Одобрена средства за приправнике

Сви послодавци као и незапослени ће од следеће седмице моћи да се пријаве за програм запошљавања који спроводи Завод за запошљавање РС. Реализација Акционог плана запошљавања Владе Српске за ову годину је почела кроз усвајање програма на сједници Управног одбора Завода. Одобрено је 16 милиона марака из буџета Владе Српске.

Република Српска 05.04.2019 | 22:54
Одобрена средства за приправнике
"Овим програмом, који је подијељен на седам различитих дијелова, биће запослено око 4 600 људи." поручила је Мира Васић, помоћник министра за рад у Влади РС.

 Занимљиво је да су у Заводу за запошљавање РС, током прошлогидшњег програма запошљавања себе изабрали као најбољег послодавца. У дијелу који се односи на запошљавање приправика са високом стручном спремом, они су добили највише новца, скоро 200 хиљада марака и отворили су радна мјеста за 30 људи.

 "Не постављам питање моралности, него сам чак поносан на овај програм, јер запошљавамо људе. А што се тиче тих 30 приправника, то су већином дјеца палих бораца." објаснио је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС.

Стриктно поштивање правилника програма запошљавања значило би да предузећа која имају проблема у свом пословању не би могла бити корисници новчаних средстава. Ипак, "Бањи Дворови" из Бијељине одобрено је запошљавање приправника, иако послују на ивици ликвидности, што показују и подаци Пореске управе РС, према којој су закључно с августом прошле године били дужни 666.433 КМ пореза.

Већина новца намијењеног за подстицаје у прошлој години, при запошљавању приправника, расподијељена је државним предузећима, установама, локалним заједницама и акционарским друштвима у којима је РС већински власник. Од 1.218 приправника њих 730 је завршило на државним јаслама. Ако се то претвори у новац од осам милиона марака, колико је одобрено за подршку запошљавању, 4,7 милиона је држава оставила за себе и своја предузећа и установе.

"Ми не можемо да разликујемо послодавце. Наравно приоритет је да се људи запосле у реални сектор, али не можемо забранити запошљавања у различита државна предузећа. " каже Мира Васић , помоћник министра рада РС.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бањалука

05.04.2019 21:05

Мира Васиц Аутопревоз ... Хахахаххаха такав капацитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОХУЈАЛО

06.04.2019 07:50

ДЗАБА ВАМ ЗАМАЗИВАЊЕ ОЦИЈУ..ОПЕТ ЦЕ ГАЗДЕ ИМАТИ КОРИСТИ...УСМЈЕРИТЕ ТАЈ НОВАЦ ЗА УЦЕЊЕ И ПОЛАГАЊЕ ЊЕМАЦКОГ ЈЕЗИКА И ПОВЕЗИВАЊЕМ ПРИПРАВНИКА А СВИХ НЕЗАПОСЛЕНИХ СА ИНОСТРАНИМ ФИРМАМА..И ЗА ПОЦЕТАК УКИДАТИ СВЕ ОВАКВЕ БИРОЕ..БЕЗВЕЗНЕ ОРГАНИЗАЦИЦИЈЕ..КОЈЕ ЦРПЕ НАСЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдс

06.04.2019 15:14

Који демагог. Иди на Запад када ти је лијепо. Доста ми је више приче о благостању на Западу. Одлазите и радите тамо послове које овдје не би никада радили из понижења. Нисте ви тамо доктори, учитељи, директори... Ви сте тамо бауштелци, перачи гуз*ца, сметлари, чистачи. Такви као ви сте и уништили ову државу и одржавате је у животу подржавањем тајкуна. Његујете оне који су вам убијали дједиве, прадједиве и тиме се поносите.

Name

кум

06.04.2019 09:56

Залосно је засто се бацају паре нај боје су улозане паре платити дјеци курс њемацког или енглеског језика па нек бјезе, Многи це добити ндокнаду за запосљавање приправника а они нетребају ни долазити-

ОДГОВОРИТЕ