Problem pozdrav "Za dom spremni"

Istoričar Holokausta Gideon Grajf pozvao specijalnog izvestioca UN za ljudska prava da se pozabavi problemom narastajućeg neoustaštva u Hrvatskoj, piše Politika

Svijet 27.03.2019 | 07:42
Problem pozdrav "Za dom spremni"
"Izražavajući svoju najdublju zabrinutost zbog rastućeg trenda neoustaštva, posebno među mladima, ljubazno bih vas zamolio da kao specijalni izvestilac za ljudska prava nešto preduzmete i da se pozabavite pitanjem javne upotrebe pozdrava 'za dom spremni' i upotrebe ustaških oznaka, kao što je hrvatski grb sa prvim belim poljem, koji je dokazan ustaški simbol iz Drugog svetskog rata", poručio je Grajf.

On je u dopisu poslatom specijalnom izvestiocu generalnog sekretara UN Mišel Bašele u Ženevi podsetio da je u Nemačkoj takva upotreba nacističkih oznaka i pozdrava zabranjena zakonom.

"Dužnost istoričara nije samo da pišu knjige, nego i da aktivno daju svoj doprinos u definisanju i zaustavljanju svih oblika neofašizma i diskriminacije. Potrebno je dati podršku UN u borbi protiv glorifikacije nacizma i novog talasa antisemitizma koji su izuzetno opasni i moraju se sprečiti", napisao je Grajf.

Grajf je osnivač i direktor Međunarodne ekspertske grupe GH-7 za borbu protiv glorifikacije i prakse nacizma i neonacističkih aktivnosti, istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" i autor mnogih naučnih članaka i knjiga o Aušvicu i fabirkama smrti u Drugom svetskom ratu.

Grajf je zaključio da bi UN, kao najveća i najuticajnija međunarodna organizacija za mir, trebalo da se pozabavi opasnim pojavama u Hrvatskoj kako bi sprečila da slučaj neoustaša ohrabri druge neonacističke pokrete u svetu.

Ukazao je i na to da se danas u Hrvatskoj, na fudbalskim stadionima, na koncertima, mladi pozdravljaju ustaškim pozdravom "za dom spremni", nose na majicama ustaške oznake i vrlo često izazivaju incidente poput onog na fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Izraela, kada je ceo stadion salutirao ustaškim pozdravom.

Ustaški kriminalci danas su slavljeni u Hrvatskoj, istakao je Grajf i dodao da im se podižu spomenici i po njima imenuju ulice, a đake uče da su ustaše bile "hrvatski patrioti", prenosi "Politika".

Grajf je dodao da sa svojim kolegama deli mišljenje da doprinosi naučnika u "pisanoj formi" jednostavno nisu dovoljni da zaustave revizionizam i rastuće neoustaštvo, koje se otvoreno simpatiše nekada čak i na institucionalnom nivou, i u tom kontekstu pomenuo bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i nekadašnjeg šefa diplomatije te države Davora Iva Štira.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Susedi

27.03.2019 08:23

Oladit cete vi i te kako, a da ste ustase znamo, da ste nas ubijali znamo, ali necete vise sigurno.

ODGOVORITE
Name

Trt

27.03.2019 12:33

S kim se ti to kume svađaš?

Name

OLJA

27.03.2019 08:45

Koliko decenija je trebalo da prodje da se ovo primijeti. Ne samo da nije primijeceno, nego je i nagradjeno nezavisnoscu drzave tako da od ovog nema neke vajde, ali, ipak, eto, nije "zgoreg" nesto pokusati, zarad buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Tito

27.03.2019 09:24

Konačno je neko skontao da bi ovaj problem trebalo srezati u korijenu kako nebi eskalirao. Još samo da to i sprovede u djelo.

ODGOVORITE
Name

Pravi naziv

27.03.2019 11:29

Za pljacku i okupaciju tudjeg doma spremni.

ODGOVORITE
Name

Znamo Se

27.03.2019 12:34

Ako ćemo o pljačkama i krađi bolje da šutiš.

Name

Neđo.27.3.2019

27.03.2019 13:36

Pravi naziv---vidim daste hrvati umno poremećeni.Ali me zanima dali je i EVROPA toliko šašava daje vas primila u članstvo EU.