Камен темељци зарасли у коров

Камен темељац као да и није постављен ако свечаности не присуствује највиши политички врх, али и поред тога неки од темељаца нису дочекали да из њих никне грађевина.

Република Српска 13.04.2019 | 23:02
Камен темељци зарасли у коров
Један од таквих је камен за најављену градњу хидроелектране „Мрсово“ у општини Рудо, на Лиму, кога су још у јуну 2014. положили тадашњи предсједник Српске Милорад Додик и руски богараш Рашид Сердаров.

У општини Рудо сазнали смо да се компанија „Комсар енерџи“ Рашида Сердарова није ни помакла даље од почетка градње објекта који је требало да кошта 200 милиона КМ. Исту судбину доживјела је и планирана градња трећег блока ТЕ „Угљевик“ чији инвеститор је требало да буде иста компанија, а завршетак објекта био је планиран до краја 2016.

Како се спекулише у политичким круговима, у међувремену је „пукло“ између Сердарова и руководства Српске, а спомињала се и могућност тужбе, наводно због пословне праваре.

На питање Српскаинфо да ли остају при намјери да изгради ХЕ „Мрсово“ и ТЕ „Угљевик 3“ из фирме „Комсар енерџи Република Српска” д.о.о. одговорили су позитивно. Тврде да ће наставити активности на изградњи ових објеката, као носиоци концесија.

Међутим, упитани због чега нису испоштовали рокове за завршетак градње, кажу да су „сложена ситуација на финансијским тржиштима, као и ниске (неповољне) цијене електричне енергије у предходним годинама, те промјена директива ЕУ везаних за емисије и ефикасност електрана, значајно успорили активности на реализацији пројеката.

– Наиме, обрачуни рентабилности пројекта, на бази тада важећих ниских цијена електричне енергије на европском тржишту уз важеће концесионе услове, показивали су граничне вриједности што је стратешким партнерима представљало кључни проблем за доношење позитивне одлуке за даље инвестирање. Такве околности успориле су све активности на развоју пројекта јер било које ангажовање великих финансијских средстава на откупу земљишта за руднике и улагања у ТЕ било би врло ризично и уз то и нерентабилно – каже техички секретар Тања Илић.

Према њеним ријечима, током 2018. тржиште електричне енергије се значајан опоравило па је тај раст створио нове претпоставке за интезивније и извјесније преговоре са партнерима око изградње термоелектране (ЕПЦ) и продаје електричне енергије (ППА).



– Дакле, 2018. година је била година преговарања са стратешким партнерима у циљу тражења оптималних техничко – технолошких и финансијских рјешења за даљни развој пројекта. Очекујемо да се преговори са партнерима око изградње термоелектране и продаје електричне енергије доврше у наредном периоду како би се убрзано могле наставити активности на изградњи термоелектране и отварању рудника – каже Илићева.

Иначе „Комсар“ има и фирму за међународну трговину струјом која се зове „Цомсар енергy традинг д.о.о.“ Бањалука и има лиценцу ДЕРК. У 2017. години приказли да су имали промет односно приходе од трговине струјом око 1,9 хиљада КМ, а приказали расходе од готово 84.000 КМ, што значи губитак око 81.000 КМ са само двоје запослених.

 Један од темељаца који је доживео исту судбин био је и онај за градњу другог блока Термоелектране „Гацко“ снаге 660 мегавата. Посађен је у мају 2007. у  вријеме када је директор Електропривреде РС још био Пантелија Дакић. 

Инвеститор је требало да буде чешка електропривреда ЧЕЗ, али смо умјесто новог постројења вриједног 1,4 милијарде КМ добили спорове, међународну арбитражу и милионску штету по буџет РС.
 
Нови покушај да се у Гацку направи други блок услиједио је у децембру 2017. када је у Бањалуци потписан споразум с новим инвеститором – Кинеском машинском инжењерском корпорацијом. Уговором је дефинисано оснивање заједничког предузећа, у којем ће кинеска страна имати 51 одсто удјела, а РС 49 процената.

Наравно, темељци нису популарни само за вријеме актуелне власти, него су то били и у вријеме оних прије њих, можда чак и у већој мјери.

Тако је Драган Чавић, у вријеме док је био предсједник Српске, обећао градњу стадиона за бањалучки ФК „Омладинац“ и покрај њега тржног центра, али од тога није било ништа.

Остаје да се види када ће бити завршене спортска дворана и болница у Добоју и друге грађевине за које су темељци постављени у прошлој – изборној години.

Апсолутни хит предизборних темељаца је изградња хидроелектране Врандук, на Босни у Зеници. Радови су свечано отварани три пута, али до данас нису почели.

Пред изборе 2010. врпцу је пресјекао и радилиште у Врандуку “свечано отворио” Харис Силајџић из Странке за БиХ, а 2014. тадашњи федерални премијер, данас предсједник СДП Нермин Никшић. Бакир Изетбеговић, лидер СДА, то је по трећи, јубиларни пут поновио пред изборе 2016.

Међутим, ЕБРД је одлучила да обустави радове и нареди враћање терена у првобитно стање након што је „Страбаг“ изашао из пројекта, а “Еуро – Асфалт” и “Кончар” нису успјели промијенити уговор с ЕБРД и наставити радове.

(Српскаинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Комсија

13.04.2019 21:33

Хвала Богу добро је сто неце прокиснути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лажна врпца

14.04.2019 08:41

колико је тих лажних трака Додик пресјекао, а сад ће пресјећи праву врпцу, улазак у НАТО и нестанак РС, јер то је услов да се амнестира од криминала.

Name

батагон

14.04.2019 09:01

сад ће Додик, Дукић и Вишко сјећи врпцу Батагону, а Бисера ће држати тепсију.

Name

Е народе глупи

14.04.2019 03:19

Манипулација и предизботна обећања маркетиски трик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

14.04.2019 04:59

Ја који никад нисам гласао за владајућу тројку , мени је све ово у РС смјешно а они који гласају за њих су преварени , нервозни , издани разочарани и маса ће их извршити самоубиство . Сами су криви. јбга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

14.04.2019 05:06

Овакво понашање је могуће само на простору који се зове Босна и Херцеговина и Република Српска. Довољно је да си странац и да нађеш начина за сусрет са неким од политичара вишег ранга, испричаш причу да имаш фирму и да желиш инвестирати у енергетске пројекте или евентуално неке друге. Ту наравно предњаче преваранти, браћа Руси. Наши политичари, а још кад се са свим тим сложи велики шеф, у јеку потребе удварања гласачима и под притиском своје похлепе за новцем, и оно што имало писмен експерт за развојне пројекте би одбацио као неосновано, проглашавају као велику ствар и развојну прилику за Републику Српску. Народ, по природи ствари има кратко памћење и све то заборави кад дођу сљедећи избори, под шаторима и гајбом пиве руководи се новим лажним пројектима и гласа за непоновљиве и вјечне политичаре. "Академска заједница" наравно ћути на све то, јер институционални врх те заједнице су поставили полититишари и људи из врха имају неколико плата и осјећају се удобно и конфорно. Да ствар буде још гора новокоомпонованим системом високог образовања, сваки дан се штанцују нови академци и нови доктори наука који све јасу сно нису оно зашто добијају диплому. На другој страни интелигентни, умни и честити који не могу све то да гледају одлазе у развијене земље без намјере да се икада врате. Озбиљна анализа показује на је Босна и Херцеговина и Република Српска систем са огромним расто ентропије и без икаквих шанси у будучности уколико се не десе брзе и радилалне развојне промјене. Које су то промјене, како трба да сеспроведу, када и ко данас незнају ни политичка позиција ни опозиција, али знају одређени експерти у старијим годинама. Наравно њих нико нити слуша нити чита оно што они пишу. Поготово не читају политичари и новокомпоновани власници, менаџери и доктори наука јер су они дио подршке садашњем стилу вођења Републике Српске, Како наш народ каже, може Бог да да али добро бити неће, јер би Република Српска ускоро могла постати празан простор који ће населити неки други народи без икакве накнаде. Наравна да ће неки политичари бити дио и тога пројекта. Њих по природи ствари не интересује будућност и њихове одлуке су увјек засноване на садачњим личним потребама и жељама. Шеља је узми данас што можеш више, јер се незна шта ће сутра бити и гдје ће ко бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2019 05:10

