UIO: Ako ne kupe, gradiće zgradu

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će i ove godine objaviti oglas za kupovinu zgrade u Banjaluci, a ako im ni četvrti, nakon tri propala pokušaja, ne urodi plodom, ne isključuju mogućnost da sami sebi grade objekat.

Bosna i Hercegovina 12.03.2019 | 07:34
UIO: Ako ne kupe, gradiće zgradu
Naime, UIO je do sada već tri puta raspisivao javni oglas za kupovinu zgrade za smještaj sjedišta UIO i Regionalnog centra Banjaluka, ali im se na oglase niko nije prijavljivao. UIO će stoga, kako poručuju, i ove godine objaviti oglas za kupovinu zgrade u Banjaluci, jer sredstva u budžetu imaju, a ako ni to ne bude dalo rezultate, tražiće rezervno rješenje.

"Ukoliko i u narednom periodu ne bude moguće da se riješi ovaj problem i kupi zadovoljavajući objekat, svakako je jedna od opcija da UIO o svemu informiše Upravni odbor UIO, te da traži saglasnost da se eventualno izmijeni odluka Savjeta ministara BiH na način da se ide u kupovinu zemljišta i da sami gradimo novi objekat", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

U ovom trenutku službenici UIO u Banjaluci smješteni su na pet lokacija, a ta dislociranost, kako navode, veoma otežava komunikaciju i stvara znatne troškove, budući da se određeni prostori i iznajmljuju od trećih lica.

"Kupovinom jednog objekta u Banjaluci, a radi se o objektu koji bi morao imati oko 10.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, svi bi službenici UIO bili smješteni u istom objektu. Lakša bi bila komunikacija i saradnja, a znatno bi se smanjili i troškovi", naglašava Kovačević.

Podsjetimo, UIO je u ranijim godinama riješio smještaj službenika u novim objektima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Prema odluci Savjeta ministara, UIO ima na raspolaganju 35 miliona KM za kupovinu objekta u Banjaluci, koji će realno biti i najveći, jer se u taj objekat moraju smjestiti centralna kancelarija UIO i Regionalni centar Banjaluka.

UIO je u potrazi za samostalnom poslovnom građevinom u gradu na Vrbasu, na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od sadašnjeg sjedišta, koje se nalazi u Ulici bana Lazarevića. Pravo da se prijave, tokom ranijih javnih oglasa, imali su svi vlasnici nekretnine bez tereta, s tim što su morali da ispune i neke uslove, ali i dostave dokaze propisane tenderskom dokumentacijom. Rok za ponude u trećem pokušaju da kupe zgradu istekao je 12. aprila prošle godine u podne, ali do tog momenta nije stigla nijedna prijava.

Podsjećamo, 2014. godine Uprava je raspisivala javni oglas za kupovinu poslovnog objekta u Banjaluci, koji je poništen, jer nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda. Nijedna prihvatljiva ponuda nije dostavljena ni kada je Uprava 2017. raspisivala ponovni javni oglas za kupovinu poslovnog objekta u Banjaluci, pa je i on poništen.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pedjoni

12.03.2019 07:06

Radišiću ... šta čekaš... u akciju...

ODGOVORITE
Name

Milee

12.03.2019 08:35

U Radišićevu zgradu, koja se intenzivno gradi sele se, a zolja se potrudila da diskvalifikuje neboder na Istočnom tranzitu.

Name

Referent

12.03.2019 08:40

Tuzilstvo vec prati da li ce se kupiti zgrada od Radisica,odnosno Igora Dodika

Name

Preduzetnik

12.03.2019 10:28

Jest radisic ima nos za biznis. Napravi zgradu u pravo vrijeme, bas kad treba telekomu i lutriji. Sad pravi drugu zgradu bas kad treba uio. I ne bio uspjesan kad je takav vizionar. Svaka mu cast, ne zavidite mu Srbi sto je tako sposoban. A tek kakonje zgodan, kazu zene medju naocitijim u BL. I on sam poceo vjerovati u sve ovo

Name

Novinar

12.03.2019 07:34

KOGA VI FOLIRATE KADA SVI ZNAJU DA KUPUJETE ZGRADU KOD MILE RADISICA PORED TELEKOMA

ODGOVORITE
Name

guz

12.03.2019 07:51

Tako je to kada drzava zivi od poreza,carine,taksi i doznaka iz inostranstva.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

12.03.2019 09:11

Само бјежати одавде, ово је зло , зато се и одгађа док Радишић недоврши објекат а неби се неко могао казнити због тога што паре постоје а плаћа се закуп на пет мјеста ето како се штеде државне паре.

ODGOVORITE
Name

Čekajući OLAF-a

12.03.2019 09:28

Kad će i ovdje da se počne sankcionisati zloupotreba vlasti i ovlasti..?? I ostale silne zloupotrebe, korupcija, prisvajanja državne, entitetske, javne imovine. pljačka neviđena. Šta je sa OLAF-om..?? Sporo dolazi, ogloda banda sve živo, sve što se očima vidi i ne vidi.

ODGOVORITE
Name

Mile

12.03.2019 17:57

Kum nije dugme.Mile je dogovorio sa Čovicem.Mile Radisic ima veze sa tim objektom koliko imaju sviostali Banjalucani.Udri Milokrade muski.

ODGOVORITE