U Crnoj Gori posle 17 časova besplatne ležaljke i suncobrani

Na peščanim žalima, kamenim i betonskim kupalištima duž crnogorskog primorja tokom ovogodišnje sezone biće više reda.

Zanimljivosti 29.03.2019 | 14:52
U Crnoj Gori posle 17 časova besplatne ležaljke i suncobrani
I povoljnosti za kupače koji stižu iz raznih krajeva Evrope i sveta. Najavljujući ovo, direktor Javnog preduzeća "Morsko dobro", koje gazduje uskim pojasom uz more, Predrag Jelušić kaže da letos neće biti "šarenila" kao ranijih godina - reklamnih suncobrana, raznih boja i dizajna, koji su ružili izgled najlepšeg dela obale, a zakupci će morati strogo da poštuju pravilo koje nalaže da pola plaže kojom upravljaju bude bez ležaljki i suncobrana, za goste s peškirima.

- Novina je i u tome što posle 17 časova kupači neće morati da plaćaju upotrebu ležaljki i suncobrana, što je do sada bila obavezna "ulaznica". I komunalna higijena će biti podignuta na veći nivo - ističe Jelušić za „Novosti“.

Inače, profesor na turističkom fakultetu u Budvi dr Ivo Županović upozorava da plaže na jugu Crne Gore postaju sve tesnije za kupače. U špicu sezone za gosta-kupača ostaju jedva tri kvadratna metra plaže, iako su svetski standardi drugačiji - od pet, pa čak do osam kvadrata.

Direktor "Morskog dobra" kaže da je to posledica urbanizacije koja je poprimila ogromne razmere. Uz atraktivne plaže izgrađeni su brojni soliteri i druge zgrade sa stanovima i apartmanima. No, što je najgore, i dalje se intenzivno gradi. Iako već stižu organizovane turističke grupe, bageri, teški kamioni i druge mašine uveliko dižu buku i prašinu. I umesto da građevinska sezona već ustupa mesto turističkoj, kako su ranije i predlagali turistički poslenici, otvaraju se uz magistralne puteve i plaže nova gradilišta. I biće zatvorena tek u maju. Plaže su već limitirane, što devalvira ponudu jer gosti traže više prostora i mira.

Diskoteke ostaju

Iz "Morskog dobra", kao i iz Ministarstva turizma poručuju da će "rat" oko privremenih objekata na budvanskom šetalištu biti rešen za koji dan. Po svoj prilici, diskoteke, otvoreni šankovi i drugi objekti "preživeće" ovo leto na starim lokacijama. Za njihove vlasnike i zakupce biće pronađene alternativne lokacije, na čemu će se raditi duže vreme i stručno, a veoma intenzivno nakon završetka ovogodišnje sezone.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dane

30.03.2019 17:52

Nikad više u Crnu Goru.

ODGOVORITE
Name

1945 partizan

08.04.2019 11:45

да не мислиш можда ићи у Хрватску :-(