Medalje za OI u Tokiju praviće od starih telefona!

Zlato u Tokiju od mobilnih telefona! Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarelih elektronskih uređaja za proizvodnju medalja.  Japanci su uspjeli da ostvare svoju prvobitnu zamisao o izradi medalja, koje će praviti od ostataka mobilnih telefona.

Ostali sportovi 11.02.2019 | 14:30
Medalje za OI u Tokiju praviće od starih telefona!
Takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokiju počinje za nešto više od 500 dana.

Sve medalje biće napravljene od pametnih telefona, digitalnih fotoaparata i laptopova.

Organizatori su u saopštenju za javnost naveli da će ciljne količine bronze, srebra i zlata biti izvađene iz zastarelih elektronskih uređaja.

Očekuje se da će cilj biti ostvaren do 31. marta. Potrebno je pribaviti dve tone zlata, srebra i bronze za 5.000 olimpijskih medalja. Dizajn medalja biće objavljen kasnije u toku godine.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine očekuju da će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarjelih elektronskih uređaja za proizvodnju olimpijskih i paraolimpijskih medalja. O ovome se pisalo odmah nakon posljednjih Olimpijskih igara, ali je tad izrada bila pod znakom pitanja. Sad je definitivno - Japanci će prvi put u istoriji OI praviti medalje od starih i recikliranih telefona i drugih mobilnih uređaja.

Takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokiju počinje za nešto više od 500 dana. Sve medalje biće napravljene od pametnih telefona, digitalnih fotoaparata i laptopova. U zvaničnom saopštenju za medije organizatori su naveli da će ciljane količine bronze, srebra i zlata biti izvađene iz zastarjelih elektronskih uređaja. Očekuje se da će cilj biti ostvaren do 31. marta. Potrebno je pribaviti dvije tone zlata, srebra i bronze za 5.000 olimpijskih medalja.

Za OI u Londonu, za izradu medalja utrošeno oko 9.6 kilograma zlata, oko 710 kilograma srebra i čak 1.3 tone za bronzane medalje.

U Japanu se odbaci oko 650.000 tona elektronskih uređaja godišnje, dok tek nešto preko 100.000 bude iskorišćeno ponovo. Japanci, inače najviše stari elektronski otpad koriste kako bi napravili nove uređaje.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar