Dalas će opet biti silan - Porzingis stiže kod Dončića!

Dalas Meveriksi blizu su stvaranja tima koji bi u narednim godinama mogao da dominira u NBA ligi.  Dalas će imati Dončića i Porzingisa! Dvojica ekstratalentovanih Evropljana ubuduće će biti saigrači, nakon što su Mavsi ugovorili "trejd" sa Njujork Niksima.  Veliki NBA trejd: U evropskom Dalasu tandem Porzingis – Dončić! Sve skupa šest igrača u trampi.

Košarka 01.02.2019 | 12:00
Dalas će opet biti silan - Porzingis stiže kod Dončića!
Kako prenosi ESPN, Mevsi su blizu finalizacije dogovora sa Njujork Niksima o dolasku jednog od najboljih visokih igrača lige Kristapsa Porzingisa.

Porzingis u NBA karijeri ima prosek od 17,8 poena uz 7,1 skokova, a s obzirom na igre Luke Dončića u debitantskoj sezoni u Denveru, jasno je koliko bi Mevsi profitirali dolaskom Letonca.

U ovaj "blokbaster" trejd će biti uključena petorica igrača – Dalas će uz 23-godišnjeg Porzingisa dobiti Kortnija Lija i Tima Hardaveja Džuniora, dok će Niksi od Mevsa dobiti Deandrea Džordana, Denisa Smita, Veslija Metjuza i pika na draftu.

Dešavanja u Niksima u poslednjih nekoliko nedelja su režirali ovaj pomalo neočekivan potez, jer je Porzingis već bio zabrinut za ambicije ekipe koja je "tankovala" sezonu pa je na 10-40 nakon što je on zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta kolena morao da propusti celu.

Sve su začinili loši međuljudski odnosi unutar tima, a počelo je od turskog centra Enesa Kantera koji je krenuo u bitku sa trenerom Fizdejlom za veću minutažu uz prednju da će zatražiti trejd.

Haos je dodatno zakuvao ruki Alonzo Trir koji je javno kritikovao najboljeg strelca ekipe Tima Hardaveja da je zahvaljujući njegovim nezalaganjem u odbrani Njujork izgubio od Hjustona.

Krilni centar iz Letonije, Kristaps Porzingis (23), napušta Njujork Nikse i prelazi u redove Dalas Maveriksa!

ESPN je objavio da su Niksi pristali da "trejduju" svog najtalentovanijeg igrača, koji se od 6. februara prošle godine nalazi van stroja zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, a na kraju ove sezone postaće ograničeno slobodan agent.

Prema još nezvaničnim informacijama, zajedno sa Porzingisom u Dalas će šuter Tim Hardavej Džunior i veteran Kortni Li, dok će u "veliku jabuku" centar Diandre Džordan, bek Vesli Metjus i mladi plejmejker Denis Smit Džunior.

Mavsi će tako upariti spektakularnog "rukija" Luku Dončića sa 221 cm visokim Porzingisom, koji ima potencijal da popuni prazninu nastalu neizbežnim starenjem Dirka Novickog.

Može se očekivati da popularni "Jednorog" u julu potpiše višegodišnji ugovor sa franšizom iz Teksasa.

Na drugoj strani, Njujork će u narednom roku imati mnogo prostora u "seleri kepu" da jurne za nekim od atraktivnih slobodnih agenata, pošto i Džordanu i Metjusu po završetku sezone ističu ugovori.

Tu je i Smit, deveti pik sa drafta 2017, koji je Dončićevom ekspresnom aklimatizacijom na NBA košarku postao manje-više suvišan u timu Dalasa. Mladi plejmejker nedavno je već bio na ivici "trejda", pa zatim bio ponovo priključen ekipi.

Porzingis (četvrti pik sa drafta 2015) je prošle sezone, pre povrede, beležio 22,7 poena, 6,6 skokova i 2,4 blokade po utakmici.

Kao grom iz vedra neba. Nisu još mediji stigli ni da objave da je Kristaps Porzingis nezadovoljan u Njujorku i da želi da ode iz Niksa, a evo ga Letonac već u Dalasu!. Novinar I-Es-Pi-Ena  Adrijan Vojnarovskiobjavio je eksluzivnu informaciju kako Porzingis ide u Maverikse, a sa njim u paketu i Kortni Li i Tim Hardavej Džunior, svi u zameni za Denisa Smita Džuniora, Veslija Metjuza i Deandrea Džordana.

Dalas je cenu dobijanja sjajnog Letonca platio uzimanjem dva velika ugovora. Li je na platnom spisku do kraja 2020. godine, a zarada mu je iznad 12.000.000 dolara. Hardavej zarađuje 17.300.000 ove sezone, 18.100.000 sledeće, a ima i igračku opciju za sezonu 2020/21 koja vredi 18.900.000 dolara.

Njujork je s druge strane dobio mladog Denisa Smita, koji je lani bio odličan u ruki sezoni i dvojicu igrača kojima ističe ugovor. Tako će oni na leto imati mesta za dovođenje dva vrhunska igrača.

Podsetimo šta se sve događalo ranije tokom dana:

Porzingis je na svoju inicijativu zatražio sastanak s čelnicima Niksa izrazivši zabrinutost zbog loših rezultata te nepostojanja jasne strategije kluba. Isto tako, Porzingis je od kluba zatražio jasno objašnjenje njegovog statusa, odnosno želeo je potvrdu da će se oko njega graditi ekipa.

Očigledno da Letonac nije bio u potpunosti zadovoljan odgovorima pa je Adrian Vojnarovski, novinar ESPN-a, objavio kako je Porzingis bliže odlasku nego ostanku u Niksima.

Sličan utisak očigledno su dobili i u Njujorku, jer se odmah nakon sastanka pojavila informacija kako su Niksi krenuli s ispitivanjem tržišta za mogući trejd Porzingisa pre kraja prelaznog roka sledećeg četvrtka. Vojnarovski javlja kako su se već pojavili zainteresovani klubovi – Bruklin, Kliperski, Majami, San Antonio i Toronto.

Inače, Porzingis nije igrao još od prošle sezone i to zbog teške povrede ligamenata kolena. Vjerovatno neće igrati do kraja sezone, a Niksi nisu “pokupili“ poslednju godinu njegovog ruki ugovor pa će Letonac ovog leta biti ograničeni slobodni igrač. To znači da će Niksi moći da ga potpišu ako izjednače ponudu bilo kog drugog zainteresovanog kluba.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar