Video: Bez Srba u završnici Evrokupa... Šteta!

Borbe za drugi trofej po značaju u evropskoj klupskoj košarci proći će bez srpskih igrača i trenera, za šta su "krive" i povrede.

Košarka 14.03.2019 | 16:30
Video: Bez Srba u završnici Evrokupa... Šteta!
U konkurenciji za osvajača Evrokupa, samim tim i učesnika Evrolige 2019/20, od srede uveče su četiri tima: Valensija, Uniks, Alba i Andora.

Svi osim Valensije, koja je u dva meča eliminisala Ritas, do polufinala su stigli kroz dramatične završnice "majstorica": Uniks je u ruskom dvoboju (uz dominantne uloge američkih igrača i jednog Grka) bio bolji od Lokomotive Kubanj, Alba je posle "ribrejka" u Malagi dovršila posao u seriji protiv Unikahe, dok je Andora šokirala Asvel u Vilerbanu.

Polufinalni mečevi na programu su 19, 22. i ako bude potrebno 27. marta, ali među njihovim akterima, nažalost, neće biti nijednog igrača ili trenera iz Srbije.

Vlade Jovanović sa Lokomotivom nije uspeo da trijumfuje u Kazanju, pošto su Džamar Smit i Kostas Kajmakoglu u prelomnim momentima hrabro šutnuli i pogodili trojke za Uniks.



Nekadašnji strateg Partizana i Igokee, takođe uspešan selektor mlađih nacionalnih selekcija, uradio je dobar posao u Krasnodaru nakon (ne)očekivanog otkaza Saši Obradoviću, ali sada će put povratka u Evroligu morati da traži kroz VTB ligu, gde je to zbog dominacije CSKA i jake konkurencije u vidu Himkija i Uniksa, možda još teže ostvariti nego kroz Evrokup.

Dragan Milosavljević i Unikaha, nakon propuštene prilike za 2:0 pred svojim navijačima, mogli su do pobede u Berlinu, međutim posle vođstva od 65:73 su potpuno stali u napadu. Za poslednjih sedam minuta postigli su samo DVA poena i izgubili 79:75.



Što će polufinale proći bez Srba "krive" su i povrede.

Stefan Peno sigurno bi imao značajnu ulogu u ekipi Albe, da početkom februara nije pokidao prednji ukršteni ligament kolena i "pozdravio" se sa igranjem košarke sve do jeseni.

Oliver Stević, iskusni centar Andore, ispao je iz stroja tokom četvrtfinalne serije protiv Asvela. U revanš meču je zadobio prelom podlaktice i morao na operaciju, nakon koje mu je prognozirana pauza od dva i po meseca. To znači da će se ove sezone vratiti na parket samo ako njegov tim uđe u plej-of Endesa lige, a trenutno je deveti na tabeli.

Bilo kako bilo, uzbuđenja na terenu neće nedostajati. Mnogi smatraju da će duel Valensije i Uniksa biti "finale pre finala" i ako se te prognoze obistine, nastaviće se tradicija po kojoj Evrokup osvajaju španski, ruski i turski klubovi.

Ako Alba napravi senzaciju i postane šampion - pod vođstvom legendarnog španskog stručnjaka Aita Garsije Renesesa - biće prvi osvajač Evrokupa izvan pomenute tri zemlje otkako je Lijetuvos Ritas podigao pehar posle finala sa Himkijem 2009. godine.

Nakon toga na tron su se penjali Valensija i Himki po dva puta, a po jednom Uniks, Lokomotiva, Galatasaraj, Unikaha i Darušafaka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar