Ovo su tri najljepša grčka ostrva

Grčka ima jednu od najrazuđenijih obala na svetu, pa se može pohvaliti sa oko 6. 000 ostrva.

Putovanja 08.04.2019 | 13:16
Ovo su tri najljepša grčka ostrva
Ovog puta vam predstavljamo neke od najpoznatijih mediteranskih odredišta - ostrva Kos, Krit i Mikonos.

Kos
Ostrvo Kos se nalazi blizu turske obale (udaljeno je svega četiri kilometra) nasuprot zalivu Gokova. Najviši vrh ostrva je Dikaio (843 metra). Ostrvo su prvobitno naselili Karinjani s maloazijskog kopna. 

Zahvaljujući Homeru znamo da je jedan odred s Kosa učestvovao u Trojanskom ratu. Istorija ostrva bila je burna i bilo u vlasništvu brojnih naroda (Otomansko carstvo, Rimsko carstvo, Mletačka republika), a tragovi prošlosti i danas privlače brojne turiste iz celog sveta.

Krit
Zanimljivo je da je Krit peto najveće ostrvo u Sredozemnom moru. Na njemu se razvila minojska civilizacija (od otprilike 3000. pre nove ere do 1400. pre nove ere), jedna od najstarijih u Evropi. Osim zaostavštine iz antičkih vremena, tu je i Venecijski dvorac u Retimnou, Samarijski klanac i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena, itd).

Mikonos
Ovo ostrvo je najpopularnije među mladim turistima. Deo je Kiklada i nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros i Naksos. Današnji Mikonos je jedno od najpoznatijih kosmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, zbog raznolikog noćnoog života, velikog broja barova i noćnih klubova, ali i peščanih plaža.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Posluga

08.04.2019 18:57

Tami se moze sresti svako, a i onaj koga ne želiš sresti. Ima li neko skriveno seoce?

ODGOVORITE