У Црној Гори после 17 часова бесплатне лежаљке и сунцобрани

На пешчаним жалима, каменим и бетонским купалиштима дуж црногорског приморја током овогодишње сезоне биће више реда.

Занимљивости 29.03.2019 | 14:52
У Црној Гори после 17 часова бесплатне лежаљке и сунцобрани
И повољности за купаче који стижу из разних крајева Европе и света. Најављујући ово, директор Јавног предузећа "Морско добро", које газдује уским појасом уз море, Предраг Јелушић каже да летос неће бити "шаренила" као ранијих година - рекламних сунцобрана, разних боја и дизајна, који су ружили изглед најлепшег дела обале, а закупци ће морати строго да поштују правило које налаже да пола плаже којом управљају буде без лежаљки и сунцобрана, за госте с пешкирима.

- Новина је и у томе што после 17 часова купачи неће морати да плаћају употребу лежаљки и сунцобрана, што је до сада била обавезна "улазница". И комунална хигијена ће бити подигнута на већи ниво - истиче Јелушић за „Новости“.

Иначе, професор на туристичком факултету у Будви др Иво Жупановић упозорава да плаже на југу Црне Горе постају све тесније за купаче. У шпицу сезоне за госта-купача остају једва три квадратна метра плаже, иако су светски стандарди другачији - од пет, па чак до осам квадрата.

Директор "Морског добра" каже да је то последица урбанизације која је попримила огромне размере. Уз атрактивне плаже изграђени су бројни солитери и друге зграде са становима и апартманима. Но, што је најгоре, и даље се интензивно гради. Иако већ стижу организоване туристичке групе, багери, тешки камиони и друге машине увелико дижу буку и прашину. И уместо да грађевинска сезона већ уступа место туристичкој, како су раније и предлагали туристички посленици, отварају се уз магистралне путеве и плаже нова градилишта. И биће затворена тек у мају. Плаже су већ лимитиране, што девалвира понуду јер гости траже више простора и мира.

Дискотеке остају

Из "Морског добра", као и из Министарства туризма поручују да ће "рат" око привремених објеката на будванском шеталишту бити решен за који дан. По свој прилици, дискотеке, отворени шанкови и други објекти "преживеће" ово лето на старим локацијама. За њихове власнике и закупце биће пронађене алтернативне локације, на чему ће се радити дуже време и стручно, а веома интензивно након завршетка овогодишње сезоне.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дане

30.03.2019 17:52

Никад више у Црну Гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1945 партизан

08.04.2019 11:45

да не мислиш можда ићи у Хрватску :-(