Наравно да је тако када се инвеститор трази и налази кроз договор а не преко јавног позива тј.тендера и то медјународног за велике пројекте.Миле је због оваквог закљуцивања послова УНИСТИО РС.Размислите ви који за њега гласате.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјезанија

14.04.2019 05:30

ПРОПАСТ ЉУДИ.ДОДИК ЈЕ РЕКАО ДА ЈЕ ЊИХ НЕКОЛИКО БОГАТАСКИХ ПОРОДИЦА И ТО ЈЕ ТО.ПОМОРИЦЕ НАС ПОЛИТИЦАРИ СА НЕПРАВДОМ И ГЛАДЈУ.ВИДИТЕ ДА СМО ПОСТАЛИ ОВЦЕ ЗА КЛАЊЕ..ЈОС ОМЛАДИНА СЕ КОПРЦА БЈЕЗИ ВАНИ ДА ПРЕЗИВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

14.04.2019 05:45

Све муљатори ,само свој интерес, на штету народа. Наивни народ опет истим фацама даје глас. Опаметите се подрżите младе и способне људе,а не оне који пред сваке изборе зидју куле у облацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

14.04.2019 06:11

Простор Босне и Херцеговине, а прије свега Република Српска је постао простор, односно администрадивно-државна заједница, на којем је прва мјера вриједности ПРЕВАРА. Страни "инвеститори" варају политичаре, политичари НАРОД (грађане), а савремени тајкуни (власници приватизованих и новокомпонованих предузећа) варају своје запослене и политичаре, односно државу. Менаџери у јавним предузећима варају државу и сами себе. У свему овоме тешко је одгонетнути ко кога вара. Чињеница је да ће на крају губитник бити Република Српска и нени грађани. Наравно да су за ово одговорни и грађани, јер они имају демократски механизам да ствари мијењају, али не желе или незнају. Незнање и емоције су се увјек скупо плаћале, а веома често и нестанком народа и губитком простора. Зато се данас погинули борци Републике Српске преврћу у гробовима и питају зашто су се борили и живот дали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрки

14.04.2019 06:36

Е дје хотел у угљевику који је фамозни цомсар енердзи купио. Па га задузио ко бог маглу. Радницима 23 плате остао дузан. Није плацао рацуне ни за струју.гријање.добављацима остао дузан. Све укупно око 1 милион км. Па таква фирма да гради хидро и термо електране. Еј моја дрзаво на ста си спала само на предизборна обецања Милета Ронхила и његови јатака....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.04.2019 06:57

И оно сто је урадјено, све је на кредит урадјено и не зна се ни ко це их, ни како врацати!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАЦ НАЦИЈЕ

14.04.2019 07:40

АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ СВА ЦЕ СРПСКА ЗАРАСТИ У КОРОВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

14.04.2019 07:41

Маните се темељца важно је да су ту узете паре штета ових лопата што су их испрљали , а ово мало грађана што су били присутни нек и даље пасу траву док нису увели акцизу и на траву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

14.04.2019 08:00

Мозда из ток камена израсте ТЕ, морамо сацекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

14.04.2019 08:21

Ето вам СНСД , моји Гласаци у РС и Дијаспори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

14.04.2019 08:21

Мени је учитељ у другом разреду ОШ рекао, у бајке вјерују дјеца и будале. Па они што су вјеровали у то нек се нађу гдје су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

14.04.2019 08:25

Јел тај Расид изнајмљује насој Влади блиндирани Мерцедес по некој скромној цијени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поправи систем

14.04.2019 08:26

Највеци проблем Републике Српске и Босне и Херцеговине су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неверни Тома

14.04.2019 08:32

Додик у гепеку увијек има лопату за постављање темељаца и маказе за резање црвених тракица ако се нешто евентуално пушта у рад. Отворено је највише кружних токова и то одједном по тројица или четворица "важних" ликова режу својим маказама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

14.04.2019 18:49

А због цега вец два мјесеца не ради Хотел Цомсар Рудо који је толико помпезно најављиван и спелтакуларно отворен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руђанин

14.04.2019 20:53

Због техничких разлога тако је писало на улазу

Name

XXЛ

15.04.2019 08:17

А шта каже министар?

ОДГОВОРИТЕ