Далас ће опет бити силан - Порзингис стиже код Дончића!

Далас Меверикси близу су стварања тима који би у наредним годинама могао да доминира у НБА лиги.  Далас ће имати Дончића и Порзингиса! Двојица екстраталентованих Европљана убудуће ће бити саиграчи, након што су Мавси уговорили "трејд" са Њујорк Никсима.  Велики НБА трејд: У европском Даласу тандем Порзингис – Дончић! Све скупа шест играча у трампи.

Кошарка 01.02.2019 | 12:00
Далас ће опет бити силан - Порзингис стиже код Дончића!
Како преноси ЕСПН, Мевси су близу финализације договора са Њујорк Никсима о доласку једног од најбољих високих играча лиге Кристапса Порзингиса.

Порзингис у НБА каријери има просек од 17,8 поена уз 7,1 скокова, а с обзиром на игре Луке Дончића у дебитантској сезони у Денверу, јасно је колико би Мевси профитирали доласком Летонца.

У овај "блокбастер" трејд ће бити укључена петорица играча – Далас ће уз 23-годишњег Порзингиса добити Кортнија Лија и Тима Хардавеја Џуниора, док ће Никси од Мевса добити Деандреа Џордана, Дениса Смита, Веслија Метјуза и пика на драфту.

Дешавања у Никсима у последњих неколико недеља су режирали овај помало неочекиван потез, јер је Порзингис већ био забринут за амбиције екипе која је "танковала" сезону па је на 10-40 након што је он због кидања предњег укрштеног лигамента колена морао да пропусти целу.

Све су зачинили лоши међуљудски односи унутар тима, а почело је од турског центра Енеса Кантера који је кренуо у битку са тренером Физдејлом за већу минутажу уз предњу да ће затражити трејд.

Хаос је додатно закувао руки Алонзо Трир који је јавно критиковао најбољег стрелца екипе Тима Хардавеја да је захваљујући његовим незалагањем у одбрани Њујорк изгубио од Хјустона.

Крилни центар из Летоније, Кристапс Порзингис (23), напушта Њујорк Никсе и прелази у редове Далас Маверикса!

ЕСПН је објавио да су Никси пристали да "трејдују" свог најталентованијег играча, који се од 6. фебруара прошле године налази ван строја због кидања предњег укрштеног лигамента, а на крају ове сезоне постаће ограничено слободан агент.

Према још незваничним информацијама, заједно са Порзингисом у Далас ће шутер Тим Хардавеј Џуниор и ветеран Кортни Ли, док ће у "велику јабуку" центар Диандре Џордан, бек Весли Метјус и млади плејмејкер Денис Смит Џуниор.

Мавси ће тако упарити спектакуларног "рукија" Луку Дончића са 221 цм високим Порзингисом, који има потенцијал да попуни празнину насталу неизбежним старењем Дирка Новицког.

Може се очекивати да популарни "Једнорог" у јулу потпише вишегодишњи уговор са франшизом из Тексаса.

На другој страни, Њујорк ће у наредном року имати много простора у "селери кепу" да јурне за неким од атрактивних слободних агената, пошто и Џордану и Метјусу по завршетку сезоне истичу уговори.

Ту је и Смит, девети пик са драфта 2017, који је Дончићевом експресном аклиматизацијом на НБА кошарку постао мање-више сувишан у тиму Даласа. Млади плејмејкер недавно је већ био на ивици "трејда", па затим био поново прикључен екипи.

Порзингис (четврти пик са драфта 2015) је прошле сезоне, пре повреде, бележио 22,7 поена, 6,6 скокова и 2,4 блокаде по утакмици.

Као гром из ведра неба. Нису још медији стигли ни да објаве да је Кристапс Порзингис незадовољан у Њујорку и да жели да оде из Никса, а ево га Летонац већ у Даласу!. Новинар И-Ес-Пи-Ена  Адријан Војнаровскиобјавио је екслузивну информацију како Порзингис иде у Мавериксе, а са њим у пакету и Кортни Ли и Тим Хардавеј Џуниор, сви у замени за Дениса Смита Џуниора, Веслија Метјуза и Деандреа Џордана.

Далас је цену добијања сјајног Летонца платио узимањем два велика уговора. Ли је на платном списку до краја 2020. године, а зарада му је изнад 12.000.000 долара. Хардавеј зарађује 17.300.000 ове сезоне, 18.100.000 следеће, а има и играчку опцију за сезону 2020/21 која вреди 18.900.000 долара.

Њујорк је с друге стране добио младог Дениса Смита, који је лани био одличан у руки сезони и двојицу играча којима истиче уговор. Тако ће они на лето имати места за довођење два врхунска играча.

Подсетимо шта се све догађало раније током дана:

Порзингис је на своју иницијативу затражио састанак с челницима Никса изразивши забринутост због лоших резултата те непостојања јасне стратегије клуба. Исто тако, Порзингис је од клуба затражио јасно објашњење његовог статуса, односно желео је потврду да ће се око њега градити екипа.

Очигледно да Летонац није био у потпуности задовољан одговорима па је Адриан Војнаровски, новинар ЕСПН-а, објавио како је Порзингис ближе одласку него останку у Никсима.

Сличан утисак очигледно су добили и у Њујорку, јер се одмах након састанка појавила информација како су Никси кренули с испитивањем тржишта за могући трејд Порзингиса пре краја прелазног рока следећег четвртка. Војнаровски јавља како су се већ појавили заинтересовани клубови – Бруклин, Клиперски, Мајами, Сан Антонио и Торонто.

Иначе, Порзингис није играо још од прошле сезоне и то због тешке повреде лигамената колена. Вјероватно неће играти до краја сезоне, а Никси нису “покупили“ последњу годину његовог руки уговор па ће Летонац овог лета бити ограничени слободни играч. То значи да ће Никси моћи да га потпишу ако изједначе понуду било ког другог заинтересованог клуба.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар