni tajkuni (vlasnici privatizovanih i novokomponovanih preduzeća) varaju svoje zaposlene i političare, odnosno državu. Menadžeri u javnim preduzećima varaju državu i sami sebe. U svemu ovome teško je odgonetnuti ko koga vara. Činjenica je da će na kraju gubitnik biti Republika Srpska i neni građani. Naravno da su za ovo odgovorni i građani, jer oni imaju demokratski mehanizam da stvari mijenjaju, ali ne žele ili neznaju. Neznanje i emocije su se uvjek skupo plaćale, a veoma često i nestankom naroda i gubitkom prostora. Zato se danas poginuli borci Republike Srpske prevrću u grobovima i pitaju zašto su se borili i život dali?

ODGOVORITE
Name

Strki

14.04.2019 06:36

E dje hotel u ugljeviku koji je famozni comsar enerdzi kupio. Pa ga zaduzio ko bog maglu. Radnicima 23 plate ostao duzan. Nije placao racune ni za struju.grijanje.dobavljacima ostao duzan. Sve ukupno oko 1 milion km. Pa takva firma da gradi hidro i termo elektrane. Ej moja drzavo na sta si spala samo na predizborna obecanja Mileta Ronhila i njegovi jataka....

ODGOVORITE
Name

Pa

14.04.2019 06:57

I ono sto je uradjeno, sve je na kredit uradjeno i ne zna se ni ko ce ih, ni kako vracati!?!

ODGOVORITE
Name

OTAC NACIJE

14.04.2019 07:40

AKO SE OVAKO NASTAVI SVA CE SRPSKA ZARASTI U KOROV

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

14.04.2019 07:41

Manite se temeljca važno je da su tu uzete pare šteta ovih lopata što su ih isprljali , a ovo malo građana što su bili prisutni nek i dalje pasu travu dok nisu uveli akcizu i na travu

ODGOVORITE
Name

Ratko

14.04.2019 08:00

Mozda iz tok kamena izraste TE, moramo sacekati.

ODGOVORITE
Name

Sanja

14.04.2019 08:21

Eto vam SNSD , moji Glasaci u RS i Dijaspori

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

14.04.2019 08:21

Meni je učitelj u drugom razredu OŠ rekao, u bajke vjeruju djeca i budale. Pa oni što su vjerovali u to nek se nađu gdje su.

ODGOVORITE
Name

Goci

14.04.2019 08:25

Jel taj Rasid iznajmljuje nasoj Vladi blindirani Mercedes po nekoj skromnoj cijeni?

ODGOVORITE
Name

Popravi sistem

14.04.2019 08:26

Najveci problem Republike Srpske i Bosne i Hercegovine su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Neverni Toma

14.04.2019 08:32

Dodik u gepeku uvijek ima lopatu za postavljanje temeljaca i makaze za rezanje crvenih trakica ako se nešto eventualno pušta u rad. Otvoreno je najviše kružnih tokova i to odjednom po trojica ili četvorica "važnih" likova režu svojim makazama.

ODGOVORITE
Name

Vanja

14.04.2019 18:49

A zbog cega vec dva mjeseca ne radi Hotel Comsar Rudo koji je toliko pompezno najavljivan i speltakularno otvoren?

ODGOVORITE
Name

Ruđanin

14.04.2019 20:53

Zbog tehničkih razloga tako je pisalo na ulazu

Name

XXL

15.04.2019 08:17

A šta kaže ministar?

ODGOVORITE