Медаље за ОИ у Токију правиће од старих телефона!

Злато у Токију од мобилних телефона! Организатори Олимпијских игара у Токију 2020. године ће до краја марта прикупити довољно застарелих електронских уређаја за производњу медаља.  Јапанци су успјели да остваре своју првобитну замисао о изради медаља, које ће правити од остатака мобилних телефона.

Остали спортови 11.02.2019 | 14:30
Медаље за ОИ у Токију правиће од старих телефона!
Такмичење на Олимпијским играма у Токију почиње за нешто више од 500 дана.

Све медаље биће направљене од паметних телефона, дигиталних фотоапарата и лаптопова.

Организатори су у саопштењу за јавност навели да ће циљне количине бронзе, сребра и злата бити извађене из застарелих електронских уређаја.

Очекује се да ће циљ бити остварен до 31. марта. Потребно је прибавити две тоне злата, сребра и бронзе за 5.000 олимпијских медаља. Дизајн медаља биће објављен касније у току године.

Организатори Олимпијских игара у Токију 2020. године очекују да ће до краја марта прикупити довољно застарјелих електронских уређаја за производњу олимпијских и параолимпијских медаља. О овоме се писало одмах након посљедњих Олимпијских игара, али је тад израда била под знаком питања. Сад је дефинитивно - Јапанци ће први пут у историји ОИ правити медаље од старих и рециклираних телефона и других мобилних уређаја.

Такмичење на Олимпијским играма у Токију почиње за нешто више од 500 дана. Све медаље биће направљене од паметних телефона, дигиталних фотоапарата и лаптопова. У званичном саопштењу за медије организатори су навели да ће циљане количине бронзе, сребра и злата бити извађене из застарјелих електронских уређаја. Очекује се да ће циљ бити остварен до 31. марта. Потребно је прибавити двије тоне злата, сребра и бронзе за 5.000 олимпијских медаља.

За ОИ у Лондону, за израду медаља утрошено око 9.6 килограма злата, око 710 килограма сребра и чак 1.3 тоне за бронзане медаље.

У Јапану се одбаци око 650.000 тона електронских уређаја годишње, док тек нешто преко 100.000 буде искоришћено поново. Јапанци, иначе највише стари електронски отпад користе како би направили нове уређаје.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар