Odobrena sredstva za pripravnike

Svi poslodavci kao i nezaposleni će od sledeće sedmice moći da se prijave za program zapošljavanja koji sprovodi Zavod za zapošljavanje RS. Realizacija Akcionog plana zapošljavanja Vlade Srpske za ovu godinu je počela kroz usvajanje programa na sjednici Upravnog odbora Zavoda. Odobreno je 16 miliona maraka iz budžeta Vlade Srpske.

Republika Srpska 05.04.2019 | 22:54
Odobrena sredstva za pripravnike
"Ovim programom, koji je podijeljen na sedam različitih dijelova, biće zaposleno oko 4 600 ljudi." poručila je Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad u Vladi RS.

 Zanimljivo je da su u Zavodu za zapošljavanje RS, tokom prošlogidšnjeg programa zapošljavanja sebe izabrali kao najboljeg poslodavca. U dijelu koji se odnosi na zapošljavanje pripravika sa visokom stručnom spremom, oni su dobili najviše novca, skoro 200 hiljada maraka i otvorili su radna mjesta za 30 ljudi.

 "Ne postavljam pitanje moralnosti, nego sam čak ponosan na ovaj program, jer zapošljavamo ljude. A što se tiče tih 30 pripravnika, to su većinom djeca palih boraca." objasnio je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Striktno poštivanje pravilnika programa zapošljavanja značilo bi da preduzeća koja imaju problema u svom poslovanju ne bi mogla biti korisnici novčanih sredstava. Ipak, "Banji Dvorovi" iz Bijeljine odobreno je zapošljavanje pripravnika, iako posluju na ivici likvidnosti, što pokazuju i podaci Poreske uprave RS, prema kojoj su zaključno s avgustom prošle godine bili dužni 666.433 KM poreza.

Većina novca namijenjenog za podsticaje u prošloj godini, pri zapošljavanju pripravnika, raspodijeljena je državnim preduzećima, ustanovama, lokalnim zajednicama i akcionarskim društvima u kojima je RS većinski vlasnik. Od 1.218 pripravnika njih 730 je završilo na državnim jaslama. Ako se to pretvori u novac od osam miliona maraka, koliko je odobreno za podršku zapošljavanju, 4,7 miliona je država ostavila za sebe i svoja preduzeća i ustanove.

"Mi ne možemo da razlikujemo poslodavce. Naravno prioritet je da se ljudi zaposle u realni sektor, ali ne možemo zabraniti zapošljavanja u različita državna preduzeća. " kaže Mira Vasić , pomoćnik ministra rada RS.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

05.04.2019 21:05

Mira Vasic Autoprevoz ... Hahahahhaha takav kapacitet

ODGOVORITE
Name

PROHUJALO

06.04.2019 07:50

DZABA VAM ZAMAZIVANJE OCIJU..OPET CE GAZDE IMATI KORISTI...USMJERITE TAJ NOVAC ZA UCENJE I POLAGANJE NJEMACKOG JEZIKA I POVEZIVANJEM PRIPRAVNIKA A SVIH NEZAPOSLENIH SA INOSTRANIM FIRMAMA..I ZA POCETAK UKIDATI SVE OVAKVE BIROE..BEZVEZNE ORGANIZACICIJE..KOJE CRPE NASE PARE

ODGOVORITE
Name

Gds

06.04.2019 15:14

Koji demagog. Idi na Zapad kada ti je lijepo. Dosta mi je više priče o blagostanju na Zapadu. Odlazite i radite tamo poslove koje ovdje ne bi nikada radili iz poniženja. Niste vi tamo doktori, učitelji, direktori... Vi ste tamo bauštelci, perači guz*ca, smetlari, čistači. Takvi kao vi ste i uništili ovu državu i održavate je u životu podržavanjem tajkuna. Njegujete one koji su vam ubijali djedive, pradjedive i time se ponosite.

Name

kum

06.04.2019 09:56

Zalosno je zasto se bacaju pare naj boje su ulozane pare platiti djeci kurs njemackog ili engleskog jezika pa nek bjeze, Mnogi ce dobiti ndoknadu za zaposljavanje pripravnika a oni netrebaju ni dolaziti-

ODGOVORITE